Храна и море в центъра на София: кога и къде
Посрещаме октомври с над 100 вида риба, MasterChef Мария Жекова и спомени, които ще напълнят езерото на Военна академия на Бакхус Fish Fest
Че София има реки, е така, но риби в Перловската или Владайската едва ли някой може точно да каже кога последно е имало. Перловската река минава и покрай друг позасъхнал водоем – езерото на Военна академия, близо до Орлов мост, което обаче от поне 20 години не е пълно. Или поне не беше.
За един уикенд обаче това ще се промени. На 1 и 2 октомври езерото в парка ще е пълно с риба, напитки и кулинарни звезди.
Петото издание на Бакхус Fish Fest (от 11-21 ч. и двата дни) традиционно ще събере ресторанти, напитки и търговци, насочени изцяло към морските храни, но тази година фестът става и “звезден”. Като част от програмата, която иначе включва музика и майсторски класове, победителката от MasterChef и ценител на прясната риба Мария Жекова ще споделя свои рецепти.
Разказваме…
С какви вкуснотии ще е пълно езерото?
За четирите си досегашни издания тематичният фестивал показа, че у нас има много мегдан за развитие на рибната култура, но и много любопитство към нея. Петото издание обещава да надгради успеха от предишните и да бъде най-интересното досега.
Над 100 вида риба и морски дарове ще посрещат посетителите на щанда на МЕТРО България, а МЕТРО Академия на втора локация ще ги приготвя на барбекю. Близо дузина заведения ще отразяват различните лица на морските ястия с pop-up локации! Ще можеш да опиташ света в чиния – от мексикански такоси с риба до бургери с рапани, от рибна чорба до гьоза.
Бурканчета с черноморски улов, бутилки екстра върджин зехтин и оцет, печива, сладкиши и ферментирали пасти, идеални за марината, ще допълват картинката на храните.
Напитките пък ще включват всичко от посветен на виното бар с български бутикови предложения през баварска и няколко марки българска крафт бира, узо и китайска ракия, както и всякакви оригинални коктейли. Откъм питиетата без “градус” ще има също студени билкови чайове и газирани такива без консерванти, както и ароматно кафе и горещ шоколад.
Програмата, наградите, звездите и картите
Събитието можеш да посетиш от 11 до 21 ч. и двата дни и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay и др.), или дебитна или кредитна карта.
Програмата може да следиш тук, а първите детайли вече са известни: на сцената ще чуеш музика на живо, както и майсторски класове, сред които ще бъде и този на Мария Жекова.
Темите ще включват, но не се изчерпват с:
- как се почистват калмари? (и защо е важно да можеш)
- какво да имаш предвид, когато пазаруваш риба и морски дарове в зависимост от повода, рецептите и бюджета ти
- какви са тайните на маринатите и ферментациите
- какви подправки да ползваш според рибата
- рецепти с паламуд и защо да обичаш черноморските риби
Ако ни позволиш ти даваме един съвет от нас си:
не пропускай играта на Mastercard! Подшушнаха ни, че там голямата награда е винен уикенд в комплекс Bononia Estate. Плащай за обща сума над 30 лв., покажи касовите бележки и бележките от ПОС терминала и се включи в томболата за много награди.
С немалка доза сигурност можем да кажем, че на 1 и 2 октомври езерото на Военна академия ще е пълно – с храна, с интересни класове, срещи и демонстрации, но и с много положителни емоции, които да ни “държат влага” с хубавия спомен чак до догодина.
Тук ти споделяме кои са най-добрите ресторанти с морски дарове, в които да акостираш
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.