Италия те учи на малките неща

Модата, големите и шумни семейства, сладостта на живота...

0 коментара Сподели:

Събуждам се в хотелската си стая. Пускам телевизора. Папата държи своята традиционна реч навръх Великден. Казах си: да отидеш до Рим и да не видиш папата. Да, получи се точно така. И то на Великден. Преживях го много бързо. Още след първото капучино и сладоледено пистачо. Вълшебно е да се разхождаш из Рим. Всички тези тесни павирани улички и вкусна храна, приготвена с много любов. Хората не бързат. Те се намират в настоящето. Нищо друго няма значение. Замислих се.

Защо ми е толкова трудно да се чувствам и аз така в София?

Натъжих се за малко, но отговорът дойде по-бързо, отколкото очаквах: та това си зависи само от мен!
Италианците са хора, които могат да бъдат пример за народ с високо качество на живот. Качеството, разбира се, не е свързано само с материалното благополучие, а по-скоро с начина на мислене и отношението към малките, но важни неща в живота. Именно те са тези, които го правят толкова очарователен.  За да направим и нашия живот по-красив и позитивен, можем да се възползваме от няколко безплатни урока по италиански:

DOLCE FAR NIENTE

Или казано на български език: удоволствието от това да не правиш нищо.

Италианците са незаменими в това си начинание. Те са способни да се наслаждават на деня си, без да бързат, отпивайки от чашата си с капучино и хапвайки вкусни спагети или пица. За тях животът често протича на по-бавни обороти, намирайки време за себе си и приятелите си. Следващия път, когато времето ви притиска, просто си кажете на чист италиански: Dolce far niente, и забавете темпото.

Виж повече: 5-те най-красиви вили в Сицилия, които да си наемеш

SPREZZATURA

Много е важно да бъдеш модерен. Това правило важи за повечето италианци. Италия е държавата, в която се срещат най-много добре изглеждащи хора на глава от населението. Те изглеждат прекрасно по един много лежерен начин, като че ли не им пука въобще за това. Тук обаче е разковничето. Те просто полагат истински усилия и обръщат голямо внимание на детайлите.

ЛЮБОВ КЪМ МОТОПЕДИТЕ И МАЛКИТЕ КОЛИ

При нас на почит са високопроходимите и скъпи автомобили. Та това е първото, по което те посрещат. Разбира се, няма по-хубаво нещо от това и паркомястото пред клуба да ти е резервирано. Нищо че живееш в панелка с родителите си, това няма кой да го разбере. В Италия обаче няма как да не срещнеш мотопед по улиците. Те са навсякъде. Колкото по-винтидж са, толкова по-добре. Голяма част от колите им са малки, икономични и лесни за паркиране. Къде тогава бъркат те? Или проблемът е по-скоро в нашата грандоманщина.

Виж повече: По-добрата паста в града

ГОЛЕМИТЕ СЕМЕЙНИ СБИРКИ

Рано или късно идва моментът, в който трябва да се съберете цялото семейство. Това, разбира се, води със себе си и досадните въпроси от сорта на: хайде, вече мисля, че ти е време; няма ли да спреш да пътуваш, има и по-важни неща в живота. Това е един прекрасен повод да започнеш да отбягваш такива семейни събирания, но италианците за сметка на това са го издигнали в култ. Голяма част от живота им преминава около семейната маса за хранене. Там те споделят най-съкровените си чувства, свързани с любовта и приятелството. Там е мястото, където емоционалността им взема превес и всички изглеждат сплотени. И явно има защо.

А какво става в града?! Последвай ни в Instagram и разбери пръв 

Абонирай се за youtube канала ни и очаквай още изненади!

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *