5 криминални класики, които да гледаш, ако следиш делото между Джони Деп и Амбър Хърд

Съдебните драми ни вълнуват, но тъй като този процес е реален живот за някои хора, понякога е по-добре да насочим любопитството си към измислиците в седмото изкуство

0 коментара Сподели:
the rum diary

Делото, в което Джони Деп твърди, че е претърпял сериозни поражения от статия, написана от Амбър Хърд за опита ѝ с домашното насилие, превзе света през последните седмици. Хора, които досега не са имали интерес към съдебни изяви, се залепиха за екраните и подвикваха „Възразявам“ на всеки втори въпрос. Смеем се на възраженията на адвокати, задали сами въпроси, слушаме с интерес разказите на Джони Деп за скандали в Бостън, Австралия, или собствения им дом.

Ако и ти си толкова заслепен от интересното развитие на нещата, ти предлагаме селекция филми, в които са запечатани едни от най-ярките съдебни драми в историята на киното!

Това, което всички гледаме, не е филм, а животът на тези личности и суровата истина за техните токсични отношения. Съдебните драми ни вълнуват, но тъй като този процес е реален живот за някои хора, понякога е по-добре да насочим любопитството си към измислиците в седмото изкуство.

Ще ти трябват пуканки, започваме!

Falsely Accused! (1908)

Това е една от най-ранните оцелели драми в съдебната тематика. Интригуващото във филма е това, че показва как киното като технология е обвързано с идеите за истината и реалността от най-ранните си дни. Сюжетът е просто устроен – учен показва кинокамерата си на приятели. Групата си тръгва, но когато един от тях се връща в стаята, ученият е мъртъв. Жената, която го е намерила, е главен заподозрян. Твърдението ѝ, че е невинна, поставя въпроса, кой е убиецът? Отговорът се крие в камерата, която изгрява в кулминационната сцена в съдебната зала.

Anatomy of a Murder (1959)

Наред с 12 Angry Men, този филм е основоположен в историята на класическата съдебна драма. Очарователен адвокат поема почти невъзможен случай, който поразява представите ни за морал. По време на процеса метафоричният малък човек посочва колко брутален може да бъде големият човек – обикновено държавата.

The Devil’s Advocate (1997)

Киану Рийвс е в ролята на помпозен, нахален и морално объркан адвокат, пред който се разкрива възможността да изстреля кариерата си в космоса. Харизматичният му опонент е Ал Пачино, който влиза в ролята на енигматичен и демоничен изпълнителен директор от Ню Йорк. Опитвайки се да го съблазни към тъмната страна, според нашето субективно мнение, Пачино прави една от най-добрите сцени в кариерата си.

My Cousin Vinny (1992)

И тъй като задълбахме много в сериозната драма, ето едно заглавие, което да те накара да се усмихнеш. Какво ще стане, ако двама студенти от Ню Йорк, пътуващи през Алабама, бъдат обвинени в убийство, което не са извършили, а единствената защита, която могат да си позволят, е един малко странен братовчед, който току-що е издържал изпита си? Джо Пеши е феноменален в ролята на Вини, а Мариса Томей печели „Оскар“ за поддържащата си роля като негова приятелка и довереница.

The trial of The Chicago 7 (2020)

Селекция с криминални филми няма как да има без този съвременен шедьовър. Лентата разказва съвсем истинската история на група политически активисти, арестувани за противовоенните си дейности през август 1968 г. Делото срещу тях трае 5 месеца, а съдията съвсем не е безпристрастен. Филмът спечели зрителите, а ако по някаква причина си го пропуснал, сега е времето да промениш този факт.

След 35 години – „Мръсни танци“ се завръща!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *