„Раковски“ е жена, и то каква!

Ако се чудиш как е изглеждала тя, когато е била пролетна и млада, ще ти я опишем така...

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София

Листата падат, слънцето изплита нежна нишка от златно кадифе между очертанията на старите софийски сгради, цветовете са невероятни, а София просто Е!

Точно заради това и точно заради този най-магичен и безметежно красив период през сезоните решихме да те хванем за ръка и да те разходим по една от любимите ни улици в града – „Раковски“, на която есента много ѝ отива. И преди да ти разкажем за любимите ни барове и ресторанти по цялото ѝ протежение в рубриката ни City Walk, първо ще те въведем в нейната душа. Защото, макар тя да е кръстена на българския революционер и възрожденец Георги Сава Раковски, както е и оригиналното ѝ име, ние сме дълбоко убедени, че всеки, който я познава, неслучайно е започнал да я нарича разговорно „Раковска“. Това наше любимо момиче с цялата си красота просто е жена. И то каква!

Историята разказва – пролетна и млада

Всички, които обичат София, си мислят, че я познават отлично, но следващия път, когато закрачиш на север от ул. „Козлодуй“, пресечеш булевард „Сливница“ и на юг достигнеш до булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“, се замисли колко наистина знаеш за тази изключително любопитна улица, по която вървиш – „Георги С. Раковски“.

Ако се чудиш как е изглеждала тя, когато е била пролетна и млада, ще ти я опишем така – погледнато от Военния клуб, градинката на „Кристал“ я е имало в почти същия вид, в който я виждаш сега,

само без добре познатите ти барове.

До нея на „Раковски“ е била най-легендарната таксиметрова пиаца на единствените в София таксита – точно 10 на брой, които са обслужвали гражданите на града активно в периода между 20-те и 30-те години. Шофьорите са били изключително колоритни, като задължително са носили сиво или черно късо палто от вълнена материя и тъмен каскет. През 30-те години тук се е появила и друга софийска забележителност – срещу градинката на „Кристал“ кокетно и красиво се е издигало емблематичното кино „Роял“ (сега Театър „Българска армия“). На пресечката си с „Аксаков“ в края на 20-те улицата е приютила и сградата на частната болница „Милосърдие“, а по протежението на „Раковски“ е завършена уникалната за времето си сграда на „Славянска беседа“ по проект на арх. Хенрих Майер.

За съжаление в началото на 30-те старата сграда е разрушена и на нейно място е издигнат новият хотел „Славянска беседа“. Преди да бъдат опожарени при бомбардировките, на „Раковски“ са се намирали и уникално красивите сгради на Народната библиотека, построена през 1899 г. по проект на арх. Алекси Начев и сградата на Министерския съвет. Библиотеката е била толкова впечатляваща, че е привличала дори чужденци и гости на столицата пред красивата си фасада с виенски орнаменти и две бели колони от балкона към най-горната част. Всички са искали да разгледат аристократичната ù читалня с разкошни тавани с гипсови детайли и мебели от тъмен бук. Тук са намерили място и Земеделската банка (днес БДЖ), която е била в строеж около 1900 г., и домът на Иван Вазов при ъгъла на „Раковски“ с ул. „Иван Вазов“. Днес още може да се наслаждаваме на eднa oт нaй-емблeмaтичнитe cгpaди в Coфия, гордост на „Раковски“ – „банкерската сграда“, както всички я наричат, зaщoтo oт cъздaвaнeтo cи в нeя винaги e имaлo бaнĸa.

Пpeз 1926 г. тя e coбcтвeнocт нa „Бългapcĸa цeнтpaлнa ĸooпepaтивнa бaнĸa“ и е изградена по проект на арх. Никола Лазаров. В края на 20-те години е надстроена с 2 етажа от архитектите Фингов, Ничев и Апостолов. Tя ce нaмиpa нa ъгълa на yл. „Ивaн Baзoв“ 1 и „Paĸoвcĸи“ и ще я познаеш по разкошния ѝ купол с фигури на титани, държащи глобус. На „Раковски“ е бил и без съмнение най-престижният частен клуб, записан в историята на София преди 1944 г. – емблематичният за епохата Юнион клуб. Близо 60 години той се помещава в едноетаж- на сграда с градина, разположена на пресечката на „Раковски“ и „Иван Вазов“.Тук някога е издигал фасада и Домът на изкуството и печата, както и един от най-интригуващите образци сред характерните за Стара София богати фамилни домове от началото на ХХ век – този на генерал Георги Вазов. Улицата приютява още сградата на Италианското училище, намирала се при площад „Славейков“, дома на Стефан Стамболов на „Раковски“ 122 и пресечката с ул. „Хан Крум“, къщата музей „Пейо Яворов“ на №136, както и сградата на Народната опера, изградена по проект на арх. Лазар Парашкеванов и открита през 1953 г.

Театър в косите, красота в очите

„Раковски“ става най-популярната софийска красавица обаче, когато си печели прозвището „българския Бродуей“ и „театралната улица“. По красивата ѝ снага има цели 11 убежища на културата и изкуството – Общински театър „Възраждане“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Учебен куклен театър при НАТФИЗ, Учебен драматичен театър при НАТФИЗ, Смешен театър, Столичен куклен театър, Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199, Театър „Сълза и смях“, Театър „Българска армия“ и Националната опера и балет.

В пространството ù след кръстовището с площад „Славейков“, чак до бул. „Сливница“ са пристъпвали едни от най-красивите ни актриси и актьори, които буквално са скандализирали, ококорвали, предизвиквали и „възбуждали“ всички нервни окончания на столицата. Градските легенди разказват, че когато Аня Пенчева като студентка е пресичала „Раковски“, тролеите и автомобилите буквално спирали, а улицата замръзвала пред красотата ѝ.

Говори се, че когато Стефан Данаилов минавал оттук след култовите си роли в „На всеки километър“ и „Дами канят“, нежни госпожици са припадали, а млади момичета са хвърляли кърпички и цветя от балконите.

Разказва се как Иван Иванов е обожавал да идва в бившия Унгарски ресторант, а самата Госпожа Стихийно Бедствие – Стоянка Мутафова, е казвала, че „Раковски“ не е Холивуд, ама има чар. Ние вярваме в чара на „Раковски“, особено на есен. Вярваме в закътаните ù вътрешни дворчета, в котките ѝ, в старите ѝ сгради и в залезите ѝ. Вярваме в нежните ѝ извивки и онези нейни „страшни очи“. Вярваме на всичките ѝ бармани, на красивите момичета и момчета, които още изпълват с надежда тротоара пред НАТФИЗ. Вярваме сега и ще вярваме завинаги. Та кой не вярва в тая наша софийска единствена непреходна жена – актрисата, красавицата „Раковска“!

City Walk: артерията на града, ул. Раковски

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *