Методът БАРФ и какво трябва да знаем за него

Запознаваме те с Емил и Ангелина, чиято дългогодишна мисия е да просветят хората по темата за здравето на домашните любимци

0 коментара Сподели:
CUTE PUPPY

Срещаме се с Емил и Ангелина, чиято дългогодишна мисия да просветят хората по темата за здравето на домашните любимци е превзела сърцата им категорично.

Посредством храненето и с мотото „Назад към природата“ те посвещават години наред на БАРФ и на това да информират хората, че суровоядството е естественият характер на менюто на домашните любимци.

Какво е БАРФ и какви са ползите животинките ни да се хранят така, чети в следващите редове.

Откъде води началото си БАРФ методът?

Емил: Началото на БАРФ храненето тръгва преди 25 години от Австралия. Д-р Ян Билингхърст – ветеринар, забелязва, че градските кучета боледуват все повече, докато фермерските, които до голяма степен сами се грижат за прехраната си, са осезаемо по-здрави. Започнал да прави изследвания по темата и

установил, че модерната индустриална диета – кучешките гранули, до голяма степен се свързва с болежки в късна възраст.

Ангелина: Направило му впечатление, че в миналото, когато не е имало преработена храна, животните са живели много по-дълго и са били по-здрави. Д-р Билингхърст установил, че когато собствените му животни се хранят със свежа, непреработена храна, боледуват по-малко и живеят по-дълго.

Защо да изберем суровото хранене за домашните ни любимци?

Е: Откакто съществуват гранулите, те биват отъждествени като единствената храна за кучета. Да, тя е създадена специално за тях, но от хората, а не от природата. Ние хората някак много арогантно си мислим, че знаем и можем всичко. Истината е, а историята го потвърждава многократно, че с тази си арогантност правим големи бели. Науката днес едва повдига завесата на това което се случва по време на хранителните процеси в нас и в телата на домашните ни любимци. И едва сега започваме да разбираме колко тясна е връзката между това, с което се храним и това как се чувстваме. Не само здравословно, но и емоционално и ментално. Та нали над 80% от серотонина – хормона на щастието, се произвеждат именно в червата.

Почти нищо не знаем за процесите които текат там, и по мое мнение, това ще стане един от най-бързо развиващите се клонове в науката от тук насетне.

Кучетата и котките са хищници и храносмилателната им система е устроена с механизми, които предпазват от патогени, иначе опасни за хората. Един от тях е много високата киселинност в стомаха. Преработената храна или растителният протеин налага животното да се пренастрои, доколкото е възможно, за да усвои тези хранителни вещества. Тогава то вече няма нужда от силно киселинната среда в стомаха и неприятните бактерии по-лесно биха могли да се промъкнат в червата, а оттам евентуално да възникне по-сериозна дисбактериоза.

При БАРФ храненето използваните протеини и мазнини натурално се разлагат от организма на животното и се усвояват пълноценно.

Каква е вашата цел?

Е: Откакто хората са склонни да дават повече пари за храна, които после биват спестени от лекарства, започнаха да се хранят по-здравословно със свежа храна и качествено месо. Когато обръщаш внимание на своето хранене, обръщаш внимание и на храненето на домашните си любимци. Наша основна цел е не толкова да продаваме БАРФ, колкото да просветим хората. В сайта ни има много статии, както и десетки истински истории в рубриката, в която хората имат възможност да споделят техния опит.

Възможно ли е сами да успяваме да храним домашните си любимци по този метод?

Възможно е, разбира се, стига да се информираш. Необходими са познания, за това каква е традиционната диета на кучетата и котките, за да може тя да се преповтори. Производителите на месо за хора разчитат на това, че месото ще бъде сготвено. Ако вътре са налични патогени, те ще бъдат елиминирани.

Ние не разчитаме на това.

Производителите на БАРФ трябва да бъдат много по-стриктни в хигиената на продукта, който дават на пазара, защото той не е предназначен да преминава през термична обработка. Ние следим за всякакви патогени, които биха могли да бъдат относително опасни за кучетата и хората. Целта ни е освен да информираме хората, да им дадем достъп и до качествен продукт. Ние купуваме висококачествено месо от ферми, с които имаме твърди договори, знаем как се отглеждат пилетата, говедата и имаме изисквания към храненето им. Всяка сутрин във фабриката влиза месо от кланицата, като до края на работния ден, тези тон, два или три са преработени и пакетирани. 

Като хора, които влагат всички тези усилия за животните, с какви инициативи се занимавате още?

А: Искаме да помагаме на кучетата в нужда, които не са имали голям късмет и които, за съжаление, са много. Всеки месец даряваме храна на Animal Rescue, а в магазина ни клиентите могат да дарят с поръчката си колкото желаят, като тези пари също отиват към организацията под формата на храна. Също така, за всяко осиновено куче от приюта, даряваме от нашите кашони – „Комплект пълноценни менюта“, според размера на кученцето. Научи повече тук.

Е: Ще стартираме и една благотворителна образователна инициатива, с която да мотивираме хората да четат и да разбират здравето на домашните любимци и храненето им. Тя ще е под формата на викторина, в която всеки, отговорил правилно на всички въпроси, автоматично дарява 1 кг храна на Animal Rescue. Ние сме единственият дистрибутор на БАРФ, който работи със специализираните магазини за домашни любимци. Около 20% от нашия оборот отива в образователни и благотворителни инициативи, защото основна цел е да инвестираме в развитието на тази идея и в образованието на хората.

Може ли БАРФ да бъде лекарство? 

Е: БАРФ не е панацея. Когато кучето вече е проявило някакъв здравословен проблем, трябва да се потърси ветеринарна помощ. БАРФ обаче е много добра превенция.

Не е ли по-лесно да даваме на животните храната, която природата е измислила за тях?

Важното е да знаем точно какво правим – така спестяваме проблемите си в бъдеще.

Още съдържание за косматите ни приятели: 5 места в София, на които с кучето ти сте добре дошли

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *