10 неща, които да НЕ посещаваш в София през 2022

София расте, но не старее и винаги ще има обекти, които ще поляризират възприятията на гражданите

0 коментара Сподели:
София

снимки: Етюд-и-те на София, Иван Шишиев

Общото между мен и София е, че и двамата растем, но пък само аз старея.

Изминаха цели 7 години от първото издание на класацията. Оттогава както аз, така и градът изминахме дълъг път. В резултат на него София претърпя развитие, аз, уви, не особено. Вярно ремонтите търпят критики, но пък метрото успешно замени маршрутките и към днешна дата всеки, който иска да се блъска и обижда с останалите, трябва да го прави в залите за бойни спортове, а те далеч не са безплатни. Аз лично ги избягвам. Ако исках да плащам на някакви хора, за да ме бият, щях да отида на BDSM.

If you know, you know.

Уточнявам предварително, че съм се постарал максимално да избегна всякакви заигравки с кварталите и lazy writing от типа на „Защо няма рапъри в Манастирски ливади?“ и „Защо в Люлин не празнуват Деня на независимостта?“. Сами намерете отговорите на тези въпроси, по-стари и от самия автор.

МОЧА

Монументът на окупационната червена армия е съкращение, използвано за означаване на Паметника на Съветската армия в центъра на София от привържениците на неговото демонтиране. За тях то изразява по-точно истинската същност на въпросния „монумент“. МОЧА е един социален феномен, който едновременно разделя хората на две диаметрално противоположни групи, които обаче точно поради силните си убеждения всъщност са адски сплотени една срещу друга. Освен двигател за идеологически битки Моча е и вдъхновение за доста анонимни артисти и създава работа на заспалите служители на общината всеки път когато стане обект на оцветяване.

Избирателна секция

Аз лично избори не пропускам. Първият, когато гласувах, беше толкова отдавна, че София още беше част от границите на Римската империя. Към днешна дата гласуването е приятно занимание. Вярно, с тези заявления за адреси цялото удоволствие малко се убива, но за местни като мен си е един малък празник.

И защо не?

Разхождам се по анцуг до училището на 20 м от къщи, на опашката се видя с наборите, а благодарение на технологичния напредък гласуването става за секунди. На други обаче секция им звучи неприятно заради асоциацията със секцио и вероятно заради това правят избора да не я посетят. После седят и се възмущават, че няма за кого да гласуват…

Метро в разгара на пандемията или грипния сезон

Няма какво да се лъжем, ковид направи голяма част от всички ни максимално внимателни към всяко кихане, кашляне или друг вирусен симптом. Приятелски протегната ръка на близък, който току-що е минал през цяла София, без да си измие ръцете, наистина поставя всяко приятелство на карта. И макар и вече да не сме в локдаун, маската в метрото и дезинфектантът в чантата са задължителни при срещи с навалици.

Офисите на компаниите

Кой е вярвал, че ще доживеем времена, в които офисите на компаниите ще са призрачни сгради, а хоумофисът ще се превърне в по-добър приятел на човека и от кучето?

С изключение на хората с деца на главата, вече на никого не му се ходи до офиса.

Освен може би за социализация и сладки приказки. Срам ме е да кажа какви неща съм правил в рамките на работното си време за последните 2 години (като се замисля, същото се отнася и за извънработното такова), но по-важното е, че… бих ги правил пак.

Автомобил, след като си пил

Освен ако автомобилът не е такси, нямаш никаква работа в него, след като си пил или вземал наркотици. Наскоро един доста възпитан таксиметров шофьор от ромски произход ми разказваше как имало бум на сядане зад волана от водачи, които са в нетрезво състояние. Мислех, че преувеличава, но събитията от последните месеци показват, че се е оказал прав. Бъдете внимателни!

Велоалеите“ и булевардите с тротинетка

Голям фен съм на тротинетките, но само в частта, в която не създават опасност за пешеходците и останалите водачи на пътя. В София за съжаление липсва подходяща инфраструктура за хубаво и безопасно каране. Затова са и кавичките на велоалеите. София е европейската столица с най-много кавички по отношение на тротоари, павета, плочки, булеварди.

Апартамент с нереално висока цена

Към днешна дата цените на имотите в София са толкова високи, че дори и на Дейвид Бекъм му е по-евтино да живее в Лондон, Маями или Лос Анджелис, вместо да дава половин милион за гарсониера в „Дружба“. Всъщност има един имот, за който бих дал колкото ми поискат, без да се оплаквам, и това е имотът на Вики от Мастило. С уговорката, че те щя поживее там с мен за някакъв период.

Моловете в почивните дни

Преживяването от прекарани няколко часа в мола през уикенда може да се сравни само с това да изгледате сериала „Чернобил“ за втори  път. И двете не ги препоръчвам. Един път е достатъчно травмиращо. Затова най-добре си стойте вкъщи и спестете някой лев!

Наргиле баровете и ония с балоните

Преди 10 години наргилетата бяха рядкост, нещо екзотично и интересно. Към днешна дата в центъра на София има пушек, напомнящ за рок концерт, както и повече мундщуци, отколкото в Казабланка. А пък ония с балоните не ми се коментират! Вярно, че нашето поколение дишаше попърс от време на време, но това не оправдава даването на грешни пари за балони.

Проблемът там е, че възрастовата граница е доста ниска и има риск от бъдещи усложнения.

Първото заседание на 48-ото Народно събрание

Ако ти, който четеш този текст, беше посетил точката с избирателната секция, то можеше и да не се стигне до т. 10. Изпитвам смесени чувства. От една страна, се надявам на чудо и конструктивен диалог, от друга, изпитвам непреодолимо желание да се телепортирам в бъдещето за първото заседание на 49-ото НС.

София расте, но не старее и винаги ще има обекти, които ще поляризират възприятията на гражданите.

В духа на вечно развиващата се столица аз също тържествено обещавам след 7 години да има и 3-та част на класацията!

Тук те очаква селекция с места, на които ДА отидеш: 8 арт пространства, в които да нахраниш душата си

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *