Бъдни вечер: как да я празнуваш автентично

Това е един от любимите ни празници затова ти даваме точен наръчник как да го посрещнеш по всички правила, които традицията повелява

0 коментара Сподели:
christmas dinner

Има неща, с които се шегуваме, има такива, които тактично пропускаме, а има и такива, които откровено иронизираме, но хей

– ако трябва да кажем едно нещо, то ще бъде – не ни пипай Бъдни вечер!

Това е най-святата ни и любима вечер в годината и ние абсолютно вярваме, че ако ще я посрещаш, трябва да го направиш подобаващо. Ето защо слагаме престилката, наместваме очилата и се превръщаме в любимата ти баба, за да ти разкажем

как, без да пропускаш нито един детайл в сложната като красива шевица ритуалност на празника.

Започни с най-важното

Независимо дали ще наричаш това вълшебно време Бъдни вечер, Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич или Наядка, трябва да знаеш, че честваме раждането на спасителя Иисус Христос в ясла близо до Витлеем. Когато се родил, в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се близо пастири добрата вест, а известната Витлеемска звезда светела над мястото, за да отведе пастирите дотам и те да се поклонят на младенеца.

Съществуват и народни вярвания, според които Божията майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила Млада Бога, но за това съобщила на другия ден.

Интересен факт е, че въпреки липсата на информация за конкретната дата на рождението на Иисус Христос, през VI век Църквата решава празникът да бъде на 25 декември, за да се премахне почитането на персийското божество Митра.

Всички християни по целия свят честват този ден с очакване за спасението, за новото и по-добро начало, за вярата в чудото и чистотата.

Домашното огнище

За празника по традиция в дома трябва да е запалено домашното огнище, и то не с какво да е дърво. Един малко познат символ на Бъдни вечер е именно бъдникът, така че ако живееш в къща и можеш да изпълниш този стар ритуал, ще пресъздадеш празника напълно автентично.

Според обичая млад момък, облечен в нови дрехи, трябва да отиде в гората и да отсече тригодишно дъбово дърво. Когато момъкът се прибере с отсечения бъдник, цялото семейство трябва да излезе да го посрещне, а момъкът да попита: „Славите ли Млада Бога?“. Когато получи отговор „Славим го“, той благославя: „Аз вкъщи и Бог с мене“,        и внася дървото в къщата. В долния край на дървото се издълбава дупка, запълва се с дървено масло, тамян и восък, отворът се запушва с клин и дървото се поставя в огнището. Според обичаите на Бъдни вечер огнището не трябва да изгасва.

Дори и да заспят домашните, винаги трябва да има някой буден, за да пази огъня.

Именно огънят е символ на живота в дома както и на раждането на Иисус Христос. Също така се вярва, че той е причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия майка. По бъдника се извършват и най-различни предсказания – например ако от него излизат искри, това означава изобилие. Пепелта от бъдника също не се изхвърля – тя се слага в семето при засяване, в храната на животните или с нея се огражда нивата, за да се пази от зли сили.

Трапеза като никоя друга

Това е най-специалната трапеза в годината и като такава около нея има толкова приготовления, че се чудим откъде да започнем.

Първото и най-важно нещо е, че по традиция на Бъдни вечер се яде на земята, а покривката се поставя върху слама – символ на яслите, в които се е родил Спасителят. Според традициите трапезата на тази вечер трябва да е тържествена, тъй като това е последният ден от четиридесетдневните коледни пости, които са започнали на 15 ноември. Ястията трябва задължително да са постни и да са нечетен брой – 7 (колкото са дните в седмицата), 9 (колкото трае бременността при жените) или 11. Приготвят се празнична пита с късмети, варено жито, варен боб, сарми с ориз или булгур, ошав, баница с тиква и др. На трапезата се слагат чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино и ракия.

Вечерята на Малка Коледа започва рано и всеки трябва да опита от всички ястия на масата, за да му върви през годината.

Трапезата задължително трябва да е кадена. Това се прави от най-възрастния член на семейството, който минава и прекадява с тамян най-напред масата, след това цялата къща, двора и обора.

Така според народните вярвания се прогонват злите и нечисти сили от дома. Друга традиция гласи, че след като всички са седнали, никой не може да става от мястото си, докато не свърши вечерята, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Такова право има само най-старият, като дори той трябва да се изправя приведен, за да се превиват житата от зърно. На масата се оставя едно празно място – за мъртвите. След края на вечерята всеки на масата си избира орех и го разчупва – ако ядките на ореха останат цели и са бели и едри, човекът ще е здрав.

Няма по-голям от хляба

В българската ритуалност, огънят, водата и земята – олицетворявана от житото или хляба, са главни герои. Те крият дълбока мистика и символика, а в най-святата нощ са особено важни. Според традицията хлябът или питката на Бъдни вечер се замесва рано сутрин с най-хубавото и бяло брашно. Понякога това се прави с нов клас и с мълчана вода.

От това тесто се правят и краваите, които по-късно се дават на коледарите. На вечерята питата се разпределя или чупи от най-стария човек в семейството. Първото парче се нарича и отделя за Богородица, следващото за къщата, после за стоката, а останалите за членовете на семейството. Раздаването става от дясно наляво – посоката на живота в разбиранията на българина.

За финал споделяме, че в миналото семейството не заспивало до полунощ, защото хората вярвали, че тогава небето се отваря и ако в този момент си намислиш желание, то със сигурност ще се сбъдне.

Подсказваме още, че след вечеря всички стават едновременно от масата и софрата не се раздига, защото се вярва, че починалите или светлите сили ще дойдат да си вземат от храната.

С пожелание за най-красивата, смирена, тиха и свята нощ те оставяме да шеташ подобаващо и да напредваш с приготовленията, а скоро ни очаквай с още традиционни включвания. Има неща, които трябва да пазим и да продължаваме достойно да спазваме, защото най-ценното, което имаме, винаги си остава коренът.

Тук можеш да откриеш 5 български бранда, от които да купиш коледните си подаръци тази година

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *