Показваме ти най-добрите места за пътуване през 2023 г.

Време е да стегнем куфарите и да те заведем до най-примамливите travel дестинации за новата година

0 коментара Сподели:

„Човекът е човек тогава, когато е на път!“, е казал някога Пеньо Пенев.

Ние абсолютно се отъждествяваме с тази максима и със задоволство потъркване ръце и разтваряме сърце, защото новата 2023 г. е вече тук

и е време да ти разкрием най-добрите дестинации за пътуване в следващите 365 дни.

Позоваваме се на любимите ни класации на Lonely Planet и прецизно подготвените Forbes и ти подсказваме, че ако успееш да направиш поне три от тези места част от личните си пътувания, със сигурност може да се наречеш щастливец. Подготовката за всяко от тях е различна, а логистиката невинаги лесна, но като съдим по приказните им гледки, тайнствените кътчета и магичната им история, усилията със сигурност си заслужават. Започваме веднага!

Изумителна храна

Lonely Planet са ни улеснили максимално, като са ни предложили 30 места в зависимост от личните ни нужди. В тяхната класация пътуванията са разделени в категориите – яж, пътувай, отпусни се, свържи се с природата и учи. Съответно във всяка категория попадат прелюбопитни местенца, с които да разшириш кръгозора си през новата година. Дестинациите на 2023 г. с невероятна храна, където да радваш всичките си вкусови рецептори на воля, са: Лима/Перу, Умбрия/Италия, Фукуока/Япония, Куала Лумпур/Малайзия, Монтевидео/Уругвай и Южна Африка.

Тук те очакват вълнуващите кулинарни сцени, вариращи от динамична улична храна до изискани ресторанти с истински гурме шедьоври.

В Лима например откриваме изумителни пресни морски дарове и изследваме перуанската кухня, в Умбрия вкусваме най-доброто от Италия, във Фукуока опитваме международно известния рамен Хаката, в азиатския метрополис Куала Лумпур се предизвикваме с нестандартна улична храна, а в Монтевидео се наслаждаваме на развита вино култура. Освен световноизвестните си лозя и вино Южна Африка ни изненадва и с новото си поколение готвачи, които тласкат напред кулинарната сцена на страната, превръщайки я в задължителна кулинарна дестинация.

Приключения

Понякога не дестинацията, а самото пътуване е това, което трансформира. Търсиш пътуване, което да те раздвижи? Посочваме ти веднага задължителните места за активна и приключенска почивка – Нова Скотия/Канада, Бутан/Азия, Колумбия, влакът София-Истанбул, Западна Австралия и Замбия/Африка.

В Нова Скотия задължително шофирай между крайбрежните села, в Бутан посети възстановената пътека, която е и исторически маршрут Транс Бутан,

в Колумбия от красотата на плажовете на Parque Nacional Natural Tayrona до върховете на Parque Nacional Natural Los Nevados – 59-те защитени природни зони са задължителни за любителите на природата. 26 от тези зони също са обитавани от местни и афро-колумбийски общности. Западна Австралия също предлага толкова много възможности да направиш епично пътешествие, че задължително я слагай в списъка. В Замбия плуваме в подножието на мощен водопад и отиваме на пешеходно сафари, което включва наблюдение на диви животни.

Релакс и връзка с природата

За пълен релакс Lonely Planet ни препоръчват Доминика/Кариби, известен като Острова на природата, Халкидики/Северна Гърция, Ямайка/Кариби, Малта/Европа и Раджа Ампат/Индонезия заради пъстрите коралови рифове, отличното гмуркане и красиви плажове. Ако искаш 100% връзка с природата, избери Акра/Гана, Албания, Сидни/Австралия, Гвиана, Бойзи/САЩ, Аляска/САЩ. Ако пък твоето желание е досег с нови култури и научаване на интересни неща, задължително посети Ню Мексико/САЩ, Ел Салвадор, Марсилия/Франция и Южна Шотландия.

Ню Мексико е дом на 23 местни племена, това е и идеалното място да научиш за местната култура, изкуство и музика,

като същевременно се наслаждаваш на храната и естествената красота на американския Югозапад. Идиличните плажове на Ел Салвадор привличат вниманието на професионални сърфисти от цял свят, а Марсилия ще те впечатли с това, че е едновременно плажен и градски, френски и средиземноморски, модерен и исторически. С неговите разнообразни квартали, улично изкуство и архитектурни обиколки, както и пещерни рисунки, датиращи отпреди 20 000 години, тук също има какво да научиш.

За финал ти посочваме и 23-те най-добри места за пътуване през 2023 г. според списъка на OvationNetwork, съставен ексклузивно за Forbes: Куинстаун/Нова Зеландия, Маракеш/Мароко, Биг Скай/Монтана, Алентежу/Португалия, Свалбард/Норвегия, Наошима/Япония, Парос/Гърция, Върджин Горда/Британски Вирджински острови, Пърт/Западна Австралия, Прованс/Франция, Анталия/Турция, Лече/Италия, Менорка/Испания, Лозана/Швейцария, Межев/Франция, Сием Реап/Камбоджа, Валета/Малта, Шимла/Индия, Лейк Луис/Канада, Каньон Колка/Перу, Перейра/Колумбия, Доха/Катар и Пасо Роблес/Калифорния. Приятно пътуване и нека 2023 г. е по-вдъхновяваща от всякога. Стягай багажа!

За още от същото – виж 5 неща, които да направиш преди пътуване в чужбина

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *