Antistatic #16: Моето тяло, моят танц

Очаква те многолика артистична програма

0 коментара Сподели:
Antistatic Main Visual

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс – „Антистатик“

отбелязва 16-тото си издание с най-разнообразната си програма до този момент, събрана под мотото „Моето тяло, моят танц“.

Фестивалът започва на 9 май и за пръв път ще увлече в ритъма на съвременния танц най-малките зрители. Представлението „Браво, деца“ събира участници на възраст 7-12 години, които да превземат парка пред РЦСИ „Топлоцентрала“. Децата ще са под ръководство на немския артистичен колектив LIGNA и специално подготвена радиопиеса.

Klasse-Kinder

За вече порасналите зрители пък е съставена програма от 9 запомнящи се представления. Те ще засегнат но нов начин важни глобални теми като: „Атитюд“

  • връзката на човека с природата („Място за изчезващи (Безнадеждно.)“, „Девета“)
  • социалните мрежи („Песни от допаминовата въртележка“)
  • войната в Украйна („Монохромно“)

„Атитюд“, „Това е нещо истинско“ и „ТЛМ – Телесна линия на мисълта“ ще покажат силата на танца и хореографията. Първормънсите ще изучават телата ни и тяхната способност да надскачат границите. В програмата са включени музикалните представления. Те ще разкрият неочаквани измерения на движението, мисълта и емоциите през взаимодействието със звука и музиката („Без дъх“, „Задвижван“).

За да ускорят пулса на публиката и да удържат нивата на допамин равномерно високи,

организаторите скъсяват разстоянието между изкуство и зрители до нула с образователната платформа – „Без дистанция“. Като част от нея, след почти всички представления в програмата са предвидени разговори с артистите. Техни водещи ще са хореографите Коста Каракашян и Зорница Стоянова, театралният практик Младен Алексиев, композиторът Иван Шопов и театроведите Ангелина Георгиева и Елена Ангелова.  

В рамките на платформата ще гостуват хореографите Серджу Матис, Зимон Майер и Антон Овчинников. Те ще проведат работни ателиета, в които ще споделят своя опит и методология на работа по теми като: отношенията между публично и частно, контрол и спонтанност в танца, улавяне на първи артистични импулси.

За изкушените от критическото писане за танц пък е предвидена лаборатория. Тя ще се води от главния редактор на единственото българско печатно издание за съвременен танц, класически балет и танцова култура „Списание за танц“ – Ангелина Георгиева.

Choreographs

И още:

В рамките на първата резиденция от проекта „Fear as an artistic statement” трима съвременни танцови артисти ще започнат работа по проекти, посветени на темата „страх“. Под менторството на хореографите Галина Борисова, Станислав Генадиев (България), Нермин Хабиб (Египет) и Анас Або Налех (Йордания), ще видим разработки за свързаността на всички нас чрез изкуствата и нуждата от по-здрава културна екосистема в Европа и съседните региони.

На територията на фестивала ще се осъществи и част от продуцентската програма на проекта SEEDS – South East European Dance Stations. В нея трима участници от Румъния, Сърбия и България ще работят на място за опознаване на местната сцена, създаване на мрежа от контакти и обмен на опит и практика в организирането на фестивали и международни участия, и работа с чуждестранни продукции.

Също:

На 12 май от 22 часа парти-градусите се вдигат до червената зона на живачни стълб с DJ партито на холандския хореограф и музикант Тиан Ротевел. Той застава зад пулта в Бар „Долу“, за да приобщи зрителите и гостите на „Антистатик“ в ритъма на танца. Ще слушаме разнообразен сет с всички видове електронна денс музика, познати в клубната култура: хаус, техно, амапиано, афробийт, кумбия, бразилски фънк.

Знаеш ли, че Форумът за съвременно визуално изкуство БУНА завладява Варна?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *