Прякорите, с които никой не се гордее

Получаваш го още в ранна детска възраст и ако имаш късмет да ти се падне хубав, си го носиш със здраве цял живот. Или...

0 коментара Сподели:
Прякорите, с които никой не се гордее

Схемата с прякорите е следната. Най-често го получаваш още в ранна детска възраст и ако имаш късмет да ти се падне хубав, си го носиш със здраве цял живот. Именно затова ролята на „кръстника“ е много важна.

Кварталът, в който израснах, беше територията на свирепи хора като Питбула и Фикуса. И до днешен ден малко хора знаят, че по лична карта те са Людмил и Георги.

Често прякорът е и необходимост, породена от прекалено много хора с еднакви имена или прекалено непопулярно собствено име. Без да ми се обиждате, но хлапета, които се казват Иларион, нямат особен шанс в училище, освен ако някой не ги спаси с нещо готино като Паяка, Акулата или Ларго примерно. Има хора, които не се гордеят със собственото си име, но има и такива, които не се гордеят с прякора си.

За тях ще стане дума в следващите редове.

Въпреки големия зрителски интерес Пепа Секса и Пенка „Карибското тяло“ няма да бъдат извадени от нафталина специално за целите на нашето проучване. 

Дървото

Най-добрият майтап за хора с прякор Дървото е да започнеш да ги поздравяваш за имения им ден на Цветница. Обикновено това са натури, които не са надарени с гъвкавост и пластичност. Абе, да си го кажем направо, няма да ги срещнете в залата за йога и пилатес, нито ще впечатлят с нещо Нешка Робева.

Истината

С този сриващ репутации прякор обикновено наричат мъже, които, като ти кажат „Добър ден!“, и гледаш къде е слънцето. Синоними на псевдонима Истината са още Сериозния, Точния.

Като чуеш за такива, бягай надалеч!

Бълхата

В чужбина Бълхата казват предимно на хора, дребни на ръст и килограми. В България нещата както винаги стоят по малко по-различен начин. Това са хората, които в училище или в детската градина са имали въшки, бълхи, акари и други подобни твари. Така дори и вече пораснали, създали семейство и работещи за голяма компания, те никога няма да забравят този срамен момент от биографията си.

Дебелия

Дебелия е може би най-неприятният прякор. Също като Плешивия и той отдалече си личи и няма как да бъде скрит. Честно казано, не знам кое е по-гадно, да ти викат Мара Общата или Иво Дебелия. Дори Мара да намали малко партньорите и да се кротне, а пък Иво да се вкара във форма, те завинаги си остават с тези грозни прякори. Е, при Иво има някакъв шанс да започнат да му викат Солетата, но Мара Целомъдрената?! По-скоро не. Дебелия се използва и за различаване на двама души с еднакви имена, но с различно телосложение. Странно, но не съм чувал другаде освен в България да казват на двамата Роналдовци – Кристиано Роналдо и Роналдо Дебелия.

Навсякъде по света на този т.нар. Дебелия му казват бразилския Роналдо.

Рендето

Ако си гледал/чел „Дзифт“, знаеш, че там на един му казват Рендето заради изключително изразителния начин, по който успявал публично да демонстрира храносмилателните процеси в организма си. Няма да давам спойлери, филмът/книгата си заслужава, но казано в прав текст, Рендето обичал да изпуска газове. Покойният вече футболист Георги Марков пък носеше с гордост този прякор заради острите си шпагати, но и защото можеше да играе на всяка позиция, сиреч беше универсален футболист. Тогава по WS телешоп незабравимият Хорст Фукс предлагаше едни универсални рендета „Вьорнер“ и voila – Рендето.

Сиромаха

Това е най-често иронично обръщение към някой, за когото всички знаят, че е червив с пари, но цепи стотинката на две и доста често се стиска за бакшиши и други дребни суми. Характерно за модерния сиромах е, че винаги обяснява колко е скъсан, а в списъка със специалните му умения влиза

да отиде 3 пъти на дискотека с последните си 20 лв.

Дъската

Според статистиката всяка тийнейджърка, която е била наричана Дъската в училище, става потенциална клиентка на клиниките за пластична хирургия. На този прякор хубавото му е, че всичко с изключение на психическите травми може да се коригира в зряла възраст. В крайна сметка, както обичам да казвам, големите гърди са наслада за естета, но не са били от решаващо значение в много исторически моменти. Нито трагедията в Чернобил, нито потъването на „Титаник“ са можели да бъдат предотвратени, ако в събитията около тях е имало по-едрогърди жени. Лично мнение.

Общата

Ужасно нарицателно, с което хората от по-малките населени места назовават жена, която е била по-близка с голяма част от съгражданите си. В тези малки населени места хората обичат да назовават нещата с истинските им имена. В града обичат повече иронията и на такива дами им казват Трудната или Тая, дето много мрази да отказва.

Противно на традицията аз нямах особено интересен прякор в детските си години, който да ми остане до днес.

Като се замисля, това не е толкова хубаво, защото вероятно ми предстои резил на дърти години.

Ако случайно имаш нужда от чаша, с която да утолиш емоциите след този материал – Кои са 10-те града по света, до които да отскочиш за питие?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *