Най-добрите филми на 2022 досега

Кои са заглавията, които ни приковаха към екрана през последните шест месеца

0 коментара Сподели:
top gun maverick

Филмите са нещо прекрасно. Те са обогатяващи, подхранващи душата ни, красиви, странни, забавни, вълнуващи, ужасяващи, смущаващи и всяко друго прилагателно, което можем да им подхвърлим.

Лошите се стопяват във времето. Добрите се задържат. 

Онези дълги месеци, пълни с несигурност и постоянни промени, в които големите премиери се отлагаха, а кинопрограмите изглеждаха изключително скучно, вече са зад гърба ни, а седмото изкуство цъфти на фона на завръщащия се към нормалното свят. За последните шест месеца пространството се изпълни с великолепни примери за филми, говорещи на душата ни. Като всяка селекция и тази ще бъде субективна, но как иначе, когато говорим за изкуство? Потапяме се в онези ленти, които смятаме, че трябва да гледаш.

Без да са подредени в конкретен ред, тук те очакват неща, които си чул, които не си, които са подминали радара ти.

Everything Everywhere All At Once

Да създадеш нещо толкова ярко и смело и толкова глуповато смешно и искрено едновременно, не е лесна задача. Everything Everywhere All At Once е умопомрачителен шедьовър. Не само заради всичко, което предава на публиката в шумното, максималистично изобразяване на живота в днешния нихилистичен, изпълнен с тревоги свят.

Но и защото играе ролята на изненадващо състрадателен нож, който прорязва шума около нас и действа право на сърцето.

Многостранно приключение, което се възползва максимално от невероятните таланти на Мишел Йео – лавира между комедия, драма и романтика, не липсват и върховите ѝ постижения в бойните изкуства.

The Eyes of Tammy Faye

За превъплъщението си Джесика Частейн получи „Оскар“ за най-добра женска роля. И определено има защо! Актрисата е зашеметяваща в ролята на Тами Фей, представяйки възхода и падението в живота на съпругата на Джим Бакър. Тя е млада християнка, която се влюбва безвъзмездно в очарователния, но труден Джим, изигран отлично от Андрю Гарфийлд. Телеевангелистката се превръща в гей икона, около мъжа ѝ се заформя очернящ името му скандал, а филмът отваря очите ни за многопластовите проблеми в тази истинска история.

Belfast

Топлина и нежност лъха от елегичния автобиографичен филм. Историята разказва спомените на Кенет Брана – дете, израснало в Северна Ирландия през 70-те години на миналия век. Родителите му, изиграни от Кайтриона Балф и Джейми Дорнан, се борят с нарастващите проблеми и той се опитва да вземе съдбоносното решение да емигрира ли от Белфаст. Филмът се люлее със замах от кадрите в дома към тези на улицата, през училищната стая до кръчмата и обратно в дома.

Усещането, което предава, може би е най-пълно, когато не се случва нищо трагично или свързано с проблематиката в лентата.

И все пак – една от кулминационните сцени показва как обезоръжаваш въоръжен мъж по средата на въстание, ако самият ти си с голи ръце. 

Licorice Pizza

Последният проект на Пол Томас Андерсън разказва историята на тийнейджър, ухажващ по-възрастна жена. Вдъхновяващ, красив, носталгичен, Licorice Pizza, подобно на Phantom Thread е великолепно изследване на магнетичната връзка между хората. Магическите дълги разходки и усещането, че приключение те очаква зад всеки ъгъл и във всеки блок, те пренасят на място, където всичко може да се случи, когато денят се превръща в нощ.

X

Този така необичайно интелигентен слашър изследва връзката между секса и насилието във и извън киното. В края на 70-те години на миналия век снимачен екип, чийто жанр на действие е  порното, се отправя към отдалечена ферма в провинциален Тексас. Отпадналите и странни домакини изглеждат враждебни от началото, но когато насилието започва, всичко се развива доста неочаквано.

The Northman

Нихилистичен, хаотичен и изпълнен с насилие филм, от който не можеш да откъснеш поглед.

Бруталната сага за викинги е базирана на същата легенда като „Хамлет“ на Шекспир. Александър Скарсгард играе сина на вожда, а главната му цел е да отмъсти на човека, убил баща му и заел трона. Робърт Егерс продължава да изследва границите на съзнанието си, опитващ се да надмине себе си с всяка лента.

Top Gun: Maverick

Тук те очаква всичко, което ти е харесало в първия филм, и още. Филмът не е римейк, а продължение на историята. Вал Килмър, който в последно време липсва от екрана, се завръща в полезрението ни ударно. Лентата изобилства от красиви кадри в небето и бойни сцени. По някакъв начин, чрез чистата сила на волята и огромно количество професионална отговорност към добрия стар филмов занаят режисьорът Джоузеф Косински и продуцентът/актьор Том Круз намират начин да направят продължение на Top Gun, което да е не само вълнуващо и забавно, но и да се чувства релевантно в съвременния свят.

Jackass Forever

Играейки си с носталгията към нещо старо, се връщаме в началото на века с тримата главни заподозрени от Jackass. Не може винаги да сме сериозни и определено има дни, в които от екрана трябва да ни посреща глупава комедия. Сега, вече на 40–50, момчетата от Jackass може да са една стъпка назад физически, но никога не са били по-смешни.

Ако се окаже, че това е последният Jackass, екипът слиза от светлината на прожекторите на много висока нота.

Kimi

След последните проекти, в които името на Зоуи Кравиц е замесено, не мисля, че имаш нужда от убеждаване да си пуснеш нещо с нея. Може да си го пропуснал в морето от стрийминг съдържание, но този конкретен филм (оригинална продукция на HBO Max) си заслужава да бъде изгледан. Kimi е отговорът на Стивън Содърбърг на филми като Rear Window и Blow Out и резултатът е разтърсващ трилър, който е направен за възрастни. Тук няма допълнителни сцени след финалните надписи, няма ненужни включвания от големи имена или специални връзки с други филми. Режисьорът знае точно какво иска да те накара да почувстваш и се справя доста ефективно със задачата.

The Unbearable Weight of Massive Talent

Никълъс Кейдж е изключително забавен в ролята на измислена версия на себе си, наета да присъства на рождения ден на мъж, който може, а може и да не е наркобос (в ролята е харизматичният Педро Паскал). В имагинерни мета моменти Ник получава съвети за кариерата си от по-младото си аз от ерата на Wild at Heart, наречено Ники. Неизбежно в един преломен момент филмът се превръща в мръсен и шумен екшън. Не е нужно да се опитваш да уловиш всяка закачлива алюзия, за да се насладиш на филма, но се приготви за такива навсякъде, чак до финалните надписи, в които научаваме, че Ники е изигран от Никълъс Ким Копола (родното име на Кейдж).

Riders оf Justice

Премиерата му у нас беше само преди дни, но заявките за величие бяха дадени още с обявяването на Мадс Микелсен като част от проекта.

Филмът среща темата за несправедливостта с въпроса за случайността, съдбата и причинно-следствените връзки, умело балансирайки между комедията и трагедията. Андерс Томас Йенсен изгражда наратива си с изключително човеколюбие и милост към героите си, а майсторската кинематография прави лентата удоволствие за очите. Комичните ситуации пък внасят лекота и преобръщат тежките за осмисляне теми с проницателна самоирония.

„Запалете ми една цигара и си гледайте живота“ Стефан Данаилов

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *