Вероника Андреева: Човек е много повече от професията си

Тя е senior software engineer в EPAM

0 коментара Сподели:
Вероника Андреева

Вероника заема позицията Senior Software Engineer в EPAM България и освен, че е невероятен IT специалист, е част и от OneTeam екипа на компанията, отговорен за организирането на много допълнителни инициативи и проекти. Интересите ѝ не се ограничават само в сферата на технологиите.

Тя танцува салса, играе шах и свири на пиано.

Смята, че човек е много повече от професията си, а хобитата му напомнят, че е важно да правиш това, което обичаш. Така балансът, психичното здраве и щастието са гарантирани. Представяме ти Рони!

По какво си приличат пианото и програмирането?

И в програмирането, и в музиката има много логика и математика. Има предизвикателни моменти и се изисква концентрация и пълно отдаване. Когато нещата накрая се получат, удоволствието е изключително голямо, защото знаеш, че си ги постигнал с много труд.

За да поддържат добър музикален слух и бързина, дори опитните музиканти редовно правят основни, но важни упражнения, като свиренето на гами. В програмирането също има подобна практика, наречена ‘ката’, която идва от бойните изкуства. Това са малки и чести упражнения, с които се тренира ума и умението да се решават проблеми. 

И най-важното – музиката звучи различно, когато е изпълнена с душа и отношение. Същото е и с програмирането.

Коя част от работата те зарежда най-много?

Работата в екип е това, което ме зарежда ежедневно. Моята професия изисква много фокус и стремеж за решаване на проблеми. Това се случва по-добре, когато хората работят заедно и имат различни гледни точки, но споделят еднакви ценности. С екипа ми успяваме да се напаснем, да превърнем различията ни в предимство и да вървим заедно напред. Смятам, че подобен начин на работа не е изключение в EPAM.

Какво ти дава работата с инициативи и различни проекти?

В EPAM имаме инициатива, наречена OneTeam, в която служителите сами организират вътрешните събития, базирани на техните интереси. Така споделяме своите светове и се обогатяваме взаимно. 

Досега съм преподавала на колегите си шах, както и уроци по салса, освен това съм подпомагала осъществяването на други Well-being дейности.

Това е чудесен начин да придобиеш умения, които не са само технически – като организиране на хора и събития, управление на времето, презентационни умения.

Какъв съвет би дала на момичетата, които имат желание да навлязат в IT сферата?

Дами, пожелавам ви смелост и постоянство, за да се борите за вашите мечти. В момента има много образователни и достъпни ресурси за IT сферата – курсове, обучения, програми, стажове и възможности в различни компании. Всичко може да се научи. Бъдете проактивни, експериментирайте и ако е нужно – питайте и търсете помощ.

Помага, когато го правите с любопитство и ентусиазъм. Успех!

Тук можете да научите повече за Рони и проектите в OneTeam.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *