Пет неща, които бихме правили в „Ориент Експрес“

Легендарният „Ориент Експрес“ е създаден през 1883 г., а ако можехме да го хванем днес – точно ей тези приключения сме му намислили

0 коментара Сподели:

Изключителен, останал завинаги в историята, легендарен, опасен. „Ориент Експрес“ е не просто пътнически влак на дълги разстояния, създаден от френското дружество, той е синоним на лукс и комфорт при пътуване. Двата града, които най-силно са свързани с влака, са Париж и Цариград, тъй като са двете крайни точки на пътуването с него,

но всички движили се по легендарната линия знаят, че тогава „Ориент Експрес“ буквално е свързвал два свята.

Запада и парижката аристокрация, установените традиции в модата, храната, културата, музиката и екзотиката на пищните истанбулски пазари, миризмата на подправки, алъш-вериша по кафенета и хамами, забулените ханъми и всичко, пред което западният европеец е въздишал, защото е съзирал в него мистика и красота.

За съжаление през 1977 г. „Ориент Експрес“ спира да обслужва Истанбул, а през 2001 г. маршрутът е съкратен до Виена, като за последен път „Ориент Експрес“ минава през Париж в петък, 8 юни 2007 г. Една легенда умира, но спомените за нея – категорично не. Затова ти изреждаме в строен ред какво бихме правили, ако сега можеше да хванем точно този влак, а ако ти имаш и други предложения – казвай смело!

Дуня в Белград, тепета в Пловдив и гондола във Венеция

Въпреки че „Ориент Експрес“ е бил впечатляващ отвътре с абаносовите си подноси, дъбови облицовки на седалките, тъкани зелени тапицерии и красиви завеси, неговите спирки са били още по-изумителни. За средностатистическия парижанин, който за пръв път се е возил по линията през 1885 г. с новия ѝ маршрут от Виена до Белград и Ниш, Сърбия, през Пловдив за Истанбул изживяването е било наистина уау.

Сърбите са впечатлявали чужденците с автентично облекло и убийствена дюлева ракия, Пловдив е смайвал с архитектура, красиви гледки от знаковите тепета над града,

а когато по-късно влакът е минавал през Венеция, удивлението е нараствало неимоверно. Точно през 1919 г. отварянето на тунела „Симплон“ позволява въвеждането на по-южен маршрут през Милано, Венеция и Триест. Услугата по този маршрут е известна като „Симплон Ориент Експрес“, а ние бихме дали всичко да попътуваме тогава именно с тези спирки по пътя.

Билетът ти за „Ориент Експрес“ те очаква

Можеш да си причиниш автентичната атмосфера на „Ориент Експрес“ и на родна територия, и то съвсем в сегашно време. After Work Social Club се завръща за двадесет и третото си издание на 20 април и в рамките на една вечер те пренася в магическите селения на „Ориент Експрес“!

Традиционно започваме в 18:30, така че не закъснявай. Не би желал да изпуснеш влака, който тръгва от перона на гарата във Vienna Café & Restaurant.

After Work Social Club е нашата сряда, средата на седмицата, която празнуваме по начина, който най-много отразява същността на Go Guide, и ще се радваме ти, пътешественико, да станеш част от нея.

Храната като от приказките, виното – истински еликсир

Освен да пътуваш в прекрасен лукс и да се радваш на приключения по пътя с невероятни гледки, ние бихме избрали „Ориент Експрес“, естествено, за да хапваме велика храна и да пием още по-велико вино. Първото меню на борда на влака се е състояло от стриди, супа с италиански макаронени изделия, калкан със зелен сос, пилешко a la chasseur, филе от говеждо месо с картофи, дивеч, маруля, шоколадов пудинг и бюфет от десерти. Към всичко това ние бихме прибавили и невероятното вино на Domaine Boyar.

С уникалните си вкусови и тероарни особености този еликсир на боговете има умението да ни разказва истории и да ни пренася в магични светове.

Domaine Boyar станаха на цели 30 години и продължават мисията си, посветена на модерното винопроизводство. Те определено развиват винената култура у нас, като произвеждат вина, които вдъхновяват стилен и интересен живот. За борда на „Ориент Експрес“ ние си представяме разкошното им шардоне, свежият траминер и запомнящия се каберне совиньон.

Вагон назаем

Не знаем дали знаеш, но през 1971 г. компанията Wagon-Lits спира да управлява превоза и да реализира приходи от билети. Вместо това тя продава или дава под наем всичките си вагони на различни национални железопътни компании, но продължава да осигурява персонал за вагоните. През 1976 г. се оттегля директната услуга Париж – Атина, а през 1977 г. Direct Orient Express се изтегля изцяло, като последната услуга Париж – Истанбул се изпълнява на 19 май същата година.

Демек през 1971 г. компанията, държаща „Ориент Експрес“, е давала вагони под наем.

Представи си сега как си купуваш вагон от легендарния влак и ти осигуряват даже персонал за него! Не знаем за теб, но ние се нареждаме първи за тази услуга. Бихме го превърнали в легендарна парти локация или в гурме спот за ценители с определено впечатляваща история!

Пълен релакс

За финал и последното ни желание към „Ориент Експрес“, ако можеше сега да се повозим на него, би било наистина да ни оставят да си починем по време на пътя и просто да зяпаме през прозореца. Спалните вагони тук също никак не са за подценяване.

Чаршафи от индийски памук, виенски порцелан и обслужващ персонал, който всяка сутрин ти носи съдове с топла вода,

кърпи за лице и ти асистира, за да се приведеш в страхотен вид. Вече си го представихме, а вие не ни чакайте! Заминаваме! Само преди това ще потанцуваме като за последно и ви чакаме на After Work Social Club.

За още пътешествия – виж Италия те учи на малките неща

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *