10 LGBTQ+ филма с рейтинг над 7 в IMDB

Любов във всички цветове и измерения

0 коментара Сподели:

Красотата на киното е многостранна. То си играе с чувствата ни, докато съпреживяваме чуждите истории; рисува с щрихите на противоречивата човешка природа; кара ни да повярваме в неговата истинност и ни повежда през дебрите на собствените ни мисли.

Темата на тази селекция е донякъде любовна, но не само.

Тези десет филма проговарят с гласовете на много различни един от друг персонажи, но това, което имат да кажат, ярко отразява силата на духа. В истинския живот черното и бялото не са противоположности, а част от безкраен спектър от нюанси.

Да оцветим света си с тези заглавия, които неслучайно са толкова високо оценени в IMDB.

Portrait of a Lady on Fire

Филмът на френската режисьорка Селин Шама е деликатен и изпълнен с меланхолия към мимолетността на една невъзможна връзка. Поетичният разказ носи силен емоционален заряд, към който никой не би останал безразличен, а кинематографията е великолепна.

Красивата благородничка Елоиз е на път да встъпи в нежелан уреден брак с италиански аристократ. Неспособна да избяга от съдбата си, тя изразява вътрешния си бунт, като отказва да позира за портрета, предназначен за подарък за бъдещия ѝ съпруг. След многобройни опити майка ѝ се обръща към парижката художничка Мариан с необичайна поръчка.

Майсторката на четката трябва да нарисува портрета на Елоиз тайно, като през деня излиза на разходки с нея и я придружава в обичайните ѝ дейности, а нощем я изобразява по памет.

С течение на времето обаче двете се сближават и между тях се оформя връзка, базирана върху взаимно разбиране, привличане, солидарност и любов.

Препратката към мита за Орфей и Евридика, която присъства като мотив през целия филм, е много на място. Понякога вечният спомен е по-ценен от всичко друго, а яркото припламване е в пъти по-силно от тлеещия въглен.

Tomboy

Още един филм на Шама се озова в тази селекция и това не е случайно. И тук проблематиката е поднесена с топлина, искреност и нежност, а образът на детството е толкова реалистичен, че ни пренася директно в собствените ни спомени от игрището пред блока.

Този път режисьорката поставя на фокус въпроса за идентичността и личностното изразяване.

Десетгодишният Микаел е отскоро в града, но бързо се приобщава към кварталната тумба хлапета. Това, което новите му приятели не знаят обаче, е, че в очите на родителите му Микаел всъщност е Лора, по-голямата им дъщеря. С наближаването на учебната година става все по-трудно да опази тайната си и да поддържа двойствения си живот. А когато малката му сестричка разкрива, че през цялото време се е представял за момче пред приятелите си, нещата стават още по-сложни.

Call Me By Your Name

Това може би е най-популярното заглавие от списъка, особено като се вземе предвид номинацията му за Оскар и актьорските изпълнения на  тандема Тимъти Шаламе – Арми Хамър, които почти солово извеждат цялостния сюжет на филма.

Елио е син на интелектуална двойка от академичните среди. Тийнейджърът прекарва лятото си в разходки из красивите пейзажи на Северна Италия, флиртуване с приятелката си Марция и транскрибиране на класически партитури. Когато студентът Оливър пристига в семейната им вила на стаж при бащата на Елио,

жаркото италианско слънце направо избледнява на фона на искрата, която припламва между двамата младежи.

Call Me By Your Name е зноен, лежерен и емоционално богат. Това е история за порастването и самоосъзнаването, но и за разделите и промените като неизбежна част от живота. Добре де, може би сцената с прасковата (ще разберете коя имаме предвид) би дошла малко в повече на някои зрители, но кадрите са прекрасни, диалогът е остроумен, а речта на бащата в края на филма е разтърсваща.

The Handmaiden

Навярно познавате името на Парк Чан-Ук от заглавия като Oldboy и Lady Vengeance. Ние бихме могли да поспорим, че The Handmaiden е най-добрият му филм.

Трудно е да се опишат майсторството на режисурата, страхотната визия и интелигентният сценарий.

През 30-те години Корея е под японска окупация. Младата корейка Сууки постъпва като прислужница в имението на богатата японска наследница Хидеко. В действителност обаче планът е друг. Сууки всъщност е джебчийка, наета от професионален измамник, за да заблудят Хидеко и да откраднат богатството ѝ. Схемата звучи непоклатима, докато чувствата между двете жени не поставят плана в нова перспектива.

Няма да разкриваме нищо повече, тъй като тук обратите са наистина неочаквани, а краят – непредвидим.

Не се чудете. Просто го гледайте.

Pain and Glory

Pain and Glory също е един оскарски претендент от последните години, и то напълно заслужено. Педро Алмодовар е един от най-способните съвременни режисьори не само в LGBT средите, а въобще. Филмите му не разглеждат темата за любовта в контекста на неосъществим идеал, а по-скоро я представят като част от живота в цялата му сложност и непредвидимост.

В тази лента границите между минало и настояще се размиват и причинно-следствените връзки са просто поток от едно постоянно развитие и натрупано отчаяние от препятствията, които творците срещат в професионалния и личния си житейски път.

Главният герой, брилянтно изигран от Антонио Бандерас, е режисьор, измъчван от постоянни болки – както физически, така и емоционални.

В опит да се пребори с демоните си и да се примири със залязващата си слава той решава да разкаже историята на живота си. За целта се обръща за помощ към колега, с когото не са се виждали от няколко десетилетия.

Светът, който Алмодовар гради, е цветен, човешки и белязан от сенките на миналите разочарования и надеждите за опрощение на грешките.

The Favourite

Йоргос Лантимос е прословут с нестандартното си мислене, смелата си режисура и философските и социалните аспекти на филмите си. The Favourite е зареден с много хумор, интриги и разточителност. Все пак сцената, на която се развива действието, е английският кралски двор през XVIII век. Предателства, алчност, афери и власт се преплитат в мрежата на аристокрацията.

Абигейл (Ема Стоун) е бедна, но амбициозна. Някогашните ѝ благороднически корени не са достатъчни, за да може да възвърне статута си, но пък ѝ гарантират място сред прислугата на двореца. Оттам нататък тя започва да катери стръмната стълбица на аристократичната йерархия.

Когато научава тайна, в която е замесена самата кралица Ан (Оливия Колман) и доверената ѝ съветничка лейди Сара (Рейчъл Уайз), Абигейл открива трамплин, способен да я изстреля чак до върха.

В The Favourite романтиката не играе централна роля. Лицемерието и манипулативността изместват топлите чувства, а любовта е слабост, която те превръща в дребна риба в море от акули. Коя от героините ще попадне в капана на чувствата и заслужава ли си да жертваш всичко в името на властта?

Breakfast on Pluto

Килиан Мърфи е харизматичната госпожица Кити в тази комедийна драма на Нийл Джордан. Да си транссексуален човек и без това не е леко дори днес, да не говорим пък за сложната политическа и социална обстановка в Ирландия през 70-те, когато се развива действието. Въпреки това историята е разказана с много чувство за хумор, самоирония и въображение.

Кити, родена като Патрик Брейдън, напуска родното си ирландско градче в търсене на майка си, която не познава.

По пътя си младата транс жена е въвлечена във всякакви приключения: присъединява се към турнето на рок звезда, замесва се с ИРА и търговци на оръжия, асистира на известен шоумен и фокусник… Пъстрата ѝ история почти напомня на приказка, но същевременно е проницателна и въздействаща. Едно е сигурно – гарантирано ще се влюбите в чаровната протагонистка.

The Adventures of Priscilla Queen of the Desert

Като заговорихме за road trip филми, The Adventures of Priscilla Queen of the Desert е чудесен пример за свежа комедия, която ще ви разсмее и развълнува.

Сюжетът проследява пътуването на три драг кралици, които прекосяват австралийската пустиня, за да изнесат представление на другия край на страната.

Заглавието носи името, което дават на препълнения си с перуки, рокли и аксесоари бус: Priscilla, Queen of the Desert.

Пътешествието им е изпълнено с перипетии, кавги, нови приятелства и музика, а миналото на трите изпълнителки неумолимо ги застига сред облаците пясък и прах.

Ако ви се гледа нещо позитивно и забавно, това е най-добрият избор.

The Birdcage

В тази комедия на Майк Николс Робин Уилямс е Арманд Голдман, собственик на гей кабаре-клуб в Маями. Звездата на шоуто е приятелят му Албърт (Нейтън Лейн), който за нощните представления се трансформира в драг кралицата Старина.

Когато синът на Арманд, заченат случайно по време на хетеросексуална забивка преди години, обявява, че се е сгодил за дъщерята на консервативен сенатор, гей двойката е изправена пред голяма трудност.

Младежът тактично е пропуснал да спомене на бъдещия си тъст, че е отгледан от двама мъже.

Проблемът е, че сега родителите на годеницата му пътуват към Маями, за да се срещнат със семейството на зет си. Ако спешно не се намери някоя дама, която да се представи за съпруга на Арманд, има опасност годежът да пропадне.

Филмът е адаптация на френски мюзикъл и това си личи: поредицата от обрати и недоразумения са типични за театрално представление, но едновременно с това умело са пригодени за едно изключително смешно кино преживяване.

Laurence Anyways

Ксавие Долан е режисьор с невероятно набито око за детайлите в човешките отношения. Нюансираният наратив и отличните актьорски превъплъщения създават емоционално пътешествие в дълбините на ума.

Лоранс и приятелката му Фредерѝк имат връзка, за каквато много хора си мечтаят. Любовта им е основана върху интелектуална съвместимост, страст и романтика.

Лоранс обаче крие тайна, която най-сетне се осмелява да сподели с Фреди – от дълго време чувства, че всъщност е жена.

Това поставя ново препятствие пред любовта им. Дали ще успеят да го прескочат?

Долан разказва историята на Лоранс чрез собствения ѝ глас, прямо, уязвимо и без задръжки. Многоизмерната драма на героите е реалистична и интимна, позволявайки ни да се поставим на тяхно място, дори и да не сме попадали в подобна ситуация.

Гледа ти се нещо по-научнофантастично? Виж тези 3 time travel филма.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *