5 дестинации, които не са това, което бяха

Разказваме за чудесата на света, които сме променили до неузнаваемост с начина си на живот

0 коментара Сподели:
Maldives

Дано докато ледниците се топят, а едни от най-екзотичните кътчета на планетата ни горят, осъзнаваме, че глобалното състояние на екосистемите е по-застрашено, отколкото сме си давали сметка. Държавите, които приютяват любимите ни туристически дестинации, вече усещат сериозните последствия. Най-очевидният пример за това е Венеция, която потъва всяка година. През 2017 по случай Биеналето артистът Лоренцо Куин създаде скулптурата на две ръце, поддържащи една от емблематичните сгради на Canalе Grande, за да обърне внимание на покачващото се ниво на Адриатическо море.

В тази селекция събрахме пет от най-зашеметяващите природни богатства, които разрушаваме с действията си.

Ако си набелязал някое от тях за следващата си екскурзия, поинтересувай се как можеш да пътуваш по-отговорно и да подкрепиш каузите за опазването им. Всяка малка стъпка в правилната посока може да е от значение, а и ти ще се почувстваш по-добре, знаейки, че не си допринесъл към разрухата.

А ето ги и тях:

Бариерният риф, Австралия

Разпростиращ се на повече от 1400 мили, Големият бариерен риф край североизточното крайбрежие на Австралия е най-голямата система от коралови рифове в света. Пълен с морски живот, той привлича милиони гмуркачи всяка година. Повишаването на температурата на океана е причина за болест при коралите, така нареченото избеляване – състояние, при което коралите губят цветовете си и стават ужасно крехки.

Губейки коралите, унищожаваме жизненоважно местообитание за морския живот.

От 2020 г. въздушно проучване на Great Barrier Reef Foundation  разкри третото масово избеляване за пет години, като в резултат 60% от живите корали на рифа умират.

Мъртво море

Мъртво море може да пресъхне напълно до 2050 г., ако не направим нещо. Това природно чудо се свива със скорост от около три фута годишно и вече е загубило една трета от повърхността си, откакто развитието в региона е започнало по-рано този век. Има няколко фактора, които продължават да имат принос към тази промяна

– изграждането на язовири, резервоари за съхранение и тръбопроводи през годините е намалило нивата на входящите води до едва 5% от първоначалния им обем.

Освен това минералите на Мъртво море са обявени за терапевтични и много козметични компании ги използват като основна съставка в продуктите си. Добавяме и това, че все по-горещият климат в Близкия изток не позволява на водното тяло да възвръща обема си и получаваме формулата за катастрофа.

Амазонка

Най-голямата тропическа гора на Земята – Амазонската, се разстила на приблизително 40% от територията на Южна Америка. Тук можеш да се срещнеш с алени ара и сини жаби с отровни стрели, които живеят рамо до рамо с ягуари и кафяви ленивци.

И все пак въпреки размера на Амазонската тропическа гора и богатата флора и фауна, изменението на климата я превръща в изключително крехко местообитание.

Екстремните засушавания оставят дървесните видове в тропическата джунгла без вода, а в резултат на това те стават по-податливи на горски пожари. Всъщност опустошителните горски пожари стават все по-разпространени: Националният институт за космически изследвания на Бразилия идентифицира повече от 74 000 горски пожара в Амазонка през 2019 г., което е скок от близо 85 процента спрямо предходната година.

Малдивите

Групирани в Индийския океан, Малдивите се състоят от поредица от атоли – пръстеновидни острови, образувани от корали, и с целогодишни температури, които варират между 27 и 29 градуса. 

Малдивите обаче са и най-ниско разположената страна в света (средно за територията – само на 1,3 метра над морското равнище)

и са застрашени от изчезване, тъй като все по-обилните приливи вече изместват местните жители далеч от бреговете. По време на преговорите на ООН за климата през декември 2019 г. малката нация пледира за финансиране на инфраструктура, предупреждавайки, че липсата на действие скоро може да доведе до острови, погълнати от надигащите се води.

Алпите

Европейската планинска верига отдавна е в ролята на Шангри-Ла за скиорите, простираща се в осем държави и осигуряваща едни от най-търсените писти в света. С повишаването на температурите обаче значителното топене на снега продължава да съкращава сезона за зимните спортове – през 2017 г. той беше с 38 дни по-кратък, отколкото през 1960 г. по данни на Time.

Още по-притеснително? Учените прогнозират, че до края на века ще трябва да се изкачим до над 3000 метра, за да видим сняг в планините.

Много курорти вече започват да компенсират, като предлагат спа процедури и дейности на открито като конна езда или тенис, за да примамят повече посетители извън сезона, но екосистемите продължават да страдат.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *