Събития за седмицата: 12-18 септември

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата (19)

Културният живот се завръща в столицата с пълна сила.

Галериите отварят широко врати и те приканват с интересни експозиции, музиката мигрира от крайморските фестивали и пристига в клубовете, а вълнуващи събития те завихрят във водовъртежа на града. Не тъгуваме по морето, а се гмуркаме уверено с главата напред в ритъма на живота. Ако пък ти е писнало от София, можеш да отскочиш до Япония за един ден.

Как? Чети нататък!

Отвъд/Beyond – изложба живопис
12 септември

Влизаме в + това и се пренасяме в живописна изложба, запечатала моменти от живота на авторката отвъд границата. Кат Стефанова завършва приложната гимназия, а след това заминава да търси себе си, да търси отговори и вдъхновение. 5 години отвъд екватора, отвъд познатото, нейното пътешествие достига до далечната Нова Зеландия, където Кат живее и твори. Идеята за този проект се поражда естествено, докато Кат планира дългоочакваното си прибиране в България. За нея тази изложба е от части емоционална, от части документална ретроспекция на изминалите години. Стилистично, нейните картини комбинират яркия, плосък цвят на плаката с класически техники от импресионизма. Светлината е основна тема в творбите на Кат. Характерно за нейния процес е нанасянето на ярко жълт първи слой боя на всяко едно платно. За нея жълтото символизира живот, светлина и онова божественото. Творчеството ѝ е топло, живо, ярко, и ще те отведе някъде далеч от реалността.

Коктейл и кино с „Момчетата не плачат“
13 септември

В следващото издание на „Коктейл и кино“ – поредицата на The Steps, която ни събира с филмови шедьоври, на екраните им ще блесне многократно награждавания “Момчетата не плачат”! Една истинска история за надеждата, страха и смелостта да бъдеш себе си! Брандън Тийна (Хилари Суонк) е популярният нов човек в малък град в Небраска. Той се разхожда с момчетата, и очарова младите жени, които никога не са срещали по-чувствителен и внимателен млад мъж. Обаче, е забравил да спомене един много важен детайл. Брандън Тийна всъщност е жена на име Тийна Брандън. Когато най-добрите му приятели разкриват това, животът на Брандън е разкъсан на парчета. Филмът взима награди “Оскар” , “Златен глобус” и “Сателит” за главна женска роля, както и множество номинации в категория “поддържаща женска роля”. Вторникът ти определено няма как да стане по-вълнуващ от това!

КвАРТал Фестивал 2022
16-18 септември

Идва седмото издание на едно от любимите ни градски събития – фестивала в арт квартала на София – КвАРТал Фестивал 2022 с тема „Малките неща“. В дните 16., 17., 18. септември 2022 г. ще сме там, за да си говорим за малките неща, които създават общата картина, ще се разхождаме по уличките и откриваме тайните. Ще влизаме от вход на вход, а част от жителите ще отворят къщите си с изложби, храна, музика, а защо не опера от балкона на съседа до църквата Света Параскева. В сърцевината на Фестивала тази година ще празнуваме и Денят на София. Очакват ни отново пешеходни зони, музика, работилници, изложби, а любимите ни локации ще отворят широко вратите си, за да посрещнат всички нас – гостите на КвАРТал!

Европейски дни на наследството
17-18 септември

Визията на „Европейски дни на наследството 2022“ акцентира на материята, като най-малката съставна единица на културното наследство. Тя представя разнородна селекция от фрагменти, които взаимодействат помежду си и изграждат крехко равновесие. Тазгодишното издание на събитието има за цел да покаже връзката между опазването на културното наследство и устойчивото екологично бъдеще. Културното наследство е богато на уроци за изграждане на устойчиво бъдеще. Визията на „Европейски дни на наследството 2022“ акцентира на материята, като най-малката съставна единица на културното наследство. Тя представя разнородна селекция от фрагменти, които взаимодействат помежду си и изграждат крехко равновесие. В програмата на събитието участват над 30 сгради със забележителна архитектура, които ще разкрият своите тайни на софийската публика.

Маратон на японските изкуства
18.09

Почини си добре преди 18 септември, защото ти предстои един 10-часов маратон, в който ще тренираш айкидо, ще сгъваш оригами, ще учиш калиграфия и ще разкриеш тънкостите на японския куклен театър. Театрална формация Сенджу са последните наследници на театър „Такеда“. Техните марионетки се правят чак в Япония чрез изключително изящна техника, а представленията им преразказват популярни японски приказки за малки и големи. В рамките на маратона можеш да се запознаеш с лицата, които стоят зад формацията, да разгледаш куклите отблизо и да ги видиш в действие в двете театрални постановки. Ще се докоснеш отблизо до японската мъдрост и по време на другите работилници.

Ако София беше корица на The Sofianer

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *