Най-великите двойки в БГ киното

В месеца на любовта ти разказваме три велики филмови бг любовни истории, които разтуптяха сърцето ни.

0 коментара Сподели:

Те не са заедно в истинския живот, но любовта на филмовите им образи е едно от най-красивите неща, които сме виждали в старото българско кино. Те са учебникарско правило за докосвания, погледи и въздишки.

Репликите им вълнуват, неизказаното в очите им боде, а ръцете им се търсят от първата до последната минута на филмовите класики, които ги събират.

Мислим, че искаме да се влюбим точно така, като на кино, и мислим, че искаме да ги гледаме отново и отново. Истината е, че доста от тези актьори са събирани на снимачните площадки заедно, защото всички са вярвали, че химията между тях ще е взривяващо силна. Събирани са, защото режисьорите са мислели, че истински искри ще прехвърчат между тях и в реалния живот. Събирани са, защото са обожавани от поколения зрители. През февруари ти разказваме за Вас и Съни, Кирил и Жената и – разбира се – за Номер 7 и Яким. Удоволствието е наше!

„Любовта е много сложно нещо, Съни!“

Комбина“ от 1982 г.  е един от култовите филми в бг киноисторията. С режисьор Никола Рударов и по сценарий на Владимир Ганев това е нашата родна ала Джеймс Бонд история от годините на зрелия соц. Освен че е абсолютен трепач, лентата събира във филмова любов съвсем умишлено едни от идолите на тогавашните младежи – Иван Иванов и Ваня Цветкова. Безумно млади, безумно красиви и абсолютно един за друг, те са безупречни в ролите на агент под прикритие и момиче, което се опитва да се справи в трудния живот на ръба на закона край морето. Всъщност всички са сигурни, че на снимачната площадка ще прехвърчат искри. Историята обаче си прави шега. Влюбените им филмови образи Вас и Съни така и не пренасят любовта си в живота. В една от  емблематичните им сцени на плажа Съни му казва:

„Мислех, че с теб ще направим сериозни неща… мислех, че ме обичаш…Така ли е? Така ли е, те питам?“, но Вас ѝ отговаря: „Любовта е много сложно нещо, Съни!

Това не е само двама души да бъдат заедно. Трябва още нещо“. Това още нещо ненадейно връхлита Ваня Цветкова на снимачната площадка на „Комбина“, но любовта не идва от Иван Иванов. Тя се влюбва лудо в Павел Дойчев (във филма бияч от бандата на Иво – актьорът Ники Сотиров). Месеци след снимките двамата създават свое семейство и своя син. И въпреки че след години Дойчев напуска този свят, филмът остава знаменателен с една от най-красивите филмови любовни истории и с една истинска случила се на снимачната площадка между него и Ваня. Една от най-прочутите каскади в „Комбина“ е сцената, в която Павел провесва Ваня от 14-ия етаж.

„Карай!“, „Къде искаш?“, „Не знам, ти знаеш!“

Покрив“ от 1978 година на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Кънчо Георгиев Атанасов и Боян Папазов събира в екранна любов едни от най-големите чешити на родното кино – Петър Слабаков и Пепа Николова. Това е като да сложиш една до друга две атомни бомби и да натиснеш копчето. Петър и Пепа се славят с опаките си характери, а за тях се знае едно – не са от най-приказливите, но когато заговорят, всички останали мълчат. Именно в „Покрив“ невероятната симбиоза между двамата ражда една от най-красивите любовни истории в българското кино.

Във филма тя е циганката без име, с цвете в косата, която той среща на пътя. Тя е огън жена. Ербап. Пие, пуши, псува и обича – като луда.

Така както трябва да се обича. Той е шофьорът, който е женен и вдига къща, но до лудост се влюбва в нея.  Ражда се и една от най-красивите цигански песни, която Пепа изпълнява акапелно. Кирил удря с ръка по тавана на пикапа и казва „Пей!“ и тя запява. Така както само една влюбена циганка може да запее, така както само една Пепа може. При снимките двамата едва не загиват. Обръщат се със същия син пикап в 15-метрово дере, а единственото, което Пепа казва на лекарите в болницата, докато я шият, е – „Не ми режете косата, че снимам филм!“. На следващия ден тя се връща на снимачната площадка, слага цветето в косата си и продължава да снима, защото любовта в „Покрив“ не може да чака.

„Име?“ – „Номер 7“

Дами канят“ от 1980 година на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Георги Мишев е не просто класика, това е филмът гигант в родното кино. Комедия с реплики, които можем да сложим в рамка, и любовна история, която така и не стига своя финал. Героят на Стефан Данаилов – Яким Донев, след развода си се отдава на лекомислени авантюри, а в него буквално е влюбен целият град. От Голямата етърва, през Пехливанова, Мима, Димитрова, Станчева, Краса, Малката етърва, Анна-Дона и Бамби.

Не е влюбена обаче само една – мистериозната Номер 7, или разкошната Доротея Тончева.

В целия филм тя е недостъпна, абсолютно неподатлива на „Уау! Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?“ и напълно убедена, че Яким е непоправим женкар и никога няма да се промени. Номер 7 е мъжко момиче, не тича след него и не въздиша в колата му, но въпреки това той се влюбва в нея. Честно да си признаем много ни се искаше тази любовна история да се развие, но и така си я харесваме и признаваме, че си пускаме филма винаги когато ни се гледа истинска класика в романтичните комедии.

Разбира се, тези любови на екран не могат да минат без Иван Иванов и Янина Кашева от „Всичко е любов“ и Христо Шопов и София Кузева от „Вчера“, но ние искахме да разкажем и неразказаните истории, защото любовта е, за да се говори за нея. Да ни дава вдъхновение и най-вече – пеперуди в корема!

За още от същото – виж Култови БГ филми, снимани на морето

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *