7 книги за всеки, който мрази Свети Валентин

Добре е да знаеш, че разполагаш с избор, освен плюшените играчки и розите...

0 коментара Сподели:

Празникът на влюбените наближава, но това не означава, че всички са супер развълнувани от този факт. Много хора предпочитат да прекарат 14 февруари не сред плюшени играчки и рози, а в компанията на чаша (или бутилка) вино и интересно четиво. Все пак не всички са лудо влюбени, а и това си е един доста комерсиален празник, нали така? 

Тази селекция съдържа книги, в които романтиката далеч не е в центъра на сюжета, а ако я има, то тя съвсем не е с щастлив край. Нека опитаме да избягаме от клишето на този така розов ден и да изберем стойностни, но не съвсем любовни книги.

Ето какво да четеш, ако мразиш Празника на влюбените, но искаш да прекараш страхотно.

„Дървото на лъжите”, Франсис Хардинг

Тази мрачна, но прекрасно написана история ще ви поведе през чудния свят на едно момиче с остър ум. Фейт открива записките на мистериозно загиналия си дядо, където той описва Дървото на лъжите. То ти разкрива истината, но само ако му кажеш лъжа. Но тези лъжи водят Фейт към огромна опасност.

Потопете се в приключение с неочакван край, където романтиката няма място.

 „Невинни години”, Едит Уортън

Даровитата писателка Едит Уортън е първата жена, която печели наградата „Пулицър”, и то за романа си „Невинни години”. Книгата ни въвежда сред висшето общество на Ню Йорк в началото на XX век, когато благоприличието и мнението на хората стои над любовта. Не очаквайте блудкава романтична история тук, а краят е този, който грабва сърцата и прави впечатление на читателя. Красивият стил на Уортън личи от всеки ред, а бягството ѝ от баналните клишета, характерни за този тип романи, я поставят на заслуженото място сред вечните класици.

 „Изкупление”, Иън Макюън 

Ако обичате да четете за романтична любов, която преминава през недоразумения, предизвикателства и дори война, то това е точно този тип роман. Без съмнение изящната проза на Макюън ще ви плени, а съкрушителната история на Сесилия, Роби и Брайъни и едно чудовищно престъпление ще се помни години наред. 

„Ребека”, Дафни дю Морие

Дафни дю Морие определено умее да създава съспенс, без да прекалява и със сигурност без да включва блудкави сантиментални сцени. Този готически роман ще ни запознае с духа на красивата, но властна Ребека, като преди това преминем през неочаквани обрати. Тук никой не е такъв, за какъвто се представя.

 „Остатъкът от деня”, Казуо Ишигуро

Много фино и изискано четиво. Точно като героите. Става дума за британски иконом на голямо имение, станало сцена на важни политически дебати в началото на XX век. Освен за фините обноски обаче тази книга е и за едно силно приятелство. За всичките емоции, които бушуват под повърхността, но биват потискани. Типично по британски.

Прекрасен стил, прекрасна книга на един нобелов лауреат.

 „Историкът”, Елизабет Костова

Каквото и да подхванете на Елизабет Костова, няма да съжалявате. Бързият сюжет и живите образи ще ви грабнат на мига. Американката, женена за българин, има талантливо перо и умее да ни направи съпричастни към произшествията на героя. „Историкът“ е заплетена мистерия, която отчасти се развива и в България. В нея са замесени няколко сюжетни линии, че и самият граф Дракула. 

 „Филе от камбала”, Джералд Даръл

Забавен, остроумен и интересен, Джералд Даръл разказва за своето детство на остров Корфу, лудото си семейство и още по-лудите семейни приятели. Разказите в сборника „Филе от камбала“ ще ви накарат да се заливате от смях, защото точно този представител на семейство Даръл умее това най-добре. 

Още книжни класации и коментари чети тук.

Не пропускай да се запознаеш с книгата "Големите малки лъжи".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *