3 тайни кътчета в Пловдив

Някои от позабравените съкровища на Града под тепетата

0 коментара Сподели:

Сърцата ни все още са в Капана на Пловдив, нищо че фестът приключи. В най-творческото място на града всеки път преоткриваме нещо ново в душите си и трудно искаме да си тръгнем от този дом на щастието. Колкото и да обичаме уютното пловдивско кварталче, знаем, че има още куп позабравено кътчета в столицата на културата, които чакат да ги открием.

Ето и някои от новите ни любимци, които прибавяме в списъка си: 

Тайната къща на дегустацията  

In vino veritas е вечното ни мото. В Пловдив има много места, които галят небцето ни, но малко градове могат да се похвалят с музей за дегустация. Възрожденският дух на музея на дестилацията в Стария град ни пренася в атмосферата на вековете, в които производството на виното е било истинска магия. А на гроздовата амброзия се наслаждаваме в разкошната градина, поддържана от един семеен род в продължение на десетилетия. 

Часовниковата кула на Сахат тепе

Близо 4 века по-късно една от най-добре запазените часовникови кули в България отброява безвремието от Сахат тепе. Камбанният ѝ звън носи италиански привкус – дело е на Антонио Барбаджелата и това сякаш допълва още по-силно европейската ѝ визия. Пътешественикът Льо Февър, който през XVII в. минава през Пловдив, пише в дневника си:

"На едно от градските тепета има часовник, който отмерва часовете по френски."

Вихърът на историята ни понася, когато гледаме нагоре към върха на кулата, който се блъска с облаците. И определено си струва да останем главозамаяни. 

Любовната следа на буржоазията, хваната в Капана

Добре де, не можем току-така да оставим най-уютното място в сърцето на Пловдив. Разхождайки се в объркващите улици на творческия квартал, е възможно да пропуснем втория етаж на една симпатична розова къщичка. В нея обаче е живял един от най-големите представители на българската буржоазия – Атанас Буров. Над добре познатата будка за сувенири се намира любовната стряха на интелектуалеца. Към момента тя е превърната в галерия, но по онова време Буров е изживял най-сантименталните моменти от живота си там.

Забранени връзки, тайни любовници, изпепеляваща страст.

Влюбената му душа се е криела именно под гредите на розовия му Едем в Града под тепетата. А духът на любовта все още се носи в Капана… 

За да не ти разкриваме всички тайни на необятния Пловдив наведнъж, ти предлагаме цяла поредица за шестия най-стар град в света. Един от най-сладкодумните журналисти – Драго Симеонов, ще ни поведе на едно истинско приключение в тазгодишната столица на културата.

Заедно с National Geogaphic той потегля в търсене на отговори за най-древните кътчета на Пловдив.

В 6 епизода поредицата Explore Bulgaria ще ни помогне да опознаем от малкия екран Града под тепетата.

Премиерата на първия епизод в Пловдив премина повече от успешно, а ние нямаме търпение заедно с Драго и National Geographic да разкрием всички тайни на столицата на културата. 

Ново място в Пловдив: Айлякрия

Още 5 любопитни факта за града под тепетата, които може би не знаеш. 

Търсиш градско вдъхновение? Намери го в Instagram профила ни

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *