14 от най-подценяваните дестинации по света

От непознат гръцки остров до културно градче на брега на Великобритания, това са местата, към които поглеждаме за следващата си почивка

0 коментара Сподели:

Искаш ли 2023 да бъде годината, в която пътуваш и изследваш нови места? Събрахме в един списък някои доста специални предложения. Преровихме интернет, за да разберем кои са най-пренебрегваните туристически дестинации в света. Полученият списък обхваща всичко – от малки острови и крайбрежни градове до масивни езера и цели държави – и със сигурност ще ти донесе вдъхновение за пътуване.

Какво визираме като говорим за подценени дестинации?

Говорим ли за места, които не се появяват редовно в списъците с топ пътувания? Места, които не получават справедливия си дял от туристи? Места, които са „скрити скъпоценни камъни“, извън туристическите пътеки или предлагат страхотни (и по-тихи) алтернативи на популярни места в същия регион? Дестинациите в този списък попадат в поне една от тези категории. От пренебрегвания съсед на Бали до непокътнат район с природна красота в Зимбабве, това е списъкът ни с най-недооценените места в света за пътуване тази година:

Монголия

Известна със своите традиционни герове (юрти), дружелюбни номади и стада диви коне, препускащи през недокоснати степи, Монголия трябва да бъде преживяна, за да повярваш на магията ѝ. Отскоро има ново международно летище, което прави пътуването по-приятно. Освен това из страната лесно можеш да си организираш обиколка на интересни забележителности с местни гидове. С това казваме, че тази привидно далечна страна е много по-достъпна, отколкото очакваме. За перфектно „въведение“ в страната се препоръчват няколко дни в столицата Улан Батор. Изненадващо добре подредена, тя е лесна за навигиране. Ако пък искаш да се откъснеш от цивилизацията за истинска добра почивка, Национален парк Gorkhi Terelj ще разкрие пред теб тайните си. Свеж планински въздух, топли нощи под звездите и срещи с номадски пастири.

Езерото Бакалар, Мексико

Туристическите градове Тулум и Канкун са склонни да доминират в представите ни за мексиканския полуостров Юкатан, докато езерото Бакалар – известно още като Лагуната на седемте цвята, благодарение на своите незабравки, паунови и цианови води – често се пренебрегва. С темпото, с което тече животът на място като това, можеш да се налсадиш на цялата красота, която това кътче на Мексико може да предложи. Карай каяк до пустите плажове с бял пясък, или отпусни тялото си на някой док,докато наблюдаваш мигриращите птици. Места като Boca de Agua, хотел, разположен в собствения си природен резерват, тук съществуват.

Куенка, Еквадор

За сравнително малък град (въпреки че е третият по големина в Еквадор), Куенка има зашеметяваща култура, заради която си заслужава да посетиш. Историческият център е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1999 г. Дом е на много занаятчии и художници, които представят работата си на годишния фестивал на изкуствата в града, Bienal de Cuenca. Дестинацията е толкова впечатляваща заради традиционните занаяти, които са на почит тук. Куенка е мястото, до което можеш да пътуваш, за да видиш сложния процес на изработка на панамска шапка. Често пренебрегван в полза на по-лесно достъпните градове в Еквадор като Кито или Галапагос, Куенка е живописната забележителност, заради която си струва да предприемеш пътуване до планините на Андите.

Сребреник, Босна и Херцеговина

Вероятно най-недооценената дестинация в Европа, Босна и Херцеговина е пълна с очарователни градове, а Сребреник (намира се на север от Сараево) е толкова впечатляващ, колкото един град може да бъде. „Кралският град“ е дом на най-добре запазената средновековна крепост в страната, очарователна структура от дванадесети век с изглед към долината, пълна с митове и легенди. Върхът на Майевица предлага невероятни гледки, докато сравнително наскоро откритото езеро Инграм е перфектна дестинация за любителите на романтиката. Добавяме вкусна храна, оживени кафенета и впечатляващи джамии и получаваме скрито съкровище, ковто чака да бъде открито.

Кабо Рохо, Пуерто Рико

Колоритен крайбрежен град на югозападния бряг на Пуерто Рико, Кабо Рохо е дом на всички бели пясъци и тюркоазени води, които очакваме от едно бягство на Карибите. Намира се на три часа с кола от Сан Хуан и предлага спокойна атмосфера, на светлинни години от шума и суетата на столицата. Плажовете, от които можеш да избираш, са Combate Beach, с природен резерват, разделящ плажа от града, Buyé – извън утъпканите пътеки, който можеш да делиш с диви коне. Boquerón пък е оживено плажно селище с ресторанти и барове, ако търсиш това. Без големи курорти и много шум, в района можеш да намериш малки семейни хотели и ресторантчета. Завърши деня си, отпивайки от пивко мохито с маракуя с гледка към залеза, с който е известно западното крайбрежие на Пуерто Рико.

Гипсланд, Австралия

Тази дестинация може да бъде описана като изобилна страна на чудесата, с алпийски пътища, плодородна земеделска земя и изоставени плажове с бял пясък. Опустошен от горските пожари през лятото на 2019-20 г., при които градовете бяха изолирани в продължение на седмици, местната популация от диви животни беше унищожена и повече от 400 000 хектара земя изгорени. След това силно засегнат от глобалната пандемия, възстановяването на Гипсланд е бавно, но стабилно. С изобилие от природни забележителности, уникални по рода си села и бързо развиваща се гастро култура, свързана с местните продукти. Морски дарове, сирена, свободно отгледано месо, вина за хладен климат и органични плодове. Идилия!

Плимут, Англия

Ако град Плимут в Девън беше по-малък, щеше да се смята за бижу за еднодневна екскурзия. Ако беше по-голям, нямаше как да бъде пренебрегнат. Може би поради средния си размер, той се изплъзва от радара и това е доста несправедливо. Търсиш изкуство? The Box е брилянтна, наскоро отворена галерия, която събира на едно място местни художници. Търсиш архитектура? Ще бъдеш заслепен от новопостроената пазарна зала, която също има какво да покаже. Търсиш впечатляващо място за плуване? Малко басейни са по-специални от Tinside Lido. Търсиш да опиташ великолепен джин? Най-старата дестилерия в Англия се намира в историческия център на града. Резервирай стая в Bistrot Pierre B&B или в обновения Royal William Yard, за да се насладиш на истински идеално пътуване.

Бърлингтън, Върмонт

Очарованието на Бърлингтън като крайбрежен университетски град е ясно сред широката общественост от досра време. С петима готвачи и ресторанти, избрани наскоро за полуфиналисти за наградите James Beard за 2023 г., градътсе превръща в една от дестинациите за гастро любители, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Ресторантите и баровете в Бърлингтън са оживени, а от кухните им се носи магия. От специалитетите на шеф готвач Amanda Wildermuth с тахан в Honey Road, повлияни от Източното Средиземноморие, през пикантното брюкселско зеле на Mojo Hancy-Davis в May Day, чак до селекцията от крафт бири от малката експериментална пивоварна Foam Brewers – ще си тръгнеш сит и напоен.

Турку, Финландия

Съществува дългогодишно съперничество между финландските градове Турку и Хелзинки – и с право. Турку, вторият по големина град и историческа столица на страната (титла, от която се отказа през 1812 г.), е също толкова грандиозен, колкото Хелзинки. Наречен „Париж на Финландия“ благодарение на крайбрежния чар на река Аура и процъфтяващата кулинарна култура, Турку е и най-старият град във Финландия. Изпълнен е със средновековни великолепия като замъка и катедралата, градът устремено гледа към бъдещето благодарение на новия си център за зелени иновации.

Карпатос, Гърция

Докато туристите се тълпят, за да гледат залеза в пренаселеното Санторини или бронзовите гърбове на претъпканите плажове на Миконос, просветените гърци се качват на ферибот от Родос до малкия остров Карпатос в Додеканезите. Направи същото и ще откриеш, че тук можеш да почиваш на низ от почти пусти плажове, с девствени води, посещавани главно от средиземноморски тюлени монаси. Наслади се на местна храна в таверните тук, разходи се до планинско село, което изглежда замръзнало във времето, където жените все още носят цветни традиционни облекла и магаретата са единственият начин за придвижване.

Ломбок, Индонезия

Като се има предвид колко пренаселени могат да бъдат плажовете в Бали, учудващо е, че повече хора не се сещат за китния остров Ломбок. На плажовете с бял пясък в южната му част можеш да срещнеш повече бавно движещи се биволи, отколкото хора, докато инфлуенсърите са рядка порода в терасовидите оризови полета на изток. На север величественият връх Ринджани (вторият най-висок активен вулкан в Индонезия) предлага за любителите на приключения стръмни пътеки и епични гледки. За тези, които не са по катеренето, буйните тропически гори и гръмотевичните водопади предлагат истински рай. И тъй като островът се възстановява от силно земетресение и пандемията, никога не е имало момент, в който посещението ти да бъде оценено повече.

Сао Томе и Принсипи

Сякаш разхвърляни по течението в Гвинейския залив край Западна Африка, вулканичните острови Сао Томе и Принсипи заедно съставляват втората най-малка държава в Африка и остават една от невъзпятите красоти на африканските ширини. Обявени за биосферен резерват на ЮНЕСКО, тук буйни тропически гори се спускат в чисти води, предлагайки богатство от природни приключения. Има и богат културен пейзаж, в който да се потопиш. Всяко кътче на островите напомня, че си в най-големия производител на какао в света, а възможността да нощуваш в традиционните плантации rocas, е once in a lifetime.

Брей, Ирландия

Появата на железницата през 1854 г. прави Брей, намиращ се само на дванадесет мили южно от Дъблин, изключително популярен по това време. След години забрава и упадък дългото му викторианско крайбрежие сега гъмжи от енергия, кафенета и ресторанти. Разходка от пристанището до връх Брей Хед, отнема около час, а панорамните гледни от скалистия връх си заслужават всяка стъпка.

Източни планини, Зимбабве

Докато повечето пътуващи до Зимбабве ще се отправят към величествения водопад Виктория или прочутия национален парк Hwange, източната граница на страната е дом на място със също толкова удивителна красота. Източните планини на Зимбабве се състоят от трите хълмисти вериги на Bvumba, Nyanga и Chimanimani. Тук се намира Мутарази – най-високият водопад в Зимбабве, където можете да се качиш на зиплайн и да преживееш тази главозамайващата разходка по небето. Nyangani е най-високият връх в региона и свещен граал за туристите. Още по на юг се намират тихите, потънали в мъгла планини Bvumba. Със своите стръмни хълмове, прохладни ветрове и живописни пътища, това раят на земята.

За още от същото: 6 места в Мексико, които трябва да видиш поне веднъж в живота

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *