11 дестинации, които сложиха ограничения за туристи

Възможно ли е тълпите от хора да изчезнат?

0 коментара Сподели:
Crowded

След глобалното стоене вкъщи можем да кажем, че масовият туризъм официално се завърна.

Изображенията на празни улици в най-популярните градове в света бяха заменени от тези, които се превърнаха в норма преди 2020 година – а именно тълпи от туристи, търсещи известни атракции, ресторанти и магазини. През годините някои от най-популярните дестинации започнаха истинска борба с прекомерния брой посетители, като въведоха или увеличиха туристически данъци и ограничиха броя на разрешените екскурзианти. С надигащата се нова вълна туристи за лято 2023 ти показваме кои страни предприеха мерки срещу тълпите от хора.

Амстердам, Нидерландия

Amsterdam-Red-District

Репутацията на Амстердам като всеобхватен център на хедонизма е добре известна. Обаче! Рекламната кампания на града за 2023 г. изненада. Тя говори за вида туристи, които иска, буквално казвайки на бъдещите шумни гуляи да „стоят настрана“. Времената в така наречения „град на греха“ в Европа определено се променят. Визираме наложените ограничения върху обхождането на барове и забраната за пушене на канабис в квартала на червените фенери.

Лансароте, Канарските острови

Черната перла на Канарските острови е целунато от слънцето място. Освен това е и територия за бягство, предпочитана от много британци. Изглежда обаче дните на бюджетния алкохол и пиенето до зори са приключили. Президентът Долорес Корухо изказа желание да привлече „по-високо качество“ посетители, които да харчат повече и да пият по-малко. В началото на 2023 година Лансароте официално се обяви за пренаситена с туристи зона.

В този ред на мисли, тук са 14 от най-подценяваните дестинации по света

Бали, Индонезия

Индонезийският остров е друга популярна локация, която обмисля мерки за справяне с дивото поведение на посетителите. Естествената красота на Бали, наричана още „Земя на боговете“, отдавна привлича туристи, но тази нирвана от вулкани и гори също си е спечелила репутацията на място за разврат и ексцес. Индонезийското правителство започна обсъждане за въвеждане на туристически данък. Това се смята за стъпка към трансформацията на Бали в дестинация, посрещаща качество пред количество.

Венеция, Италия

Ако ви питаме за европейска дестинация, пренаситена с туристи, то със сигурност в отговорите ще фигурира Венеция. Тесните улици и крехките водни пътища на града не са създадени за такъв трафик, а замърсяването на градските пространства е ежедневие. Това прави въвеждането на туристическата такса неизбежно, въпреки че правителството отложи процедурата за неуточнена дата през 2024 година.

Барселона, Испания

Барселона може да е културна, може и да е парти. И в двата случая предлага разнообразие от активности – модернистични шедьоври, театър, събития, Гауди, а също слънце, огромен плаж, и партита по цяла нощ. Това я превръща в препълнена с туристи локация. Още през 2022 година каталунската столица предприе стъпки за ограничаване на броя на посетителите. Първо, намали размера на туристическите групи, после – въведе ограничения за шума. Кметът на града заяви, че по-доброто качество на живот на местните ще се постигне с допълнителни ограничения в туризма.

Бутан

Един сигурен начин да се запази броя на туристите нисък е да се наложи дневна туристическа виза. Това направи планинското кралство Бутан, когато отвори отново след пандемията. Земятa на манастири и хималайски пейзажи въведе „такса за устойчиво развитие“, с което задължава туристите да плащат дневно $200. Оказва се, че цифрите поддържат броя на посетителите управляем.

Санторини, Гърция

Белите вили и къщи на Санторини са една от най-емблематичните забележителности в Гърция. Вулканичният остров привлича около 2 милиона посетители годишно. Звучи супер, но на фона на целогодишното население на Острова – от около 10 000 души, си е доста стряскащо. Въпреки че туризмът е голяма част от икономиката, Санторини започна да взима мерки. През 2019 година круизните пътници бяха ограничени до 8000 на ден.

Крайбрежието на Амалфи, Италия

Амалфи също се бори с прекомерния туризъм. През 2022 година италианското крайбрежие предприе мярката за налагане на система с регистрационни номера на автомобилите. Съгласно новите правила колите с табели, завършващи на нечетно число, имат достъп до 35-километровата красота в един ден, а останалите автомобили – с последни четни знаци, влизат на следващия. Ограниченията не важат за местните жители и обществения транспорт.

Мачу Пикчу, Перу

Не е съвсем точно да се каже, че Мачу Пикчу не иска туристи, но известната цитадела на инките е предприела стъпки, за да ограничи масата от хора. Популярността на дестинацията носи екологични и културни щети. Затова посетителите на Мачу Пикчу могат да влязат само по време на един от двата определени часови интервала. Също – времето, прекарано в цитаделата, е ограничено до 4 часа (6, ако се качите).

Тайланд

Maya-Bay

Югоизточна Азия е синоним на туристи с раници. Тайланд е едно от предпочитаните места за прекарване на gap year, което налага отдалечаването на страната от масовия туризъм. През 2017 година в опит да се възстанови природата се забраниха лодките за популярното място на островите Фи Фи – залива Мая.

Корнуол, Англия

Cornwall

Малък град като Корнуол работи с години върху привличането на туристи. Нарастващата популярност обаче причини неустойчиво количество посетители на плажа. Това доведе до оплаквания от местните за жилищна криза, породена от разпространението на краткосрочни ваканционни вили.

5 дестинации, които не са това, което бяха

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *