Оливия Нютън-Джон: много повече от партньорката на Джон Траволта

Днес сме Hopelessly devoted to her

0 коментара Сподели:
olivia newton john

В историята на световната памет често се случва така, че именити жени остават в сянката на по-известните си мъжки партньори.

Гала винаги ще остане половинката на Салвадор Дали. Родена Елена Дяконова, само с присъствието си в живота на мъжа успява да го накара да постигне абсолютен успех. Точно това прави и със Салвадор Дали. „Скоро ще бъдеш такъв, какъвто искам да те видя, момчето ми“, казва на блестящия художник и тя го води по пътя към успеха.

Превръща се в муза, покровителка, любима жена и икона до края на живота си.

София, единствената съпруга на Толстой, живее в сянката на великия си съпруг и тихо понася безцеремонността, сексуалните му похождения, пиянските му гуляи и всички пороци, идващи с гения му. Тя пише роман с името „Чия е вината“ с ясното съзнание, че той може да види бял свят само след смъртта ѝ. София Толстая замисля книгата си като отговор на написаната от съпруга ѝ „Кройцерова соната“. Ако прочетеш двете последователно, ще видиш, че са почти огледални, но и в двата случая става дума за изкривено огледало на реалността. Едната порицава „материалната любов“ на мъжете, а в другата жената е сведена до съблазън, предмет, враг на мъжа. Графинята го надживява с 9 години, през които започва да издава дневниците му, като продължава да слуша нападките, преследвали я през целия ѝ живот на омъжена жена – че е била недостойна за гениалния си съпруг съпруга.

От Мери Мъди Емерсън (лелята на Ралф Уолдо Емерсън, която го отглежда) до Мери Шели, от Елинор Рузвелт до Олимпиада, жената зад Александър Велики, от Джаки Кенеди до Бони Паркър, от Хилари Клинтън до Карла Бруни-Саркози – примерите са безброй.

И когато сутринта прочетох „Почина Оливия Нютън-Джон, екранната половинка на Джон Траволта в „Брилянтин“, еманципираната феминистка в мен подскочи.

Не, тя не е представена като себе си – тя е просто партньорката на Джон Траволта. Тя не е печелила 4 пъти Grammy, няма десетки хитове на първи места, няма два албума на 1-во място в Billboard, няма множество златни и платинени хитове, нито над 100 милиона продадени записи, не е великолепна актриса и виден активист. Тя е партньорката на един мъж в един филм.

Родена е в Кеймбридж, Великобритания, на 26 септември 1948 г. Баща ѝ е бил британски шпионин по време на Втората световна война, а майка ѝ е дъщеря на германския Нобелов лауреат Макс Борн и е избягала със семейството си, когато нацистите идват на власт през 1933 г. Семейството се премества в Австралия през 1954 г., където тя е отгледана. Става известна през 1971 г., когато издава кавър на If Not For You на Боб Дилън, която достига седмо място в британските класации и е включена в албум със същото име.  Между 1974 и 1977 г. печели четири награди Grammy и издава седем сингъла, достигнали до върха на музикалните класации в Щатите.  Въпреки че критиците никога не приемат лековатия ѝ стил на музика за нещо велико, звездата категорично отхвърли рецензиите им.

„Дразни ме, когато хората си мислят, че щом нещо е комерсиално, значи е лошо“,

казва тя пред Rolling Stone.

„Точно обратното е. Ако на хората им харесва, значи точно така трябва да бъде.“

През 1978 г. тя става световноизвестна с ролята си на Санди в любимия на мнозина „Брилянтин“. Ако помните сюжета – в крайна сметка двойката се събира, след като Санди изцяло е променила външния си вид и персоната си, за да пасне до Дани.

Нютън-Джон за първи път е диагностицирана с рак през 1992 г. и през годините след това се превръща във водеща фигура в популяризирането и финансирането на изследвания за борба с коварната болест. Създава благотворителна организация, The Olivia Newton-John Foundation, събира милиони в подкрепа на медицинския прогрес. Усилията ѝ в областта са признати от кралица Елизабет, която през 2020 я удостои с титлата Дама .

През 2019 г., след като беше диагностицирана с рак на гърдата за трети път, казва в интервю със CBS News как се е справила: „Поглъщаше деня ми и цялата ми енергия и след известно време си казах: „Знаеш ли какво, трябва да се наслаждавам на живота си, така че ще ям бисквитки, ако искам… Защото радостта от живота също трябва да бъде част от лечението. Избирам да бъда благодарна и да се чувствам добре въпреки всичко, защото другият път не е толкова красив.“

Слушаме комерсиалната ѝ музика и се прекланяме пред борбената ѝ персона.

Впечатляваща коса за всички заети момичета: мисия възможна

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *