11 хижи на Витоша: за зима като никоя друга

Една кампания на FlagFlag.bg с 11 хижи, 3 награди и 1 карта

0 коментара Сподели:

Усещаш ли? Въздухът в града става все по-щипещ бузите, а над най-високите сгради се стелят облаци, сякаш загърнали София като с пелена. Декември е тук и макар с леко закъснение, по географските ни ширини започва да става зимно. Ако романтизмът на сезона в условия на бетон, плюещи плочки и капещи по шапката ти улуци ти убягва, значи имаш нужда от чист въздух, вековни гори и уют около себе си. Добрата новина е, че София е облагородена с планина на 20 минути от себе си, подходяща за почивка, поход или работа.

Ако не се наслаждаваш на снежната премяна на дните, как ще се спуснеш по черната писта на месеците до пролетта?

Разказваме ти за реновираните хижи на Витоша, разкараните паяжини от соца, актуалните менюта и не на последно място – барманите с греяно вино, когато си на планина! Подканваме те да излезеш поне за малко от кварталните гледки, да преоткриеш планината, да се върнеш към спокойствието на две крачки от София.

Главната цел на този разказ е да те запознае с кампанията на FlagFlag.bg, които ти подаряват страхотни награди в замяна на снимка от пътешествието ти. Повече за инициативата ще видиш най-долу, а сега се запознай с възможностите си, за да знаеш накъде да се насочиш:

Планинец

Ако тръгнеш от местност Дендрариума, преходът до хижата е около 30–40 мин по много приятна и леко стръмна пътечка. След прага на Планинец ще намериш разнообразно обедно меню за приятна отмора в планината. Хижата е подходяща за хоум офис далеч от къщи, можеш да седнеш с лаптопа си във и извън сградата. А ако жадуваш за разходка – Копитото ти е съвсем наблизо.

Балканити

Хижа Балканити има нови собственици от 2 години, които промениха облика ѝ изцяло. Превърна се в любима на страшно много хора заради обособената библиотека, страхотната атмосфера и апетитната храна. Поляната пред хижата е чудесна за игра на деца, има катерушки и детски кът. Можеш спокойно да работиш от там, на чист въздух и в прекрасна обстановка. Ако тръгнеш от Музея на мечките, ще стигнеш до Балканити за 4050 мин.

Офелиите

Местността Офелиите е много популярна и обичана от туристите. Прекрасно място за отдих е, а едноименната хижа се намира на 15–20 мин преход от Морените. Разполага с голяма поляна, пейки, огнища за барбекю и сцена за провеждане на концерти и събори. В миналото често е посещавана от поети и писатели. Днес можеш да видиш издълбаните в скалите бюстове на Пейо Яворов и Георги С. Раковски. През зимата е подходящо място за малките скиори, които да се спускат с кеф по склона до хижата.

Еделвайс

Ако тръгнеш от Златните мостове, след 50–60 мин вече ще похапваш вкусно в хижа Еделвайс. Тя е известна с най-добрата кухня на Витоша – затова опашката пред шубера за храна е неизбежна! Е, чакането си заслужава, а крем карамелът е задължителен. Пред хижата има и почти винаги работеща чешма с много добра изворна вода. От хижа Еделвайс лесно и бързо може да се стигне до хижи Звездица и Кумата, които също са в списъка.

Звездица

Само на 10–15 мин преход от х. Еделвайс ще намериш хижа Звездица. В масивната ѝ постройка се помещават голям ресторант, открита и закрита тераса и много стаи с добри условия за пренощуване. Ресторантът работи всеки ден, което е голямо предимство – ако си правил преход до Камен дел например, знаеш. Пред хижата има огромна поляна, която през лятото е привлекателно място с множество пейки и беседки, а през зимата се възползваме от влек, ски училище и пътека, както и възможности за спускане с шейни. От хижата лесно се стига до Витошкото плато, местността Конярника и Торфеното бранище.

Композиторите

Известна е като хижата с различните имена. Скоро си върна старото име – Композиторите, но може да я познаваш и като Червената шапчица. Новите хижари се опитват да възстановят културния дух от миналото, когато тук са творили известни български композитори и музиканти. В хижата е имало 4 пиана, които ще бъдат възстановени. В момента в една от стаите има действащо пиано за тези, които искат да посвирят в планината. Хижарите са млади хора, които създават различна атмосфера на домашен уют с гурме кухня и специални напитки. Организират се много културни събития, фирмени партита, рождени дни и сватби. Хижата се намира се на 30–40 мин преход от Музея на совите, който е чудесен за образователна неделя с малчуганите.

Планинарска песен

В местността Боерица ще намериш х. Планинарска песен на 20–30 мин преход от Ветровала. Името ѝ подсказва, че в местността често можеш да чуеш песни, огласящи склоновете на планината. Пред сградата има летен амфитеатър, в който се провежда събор на Сдружението на хоровете в България. В салона за хранене има пиано и докато похапваш вкусно, може да имаш късмета някой да попее и посвири. Хижата е подходяща за групови събития, а механата с камината, пианото и големият салон предразполагат за песни и танци. Тук се събират много и най-различни любители на музикалното изкуство – от гайдари до цели клубове по суинг.

Кумата

На 15–20 мин преход от Планинарска песен се намира хижа Кумата, която се свързва с началото на зимния маршрут за изкачване на Черни връх – живописна пътека с маркировка от жълти колчета до самия връх. Преходът преминава през местността Конярника, Платото и Торфеното бранище. На самата хижа може да похапнеш и да отпочинеш – отпред има множество маси и пейки. Топлата храна, крем карамелът и димящият чай тук лекуват всички проблеми.    

Селимица

От южната страна на Витоша, на 50–60 мин преход от с. Кладница, ще стигнеш до х. Селимица. От нея може да поемеш към Черни връх, но преходът не е много лесен и продължава около 3–3,50 ч. Ако искаш по-кратка и лека разходка, може да се придвижиш по пътеката до близките поляни покрай реката и да се насладиш на много красиви гледки. В хижата има ресторант с тераса. Задължително трябва да опиташ от местния специалитет – баница с локум. 

Септември

Хижа Септември е едно от любимите ни места за бягство от града. Сградата сега е изцяло обновена от собствениците си и придобива все по-модерно излъчване. Благодарение на Радо и семейството му Септември се превърна в своеобразен хъб на хората с по-свободни професии, които работят по цял ден под сенчестите борове на Витоша вместо под климатиците и бетона.  Пред хижата има много пейки, а през лятото можеш да опънеш крак и на барбарони. Цветя и млади хора с лаптопи – това е търсената атмосфера, която в последните години не се среща често в планината. Лесно достъпна, Септември е подходяща както за почивка, така и за работа. Ще стигнеш до нея само за 30–40 мин преход от Боянския водопад по равна пътека.

Морени

Завършваме с най-луксозното място до момента на Витоша – хотел Морени. Да, не е точно хижа, но атмосферата е също толкова автентична. Освен уютните стаи за спане и изискания ресторант с тераса и уникална гледка, хотелът предлага спа зона, фитнес и много други удобства. През лятото може да се изкачиш до Черни връх по най-лесния маршрут, който води началото си от х-л Морени. През зимата може да караш ски и сноуборд, като използваш намиращите се до х. Алеко съоръжения, седалкови лифтове и ски влекове. Ако искаш да направиш лек преход до х-л Морени, препоръчваме тръгване от Драгалевски манастир и за 2 часа си там.

Как да участваш в играта?

Ако си стигнал дотук, значи хижите определено са ти страст. Със следващото си посещение можеш да спечелиш страхотни туристически награди от FlagFlag.bg – термос, котлонче или щеки. Просто трябва да снимаш някой от флаговете им, гордо веещи се през някоя от 11-те хижи на Витоша. Колкото повече снимки споделяш, твоят шанс за награда расте. Победителите ще бъдат обявени след 15.01.2023 в социалните мрежи на FlagFlag.bg.

Go Guide’s House of X-Mas: нашето голямо лудо коледно парти

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *