Мири + Карита = вечна подскачаща любов!

Какво е freestyle with dog и как едно момиче и неговото сърце на четири лапи ни направиха ноември напълно вдъхновяващ – виж сега

0 коментара Сподели:

Когато настъпи есента, за нас е важно да усещаме красотата и любовта във всичките ѝ форми, а за по-сладко нещо от тичащо между листата куче и неговия верен човек не се сещаме.

И тъй като вярваме, че трябва да ти показваме всички интересни, талантливи, вдъхновяващи и цветни градски персонажи, населяващи любимата ни София,

няма как да пропуснем и четириногите ни приятели, които правят нашия град едно по-гушкащо, лаещо и очарователно място за живеене.

Е, на прага на сезона, в който цветовете са много, а парковете по-пълни от всякога, те срещаме с тях – Мири и Карита – подскачащото куче. Харесахме си ги безумно още на изданията на Dog Fest, които организираме с много ентусиазъм, и решихме, че със сигурност трябва да ти ги покажем.

Мири Даковска е на 33 години, учителка по призвание, която завършва предучилищна и начална училищна педагогика и която преди точно три години гушка близо до сърцето си очарователната Карита. Оттам нататък любовта им се развива като по учебник, а как стигат до това Карита да прави уникални номера под вещото ръководство на Мири –

разказваме нататък и със сигурност ти препоръчваме да ги гледаш на живо. Влюбващо е!

Здравейте, Мири и Карита! Кажете ни кога се случи вашата среща?

Случи се през 2020 г. На моя юбилей приятелят ми решил да ми я подари най-накрая, след като цял живот съм мечтала да имам куче. Любопитното е, че никога преди това не съм имала, и той буквално сбъдна детската ми мечта. С него бяхме видели веднъж един много луд кокер и си казахме – това ще е нашето.

Искахме да имаме точно такова куче – кокер шпаньол с коса.

Как я избра?

Хората казват, че кучето само те избира, и аз, вярвайки в тази максима, отидох при майката и бащата на Карита, където бяха и всички малки кученца, и чаках то да ме избере. Естествено, не стана така и просто видях един кокер, абсолютен дивак с розова каишка, и си казах – това е знак, защото обожавам розово, и така я избрах.

Как се промени животът ти, когато Кари влезе в него, какво изпита?

Шок! (Смях.) Хората си мислят, че бебетата кучета са супер сладки, но истината е, че са напълно диви, имат остри зъбки, щуреят, хапят и правят пълно мазало навсякъде, така че първите ни месеци заедно си бяха сериозно изпитание.

Тогава ли реши, че е време за училище за кучета?

Да, ние първоначално я заведохме в училище за общо послушание, което според мен е задължително за всички кучета.

Имаше онлайн част, в която работиш индивидуално със своето куче у дома, имахме и менторка, а в събота и неделя се събирахме за групови тренировки с други кучета, като тренировките имитираха градска среда и т.н. Заведохме Карита на шестия-седмия месец и само след три-четири месеца в училището вече бяхме супер пушки с упражненията. (Смях.)

Кога дойдоха триковете?

Още в началото на обучението ни си бях наумила, че искам Карита да отскача от дърво – един трик, който бях гледала в много клипчета в училището за кучета. Тя го направи без проблеми, след това си казах, че искам да отскача от мен, след това да се качва на гърба ми и когато след серия от трикове всичко заприлича на вид танц – така реално започна всичко. Нашата треньорка от училището ни насочваше и всъщност това, което ние с Кари правим любителски, си е официален „кучешки спорт“ и се нарича freestyle with dog.

Не мога да кажа, че го изпълняваме абсолютно професионално, но сме вдъхновени от него в огромна степен.

А кога за пръв път се престрашихте да излезете пред публика?

Престрашихме се много трудно. Нашата треньорка от Училище за кучета „Питайте мама Еми“ много ни надъха и ни помогна. Тя беше поканена на фестивала Узана Поляна Фест и ни предложи да направим „танц с куче“, както всички започнаха да му казват, така че там ни беше първата изява. Треперихме много преди нея, но на следващите ни участия вече беше съвсем различно, а по-късно от Beaphar Bulgaria ни поканиха официално да се представяме с тях и всичко тръгна от хубаво по-хубаво. Тъй като аз съм учителка, с Карита сме се представяли и на първия учебен ден, като буквално го спасихме с нашата програма. Децата, когато видят куче, наистина се умиляват и може би това беше едно от най-емоционалните ни представяния, в които се смяхме и забавлявахме от сърце. Два дни след него бяхме и на последния Dog Fest отново с Beaphar Bulgaria, които много ни вярват и са ни много голяма подкрепа.

Карита обича ли изявите?

Най-интересното е, че да! Според мен ги обожава, усещам я различна, сякаш мисли, че всички там са дошли заради нея. Виждам как се чувства специална и наистина много се забавлява. Абе, кефи се от сърце! (Смях.)

Бъдещи творчески планове?

Запалихме се по нов спорт. Казва се каникрос и буквално означава да бягаш с куче. Той тепърва се развива в България, но е много интересен и там се запознахме с уникални хора.

Това е още едно нещо, което можем да правим заедно и да споделяме с Карита.

Тя много се радва да бяга, радва се на кучетата, които са там, а и аз най-после мога да направя нещо за себе си като истински спорт.

Ако трябваше да опишеш Карита с една дума?

Ами, ние много си приличаме и е абсолютна истина, че кучето прилича на стопанина. И двете не ни свърта на едно място.

Какво да кажем на всички влюбени в есента хора, които може би мечтаят за сърце на четири лапи, ако още си нямат?

Ако ще си вземате куче, не пропускайте тези три неща – търпение, обучение и тренировки. И не забравяйте да се забавлявате с кучето, това е най-важното. Кокерите обожават листата и есента, така че ноември е тук, листата падат – радвайте им се от сърце. Това е любов за цял живот! За още от Карита – виж профила й тук.

За още кучешки сладости – виж Кучетата на София, които са само за снимка – Dog Fest 6 не е за изпускане

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *