Най-великите двойки в киното

Великите любовни истории в киното, които ни вдъхновяват да обичаме по-силно

0 коментара Сподели:

Всички дръзваме да помечтаем за любов като на кино. Истината обаче е, че често филмовите двойки не биха изкарали дълго заедно в истинския живот. Много от романсите, които обичаме да величаем, в действителност са нестабилни, чиста проба токсични, понякога дори нереалистични. Бихте ли избягали с убиеца на брат ви, както прави Мария в West Side Story?

Бихте ли оставили любимия си в ледените води на Тихия океан като в Titanic?

Добре де, това не е конкурс за най-реалистична любовна история. При всички случаи обаче връзките, към които сме най-съпричастни, се отличават с непогрешима химия, взаимно разбиране и уважение, подкрепа и безрезервна отдаденост. Една от най-обаятелните черти на киноизкуството е, че можем да се свържем с него, да си кажем: „Ето, това искам“, или още по-добре:

„Ето, това мога да имам и аз с някого“.

Понякога искрите, прехвърчащи на екрана, изглеждат толкова достоверни, че се чудим дали пък актьорите не са имали нещо помежду си по време на снимките.

Миналата седмица ти разказахме за най-любимите ни двойки от българското кино. Сега е време за примери от световното.

„Какво е любовта, ако не уважение, доверие и възхита?“

Селин и Джеси от Before трилогията

Селин (Джули Делпи) е артистична и интелигентна мечтателка и идеалистка. Джеси (Итън Хоук) е циничен американец с остър ум и хапливо чувство за хумор. Двамата случайно попадат в един и същи влак, прекосяващ Австрия, заговарят се и моментално си пасват. Когато Джеси спонтанно предлага да слязат на гарата във Виена и да се разходят по улиците на града, Селин се съгласява и двамата прекарват една незабравима вечер в нестихващи разговори. Не би било преувеличено да кажем, че до изгрев слънце вече са влюбени.

Въпреки че се налага всеки от тях да се върне към собствения си хаотичен живот, се разбират да се срещнат отново на същото място след шест месеца.

Трилогията на Ричард Линклейтър проследява отношенията на Джеси и Селин в течение на 20 години. Най-завладяващото във връзката им е както интелектуалното предизвикателство на двама изключително умни и интересни персонажи, така и способността им да продължат да се избират един друг въпреки трудностите. Това е любов, която прескача границите на романтиката и разума, колкото фантастична, толкова и здраво стъпила на земята, реалистична и искрена.

„Моите атоми винаги са обичали твоите атоми.“

Иън и Софи от I Origins

Подобно на Селин и Джеси, Иън и Софи също са пълни противоположности, що се отнася до опозицията на разум и вяра. Иън е учен, който изучава произхода на окото – експериментира върху червеи в опити да принуди зрението им да еволюира. Софи е модел. Вярва в духовното начало, прераждането и астрологията. Въпреки различията им обаче в момента, в който погледите им се срещат на едно парти, и двамата имат чувството, че вече се познават.

Научно е доказано, че всеки човек има уникална структура на ирисите. Всяко око е различно и единствено по рода си.

Също като отпечатък от ярка светлина върху ретината, очите на Софи се запечатват в ума на Иън и подтикнати от поредица от съвпадения, двамата се намират отново.

По всичко изглежда, че Вселената иска да ги събере.

Любовта им ни учи да обичаме безрезервно и никога да не се отказваме от търсенето на тези очи, без които не можем. Очи, които сме разпознали от минало отвъд спомените ни.

„Ще се видим отново в следващ живот, в който и двамата сме котки.“

Дейвид и София от Vanilla Sky

Дейвид наследява семейната компания след смъртта на родителите си. Той е млад, чаровен, безгрижен и получава наготово каквото си пожелае. Всички значими имена в нюйоркския издателски бизнес присъстват на 33-тия му рожден ден. Сред гостите е и най-добрият му приятел Брайън – писател, когото фирмата на Дейвид представлява. Той пристига на купона с артистичната София (Пенелопе Крус), която е срещнал по-рано същия ден. За голямо съжаление на новодошлия

София и Дейвид се заговарят моментално и флиртът скоростно се превръща в нещо повече.

Всъщност нещата между двамата тръгват толкова гладко, че в момент на отегчение решават да избягат от купона и да пренесат разговорите си в апартамента ѝ. Там рисуват портрети един на друг, шегуват се, закачат се, говорят си за музика… Бъдещето изглежда светло. Дали обаче любовта им може да устои на всяка катастрофа?

Дори когато нещата изглеждат обречени, остава надеждата за среща в някой друг живот.

„Можеш да изтриеш някого от ума си. Дали можеш да го изтриеш от сърцето си, е друг въпрос.“

Джоуел и Клемънтайн от Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Най-голямата любовна трагедия е, когато се обичате, но не се разбирате. Тогава има опасност нещата да приключат без време, а болката след раздялата е непоносима. Джоел и Клемънтайн излизат от фантазията на Чарли Кауфман, за да ни научат да ценим моментите на близост, докато ги имаме. Въпреки това героите на Джим Кери и Кейт Уинслет доказват, че привличането и любовта си не са оковани от веригите на спомените. Това все пак ни дава някаква надежда за способността на хората да се адаптират и променят, без да губят себе си по пътя.

„Ти ме допълваш“ е клише, в което обаче има доза истина.

Джоел и Клемънтайн са шантави по различен начин, но всеки от тях изважда наяве неподозирани качества на другия. Тя го учи да е по-спонтанен, по-импулсивен и да излезе от черупката си. Той ѝ помага да бъде по-състрадателна и съпричастна. Това обаче не означава, че се опитват да се променят взаимно. Точно за тази безусловност става въпрос – да обичаме партньора си, какъвто е, но и да го стимулираме да бъде по-добра версия на себе си. Толкова можем да кажем, без да издадем твърде много от сюжета на филма.

А вие имали ли сте връзка, която с радост бихте забравили? Първо помислете добре каква част от самите себе си бихте изгубили заедно с тези спомени.

„Но преди всичко мразя, че не те мразя. Въобще, нито малко, дори никак даже.“

Кат и Патрик от 10 Things I Hate About You

Освен заради чистата носталгия по 90-те и чаровната усмивка на Хийт Леджър, тази тийнейджърска класика си заслужава гледането по ред причини. Модерната интерпретация на Шекспировата пиеса Укротяването на опърничавата е свеж и съвременен поглед върху човешките отношения.

Кат и Патрик са силни и независими личности, всеки от тях бунтар посвоему.

Оригинални, асоциални и ексцентрични, няма съмнение, че двамата са един за друг. Добре, може би серенадата на игрището от страна на героя на Леджър е малко прекалена и надали момиче като Кат би било очаровано в реалния свят, но пък без известната доза мечтателност магията не е пълна. Способността да откриваме уникалното у другия е това, което прави този тип любовни истории наистина обаятелни. Понякога изглежда, че няма логика да обичаш някого, но любовта не се подчинява на разума. Просто трябва да ѝ се доверим.

„Привързаността е, когато виждаш положителните качества на някого. Любовта е, когато приемаш недостатъците му.“

Ема и Декстър от One Day

Ема и Декстър се срещат на 15 юли, в деня на дипломирането си. Оттам нататък проследяваме отношенията им в течение на 20 години, обобщени в годишнините от датата. Житейските им пътища не са успоредни. Съдбите им по-скоро наподобяват две криви, които ту се пресичат, ту се отдалечават. Свързва ги нещо повече от общо начало обаче.

Магнетичното привличане на две личности, които по някакъв необясним начин не могат да се отделят един от друг въпреки различните си стремежи и качества, печели сърцата ни. Именно криволичещите посоки на реализация и деградация и трагичният финал ни напомнят, че

най-красивите моменти често са най-мимолетни.

Болезнено променливата природа на живота е част от всяка любовна история, било то филмова или реална.

„Причините да те обичам са един милион. Главната от тях обаче е, че си най-добрият ми приятел.“

Любовта, основана на близко приятелство, също заслужава да бъде спомената. Хари и Сали от How Harry Met Sally са добър пример за двойка, започнала от приятелски отношения. Пренасяме се на малкия екран, за да споменем и Маршал и Лили от How I Met Your Mother и Пам и Джим от The Office. Приятелството и романтичната любов си приличат, даже често се припокриват, а комбинацията от двете прави този тип връзки практически неразрушими.

Ако пък искаш да изживееш любовта във всички цветове на дъгата, виж и тези 10 LGBTQ+ филма.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *