10 емблематични момента, с които да запомним Джеймс Тейлър (Гюнтер) от „Приятели“

С поклон пред паметта на актьора си спомняме за любимите мигове с култовия герой

0 коментара Сподели:

17 години след финала на „Приятели“, ситкомът все още е един от най-гледаните на всички времена, продължава да се върти по телевизията, а тази година популярността му скочи дори още повече с излизането на дългоочаквания специален епизод Friends: The Reunion.

На хората, които все още не са гледали култовата комедия, можем само да кажем: „Ти на коя планета си живял досега?“.

Колкото и да обичаме Рейчъл, Моника, Чандлър, Фийби, Джоуи и Рос, шестимата приятели далеч не са единствените, които са ни разсмивали през годините. Всъщност някои от най-запомнящите персонажи се появяват спорадично, но ударно. Носовият смях на Джанис не може да бъде сбъркан, сърдитият господин Хекълс от първите сезони на шоуто е самото въплъщение на вечно недоволния съсед, а Грозният гол мъж изобщо няма реплики, но е обект на множество шеги и забавни ситуации.

Не можем да пропуснем обаче едно постоянно присъствие през сезоните – саркастичният сервитьор Гюнтер е винаги на заден план в любимия ни Central Perk, но никога не е просто част от фона.

С неговата „по-сияйна от слънцето“ коса и неугасващата му (но несподелена) любов към Рейчъл той се превръща във фаворит на милиони фенове.

Именно косата е една от причините Джеймс Майкъл Тейлър да получи ролята. Вечерта преди кастинга негов приятел решава да упражнява фризьорските си умения върху него, но нещата се объркват и в резултат на това Тейлър се появява на прослушването изрусен. За негово съжаление продуцентите се влюбват в прическата му и оттогава нататък се налага актьорът да продължи да поддържа цвета до самия финал на сериала.

Днес си припомняме десет от любимите ни моменти на Гюнтер, които го правят незаменима част от „Приятели“.

1. Затрупан от лавина

Когато в края на втори сезон Джоуи се изтърва в интервю с лъжата, че сам пише репликите си, ядосани, сценаристите слагат край на кариерата му в рамките на няколко страници. Дълбоко възмутен и разочарован, че са убили героя му, вече безработният актьор се оплаква на Гюнтер. Сервитьорът е изненадващо разбиращ и скоро става ясно защо – самият той е загубил роля в сапунка по подобен начин, а героят му е срещнал края си, затрупан от лавина.

2. Прибери мишката в дупката

Фийби е сред героите, които най-дълго се задържат без постоянно гадже. През сезоните я виждаме да излиза с полицай, учен и здравен инспектор, но този, който буди най-бурно възмущение у приятелите ѝ, несъмнено е спортистът Робърт. Когато Фийби го домъква в кафенето, за да го запознае с останалите от компанията, всички групово установяват, че късите му гащи са… ами, толкова къси, че някои негови части се оказват на показ. Всички са смутени, но никой не смее да каже нищо. Гюнтер е единственият, който се осмелява да го скастри, при това с думите: „Ей, приятел, тук идват семейства. Прибери мишката в дупката“.

3. Пропуснат шанс

Нерешителността на Гюнтер винаги му е носила проблеми. Нещата не са по-различни, когато Рейчъл и Рос се разделят след всеизвестната фраза We were on a break. Тъкмо когато Гюнтер събира смелост най-после да покани Рейчъл на среща, внезапно се появява привлекателният Марк и го изпреварва. Въпреки това вътрешният монолог, в който притесненият сервитьор подбира думите си, остава най-смешната част от тази сцена.

4. Секси дрезгав глас

Ако си гледал целия сериал, вероятно знаеш, че почти всички от групичката са се целували помежду си. Възможно е обаче да си забравил, че колкото и Гюнтер да мечтае да целуне Рейчъл, в епизода The One with Joey’s New Girlfriend той се озовава в обятията на Фийби. Причината не е някакво привличане между тях – тя просто иска да прихване настинката му, за да се сдобие със секси дрезгав глас навреме за следващия си концерт.

5. Гюнтер буквално си пада по Рейчъл

Моментите, в които Гюнтер се държи странно около Рейчъл, са толкова много, че чак започваме да се чудим дали тя наистина не подозира за чувствата му, или просто предпочита да ги игнорира.

В шестия епизод на четвърти сезон Рейчъл се опитва да докаже, че може да реши цяла кръстословица сама, въпреки че не издържа и постоянно се опитва да изкопчи подсказки от другите. В крайна сметка успява да попълни всички отговори, но всички са толкова затънали в собствените си проблеми, че няма с кого да отпразнува победата си. Гюнтер вижда шанса си да спечели прегръдка с нея и толкова се ентусиазира, че в бързината се хвърля напред, блъска се в столове и маси и накрая се просва в цял ръст на метър зад гърба ѝ.

6. Странната змия

Един от най-забавните епизоди от пети сезон е този, в който героите си подхвърлят топка часове наред, без да я изтърват. Междувременно Рейчъл си купува страшно скъпа котка от породата сфинкс, която се оказва истинско чудовище. Когато чуваме, че е успяла да се отърве от нея, вече се досещаме на кого я е продала, при това за 500 долара повече от началната ѝ цена. Горкият Гюнтер се оказва с нов злобен домашен любимец, за който дори не е сигурен дали е котка или змия.

7. Това май го няма в разговорника

Името Гюнтер нашепва за произхода на героя и ако все пак си се зачудил какви са корените му, когато проговаря на фламандски, вече не може да има грешка. Естествено, имайки предвид ревността му към Рейчъл, той използва езиковите си познания не за друго, а за да нарече Рос „магаре“.

8. Списъка

Може цялостно Гюнтер да е представен като сериозен, притеснителен и толкова незабележим, че Чандлър дори не помни фамилията му (ако питате него, сервитьорът се казва Гюнтер Сентрал Пърк). Това обаче не съвпада с мнението на майката на Рос и Моника. Всъщност в един от епизодите тя споменава, че намира русокосия мъж зад бара за много сексапилен и го е добавила в списъка си с хора, с които може да спи, ако ѝ се отвори шанс. Жалко, че Гюнтер е прекалено влюбен в Рейчъл, за да се порадва на вниманието ѝ.

9. Всички моменти, в които Гюнтер е гаден с Рос

Дали ще се престори, че изобщо не помни кой е Рос, дали ще направи коментар за бебето му с Рейчъл, или просто ще се държи студено, Гюнтер наистина не пропуска шанс да покаже антипатията си към мъжа, който в неговите очи му е отмъкнал любовта на живота. При всички случаи хапливите му забележки ни разсмиват всеки път, но са толкова много, че не подлежат на изброяване.

10. Когато Гюнтер се сбогува с Рейчъл

Заминаването на Рейчъл в последния епизод е един от най-емоционалните моменти в „Приятели“. Гледаме през сълзи как тя се сбогува индивидуално с всекиго, дори и с Гюнтер, а той от своя страна най-сетне решава да ѝ сподели чувствата си. Разбира се, Рейчъл все още е влюбена с Рос, но е трогната от признанието му също толкова, колкото и ние.

Въпреки че тук сме се ограничили до десет, моментите, в които Джеймс Майкъл Тейлър сияе в ролята на Гюнтер, са много повече. 27 години след първата му поява на екрана ни е трудно да повярваме, че продуцентите на шоуто са го избрали единствено заради цвета на косата и умението му да борави с кафе машина. Първоначалното намерение е вместо него с главните персонажи да си общува Тери, собственикът на кафенето, когото виждаме само няколко пъти в самото начало на сериала.

След като в 33-ти епизод Гюнтер проговаря, присъствието му постепенно започва да се засилва и днес изобщо не можем да си представим „Приятели“ без него.

За съжаление зад чаровната усмивка на Тейлър се крие един нелек живот. От години актьорът се бори с рак на простатата и на 24 октомври битката му приключи.

Спомняме си Джеймс Майкъл Тейлър с обич и дълбоко ценим хилядите моменти, в които е носил усмивки на лицата ни. Може би е време да завъртим сезоните на „Приятели“ отново, този път посвещавайки смеха си на любимия ни русокос герой.

Ако си в настроение за нещо ретро, чуй тези песни от 2000 – 2010

Пусни се в Tik Tok с нас

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *