Неделна киновечер: 7 филма с Бари Коган, заради които ще повярваш в съдбата

0 коментара Сподели:

Награда Златен глобус за най-добра поддържаща роля, БАФТА, а наскоро и номинация за Оскар – с тези си най-скорошни постижения може да се похвали младата звезда Бари Коган. С майсторското си изпълнение в The Banshees of Inisherin актьорът успя да привлече вниманието и на тези, които някак си не са го забелязали досега, но новият филм на Макдона не е първата впечатляваща роля на Коган.

Още по-голямо уважение към огромния му талант събужда тежкото му минало. Бари израства под недотам внимателния надзор на майка си, която се поддава на избухналата така наречена хероинова епидемия, омагьосала ирландските жители по това време и причинила загубата на попечителство над двамата ѝ синове. За съжаление зависимостта довежда до трагичния ѝ край и на 12-годишна възраст Бари и неговият брат Ерик се преместват при баба си, леля си и по-голямата си сестра, където делят една единствена стая.

Преди това обаче преминават през цели 13 приемни семейства – привидно гарантирана формула за провал в живота, както се изразява и самият актьор.

Съдбата му се преобръща с една случайност и много постоянство. Когато е едва на 16, той спонтанно отговаря на обява, залепена на улична витрина, дори взeма телефонния номер със себе си, за да не го изпревари друг. Търсят се актьори за филма Между каналите, който на този етап все още изчаква финансиране, но

Коган упорито продължава да звъни на режисьора, докато най-сетне получава ролята.

Прекъсва училище и посвещава живота си на актьорското майсторство; по-късно учи в специализирана актьорска академия в Дъблин. Започва да се появява в сериали, постепенно изскача и във все по-мащабни филмови проекти, а през 2017 година избухва с няколко поредни великолепни главни роли.

Ето и кои са най-интригуващите филми с Бари Коган:

The Banshees of Inisherin

Разбира се, не може без Баншите – не само че това е един от всепризнатите филми на годината, но и ролята на Коган изпъква с многопластовата си структура, мъдростта, скрита под привидната наивност на героя и нюансираното поднасяне на диалозите от страна на актьора.

Light Thereafter

Ако този филм е преминал извън радара ти, може би ще ти е интересно да научиш, че тук Коган играе българин на име Павел – младеж от аутистичния спектър, който заминава на кинематографично приключение в търсене на своя артистичен идол.

The Killing of a Sacred Deer

Йоргос Лантимос е изключително интересен режисьор с ярки авторски похвати, усет към гротеската и абсурда и умел разказвач. Тук Бари Коган надява зловещата маска и стоварва цялата си омраза върху ексцентрично семейство. Свръхестествените нотки са завоалирани, а последствията – стряскащи.

American Animals

В тази биографична криминална драма в полудокументален стил вървим рамо до рамо с четирима младежи, решени да извършат най-главозамайващия обир, на който са способни. В тази изключителна история по истински случай колежаните планират да откраднат няколко ценни ръкописа от специалната колекция на голяма библиотека в Кентъки, а дали успяват, можеш да провериш и в интернет – ако държиш да си спойлнеш филма, де.

Dunkirk

Надали има нещо, останало неказано относно мащабната военна драма на Кристофър Нолан. Въпреки че ролята на Коган в Dunkirk е сравнително малка, той се оказва един от най-ключовите персонажи в сюжета.

Calm with Horses

Филмът те потапя в тъмния свят на ирландската организирана престъпност. В центъра на действието е бивш боксьор с прякор Ръката, който не пести нито нелегалните субстанции, нито юмруците. Бари Коган е неговият най-добър приятел и протеже Димфна, по чиято прищявка Арм е готов да пребие практически всекиго. Вместо да те занимаваме с дълбоките човешки отношения и сложните конфликти на лентата, които ще видиш и сам, отбелязваме, че вероятно опитът на Коган в аматьорския бокс е допринесъл за ролята на безскрупулен бияч.

The Green Knight

Този малък бонус за почитателите на добрата естетика, изтънченото фентъзи, метафоричните мотиви и завладяващите истории с митологичен привкус ще ти поднесе Бари Коган в дребна епизодична роля, но пък не се и съмняваме дали има по-подходящ от него за този образ.

Като заговорихме за наскоро нашумели актьори, гмурни се в света на Марго Роби.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *