8 арт пространства, в които да нахраниш душата си

Подреждаме в строен списък любимите ни галерии и арт пространства в столицата

0 коментара Сподели:
art places

Mаршрути за душата!

Така наричаме всички пристани на културата и изкуството у нас, които могат да ни отведат на съвсем друго ниво. Обикновено ти показваме най-добрите барове, ресторанти и гурме спотове в града, но освен за тялото ние се грижим и за онази фина материя в нас, която има нужда да вижда красиви неща, хранещи духовните ни сетива. Ето защо подреждаме в строен списък любимите ни галерии и арт пространства в столицата с надеждата седмицата да ни тръгне по вода и много изкуство. Нужно е на всеки, затова сложи специалните арт настройки на сърцето и не ги пропускай.

+359 Gallery

Магнетичната галерия се помещава в запазената Водна кула в квартал Лозенец, която е построена през 1929, а от 2017 насам е дом на съвременното изкуство. Тук ежегодно се организират осем изложби, които да изкарат наяве вълнуващия поглед и вътрешен свят на български и чуждестранни артисти. Пространството предразполага към необичайни инсталации, които да ни извадят от рамките на ежедневието, докато съзерцаваме, анализираме и интерпретираме видяното.

ул. „Галичица“ 13-а
чтв – сб: 14-19
088 722 6651

Музей на илюзиите

Предлагаме ти преживяване, което да те извади от реалността и да те потопи във вълнуващия свят на илюзиите.
В единствения по рода си музей ще се докоснеш до научни изобретения, мистериозни произведения на изкуството и класически загадки, които ще провокират ума и въображението. Освен че е супер интересно, преживяването е и образователно, а вежливият екип винаги е на разположение, за да ти обясни удивителните експонати и да разкрие малките им неочаквани тайни.

бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16
пн – нд: 10:00-20:00
088 797 9279

Credo Bonum

Галерията е открита през 2003, като за този период активната смяна на експозиции и разнообразният репертоар от класически и съвременни форми утвърждават авторитета на Credo Bonum като предпочитано изложбено пространство в София. Мисията им е да създадат по-добра среда за живот и да култивират отговорност и ангажирана позиция към всеки момент от ежедневието. Отдели си ден от октомври за предстоящите им проекти!

ул. „Славянска“ 2
пн – нд: 11:00-19:00
02 815 9619

DOZA

Понякога вдъхновението се крие на различни места и има необичаен характер. Doza е комерсиална галерия, чиито артефакти може да откриеш и онлайн. Тук представят разнообразните форми на съвременно изкуство и култура в съответните формати и комуникационни канали, а критериите и програмата за изложбена дейност се определят на база селекция. Тук се търси качество, теза и дух. Интересно е, разбери повече, като ги посетиш!

ул. „Цар Самуил“ 52
вт – сб: 15:00-19:00
089 448 8446

KO-OП

Арт пространството, създадено с цел да подпомага и развива креативността, те очаква на бул. „Янко Сакъзов“ 17. С фокус върху съвременните творчески практики, включващи фотография, графика, илюстрация и живопис, тук подкрепят локалната арт сцена, като показват местни и чуждестранни артисти в България. КО-ОП е подходящо място и за различни културни събития, с които да се разнообразиш още този уикенд.

бул. „Янко Сакъзов“ 17
ср – нд: 15:00-19:00
089 666 0081

Little Bird Place

Представяме ти единствената галерия в страната с тематичен фокус конкретно модерното и съвременно изкуство, посветено на природата, биологичния свят и екологията. Мястото излиза от конвенционалното пространство за представяне на творби и предлага по-различно преживяване, свързано с интерпретация на показваните работи, с различни аудио-визуални продукти и с организирането на събития в уютна и естетически близка до природата среда.

ул. „11 август“ 7
пн – нд: 13:30-19:00
088 233 1350

Structura

На ул. „Кузман Шапкарев“ 9 откриваме още една част от градската културна структура. Прoстранството за изложби и събития, които представят съвременното изкуство, подкрепя художествената сцена чрез местни и международни
проекти, като осигурява и професионални консултации при избора на изкуство. Structura се занимава и с откриване на нови артистични позиции, идентифициране на художествени движения и оценка на развитието на артистите.

ул. „Кузман Шапкарев“ 9
вт – сб: 14:00-19:00
contact@structura.gallery

Swimming Pool

Основано през 2015, Swimming pool е пространство за съвременно изкуство в София с фокус върху художествени и кураторски изследвания, колаборативни подходи, експериментално арт образование и арт политики. Разположен е на централен градски покрив, а всички събития, изложби и проекти се осъществяват целогодишно във вътрешните
помещения и на терасата с празен басейн и… великолепна гледка.

бул. „Цар Освободител“ 10
според събитието
088 789 5251

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *