Филмът „Seen“: глътка въздух сред задушаващите истории

Разговаряме с Петър Бояджиев, Николай Драганов и Рая Пеева

0 коментара Сподели:

През последните 20 години българското кино ставаше все по-мрачно, темите му все по-еднакви, а зрителите все по-малко. И все пак идеята за филми с чувство за хумор, свеж поглед към света и желание да забравят близкото минало и да се фокусират върху проблемите на младото поколение не липсват. Seen е една от тези глътки въздух сред задушаващите истории за кризите на комунизма и посткомунизма.  

За да ни разкажат повече за Seen, се срещаме с режисьорите Петър Бояджиев, Николай Драганов и актрисата Рая Пеева. 

Как се роди идеята за Seen, имаше ли истинска история, която ви вдъхнови за филма?

Николай: Искахме филмът ни да бъде със силно социално послание, а какво по-силно от това, че хората са загубили способността си да общуват, или казано по друг начин – откакто залепнахме за телефоните си, залепихме и общуването си.

Петър: Идеята дойде сякаш естествено, породена от самото ни ежедневие. Героите от сцената с вечерята например са прототип на нашето поколение – обзето от социалните мрежи, от паралелното съществуване в дигиталното пространство, от мултитаскинга. Дали обаче сме наясно с това, дали се виждаме отстрани и дали ще успеем да „превъртим играта“? 

Виж повече: За всеки проблем трябва талант, както каза Димитър Маринов

Филмът е изграден от три части? Как ги свързахте и имате ли любима?

Петър: Идеята бе да проникнем в живота на три различни пласта от обществото ни – тийнейджърите, младите/семейните и възрастните. Всяка част носи съответното послание и допълва към общото послание на филма.

Никoлай: Трите части се свързват в едно цяло, а то ни показва голямата картинка. Филмът ни е любим заради целостта си.

Това е вашият дебют, как събрахте екипа? 

Николай: С голяма част от екипа зад камера сме работили по други проекти, а с тези пред – за пръв път.

Съдбата ни събра, тя си знае работата.

Петър: Екипа го събрахме лесно, защото повярваха и на възможностите ни да направим нещо смислено и красиво. Пък и вярвам, че темата им е била много близка.  

Коя беше най-трудната част от създаването на Seen за всеки от вас?

Рая: Нямах трудна част, да съм честна. Екипът беше чудесен, артистите също. Благодарна съм, че бях част от този филм.

Петър: Най-предизвикателното беше да изградим автентично диалозите, без да има реално особено много реплики. Както и после да монтираме тези „написани“ диалози по възможно най-естествения за гледане и четене за зрителя начин.  

Николай: Да, определено създадохме нещо различно в този аспект. Може би също голямо предизвикателство бе да намерим баланса си с Петър. Все пак и двамата сме режисьори и всеки имаше гледна точка за правилното изграждане на сцените. Но чрез добра подготовка с целия екип в продължение на няколко седмици успяхме да изчистим всичко и да имаме едни стегнати снимачни дни. 

Случи ли се нещо непредвидено/забавно, докато снимахте? 

Рая: Беше преди доста време вече, но си спомням, че за малко да не ми пуснат самолета да лети поради буря. Доста се смяхме и с колегите по време на снимките.

Петър: Да, имаше много непредвидени неща като за дебют. Най-забавни може би бяха one-shot кадрите на тийнейджъра Иван, изигран от Денис Циков, който трябваше както да си пише с 4 персонажа наведнъж, така и сам да се снима, пък на всичкото отгоре да реагира на непредвидимата външна среда, докато върви по улиците. Все пак търсеният ефект на максимална автентичност вярвам, че се получи. 

Николай: За дебютанти като нас всичко беше непредвидено и забавно-драматично. Но пък се справихме, за което благодарим на страхотния каст и екип!

Това филм само за младите ли е? Кой ще се разпознае във вашите персонажи?

Николай: 

Всеки един притежател на смарт джаджа би видял себе си. Това е и основната цел на нашето послание.

Петър: Филмът е за всички, които са се сблъсквали не само с феномена seen, но и са усетили безвъзвратния му ефект върху идентичността. Идеята е, че всеки търси себе си онлайн или създава някакво лице, което сякаш има собствен живот. Въпросът е дали ще се намери или пък ще се изгуби някъде там, между безбройните чатове. Все пак чрез по-възрастния персонаж Немцов, изигран брилянтно от Анастас Георгиев, показваме и една друга гледна точка за този ефект от социалните мрежи.

Виж повече: Ти си това, което социалната мрежа говори за теб

Критикувате, посочвате с пръст или се шегувате?

Петър: И трите.

Николай: По скоро

провокираме въпроси, но строго индивидуални, не конкретни.

Seen промени ли начина, по който общувате? 

Рая: Социалните мрежи като цяло развалят личните отношения, било то любовни или не… Винаги съм била против тях, но в крайна сметка трябва да бъдем запознати с новостите в нашия свят.

Петър: Не мисля. Но се надявам. 

Николай: Не.

Какви са бъдещите проекти на всеки от вас? 

Рая: Скоро ще излиза сериал с мое участие, репетирам мюзикъл с музиката на Стефан Вълдобрев, предстоят ми и снимки на нов български филм. Не се оплаквам. ?

Петър: Пълнометражен филм. Сценарият е готов, търсим партньори и продуценти, с които да почнем работа по реализацията.

Ники: Нов филм (съвместен), музикални клипове и реклами. А, и да покарам кайт сърф на самотен остров.

Премиерните прожекции на Seen можете да видите тук.

Петър Димитров: Успехът е в любовта на публиката

Сребърният Александър Сано, който играе пак и пак, и пак

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *