Екранизации по книги, които въвеждат в човешката психика и душа

Шареният свят на хората, разказан с езика на киното

0 коментара Сподели:

Екранизирането на книги е нелека задача. Всички сме виждали неуспешни опити. Но има и шедьоври, които ти влизат под кожата. Ние ти предлагаме четири филма, които се занимават с човешкото у човека.

Бъркат в мозъци и разказват за любов.

Боен клуб (1999г.)

Филмът на Дейвид  Финчър е  адаптация  на едноименния  роман от Чък Паланюк. Любим  е  не само на нас , но и на цялото човечество. Влиза в класацията "250-те най-добри филма според  IMDB”. Интересното е , че когато излиза, не е така високо оценен. На американския пазар събира само 37 млн. долара при инвестирани в продукцията 63 милиона. Сюжетът се завърта около въпросния „Боен клуб”, в който членовете се бият, за да пречистят душата си чрез болката. Нещата обаче загрубяват, героите оплитат съдбите си в странни взаимоотношения и радикални действия. В идеята на филма прозира будисткият постулат „Само губейки всичко, можем да постигнем истинска свобода”. Освен  готина идея екранизацията си има и готини актьори. В главните роли са Едуард Нортън, Брат Пит и Хелена Бонам  Картър . „Боен клуб” е филм , който е добре да си припомняш периодично. Има защо.

Виж повече: Гласувай за любимите си заведения и барове и спечели страхотни награди!

Наръчник на оптимиста (2012г.)

Режисьорът Дейвид Ръсел прави филма по негов адаптиран сценарий върху едноименната книга на Матю Куик. В главната роля на Пат е Брадли Купър. Той е един човек, който губи всичко ценно в живота си и след 8 месеца в психиатрична клиника трябва да заживее отново при родителите си. Баща му е не друг, а страхотният Робърт де Ниро. Пат решава да стъпи на краката си, да си върне вярата в живота и съпругата си. След различни ситуации и интересни срещи той преживява своя катарзис.

Чрез неговата история филмът ни напомня нещо важно, което не бива да се забравя –позитивното мислене води винаги до позитивни резултати. Заслужено „Наръчник на оптимиста” има четири номинации за  „Златен глобус“ през 2013г.

Кожата, в която живея (2011г.)

Лентата е адаптация на романа „Тарантула” от Тиери Жонке. Този  филм на Алмодовар е психологически, перверзен  и сексуален. В главните роли са Антонио Бандерас  и Елена Аная. Героят на Бандерас е пластичен хирург, потънал в експеримента на живота си. Той има мистериозна тайна, която води действието. Докторът е сложен персонаж, живеещ в спомените за една изгоряла съпруга, мнима майка и дъщеря самоубийца. Филмът държи вниманието на зрителя през цялото време. Заплетените взаимоотношения и психологията в сюжета палят интереса. Визията е изключително стилизирана, с главно присъствие на червения цвят. Страхотен драматичен трилър на любимия ни Педро Алмодовар.

Тетрадката (2004г.)

Режисьорът Ник Касаветес прави този романтичен филм, базиран на едноименния роман на Никълас  Спаркс. Това е може би една от най-трогателните любовни истории, разказани в киното. Трябва да носиш сърце от камък, за да не подсмърчаш с кърпичка в ръка, докато го гледаш. Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс  интерпретират една красива любовна история, устояла на редица предизвикателства, по-силна от всичко. Гледайки го, си мечтаеш  за същата романтика и отдаденост, която струи от филма. Съвремието ни има нужда от тази екранизация, за да си припомни смисъла на това да обичаш с цялото си сърце и да се бориш за любовта си. За визията можем да кажем, че е топла и романтична, допринасяща за настроението на филма. „Тетрадката” е просто една голяма доза чиста любов.

В този ред на мисли, вижте какво си казаха Тео Чепилов и Моника Найденова за "Война на световете"

Ако искаш да си починеш от зрелищни екшъни, шарени анимации и велики супергерои, виж нашите предложения. Със сигурност няма да си загубиш времето.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *