Най-противоречивата улица в София

Дали булевард „Христо Смирненски“ наистина е най-противоречивата улица в София?

0 коментара Сподели:

Явно не само улиците ни са противоречиви, ами и обществото ни.

Старото име на булевардът е Паскал Паскалев. По време на неговия мандат като кмет на София е одобрен проектът за водоснабдяване на София от Бистрица и Рила, чрез рилския водопровод.

Честно казано булевардът освен противоречия има и недостатъци.

Намира се на баир в т.нар. долна част на Лозенец. Макар за такъв аристократичен район думата „долен“ да звучи противоречиво и леко неподходящо.

Противоречие 1

Булевардът се казва Христо Смирненски, нали така? Тогава защо патрон на Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия е Христо wait for it Ботев, Христо Ботев? Основана е през 1909 г., първоначално като клон на Първа мъжка гимназия. На 1 януари 1930 г. Държавно средно техническо училище „Цар Борис III“ се премества в сегашната си сграда, а от учебната 1944/1945 г.

носи името на поета революционер Христо Ботев.

Някой ще попитат къде е проблемът тук? Ами, ако ти кажа, че сред най-известните възпитаници на гимназията е точно Христо wait for it … Смирненски. Технически гимназията по адресна регистрация се намира на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 36, но все пак е в района на най-противоречивата улица на своя ученик Христо Смирненски и въпреки това е кръстена на Ботев … Това е все едно аз да завърша Военната академия и те после да я кръстят „Г.С. Раковски“ …

Противоречие 2

Навсякъде сме чували за нея. През годините римската стена се е превърнала в нарицателно за пазара и съда до нея. Само, че тя е точно толкова римска, колкото и метрото на 200 м от нея. Дължи името си на разположен в средата на улицата османски паметник от 16 век, около който е разположен пазарът.

Противоречие 3

Следва въпрос за 10 000 лв.

Домът на кой велик български автор се намира на бул. „Христо Смирненски“ 1А?
А: Андрю от Go guide
B. Димитър Талев
C. Иван Вазов
D. Христо Ботев

Ще подскажа, че не съм аз. Не за друго, но на мен си ми харесва в Младост. Верният отговор е Б. Табела, поставена над входната врата на сградата и в съседство на тази, указваща, че се намираме на бул. „Христо Смирненски“, разказва, че от 1939 до 1948 г.

в този дом е живял и сътворил романа „Железният светлилник“

големият български писател Димитър Талев. Живял е силно казано, защото поради политическите си убеждения Талев е обявен за великобългарски шовинист и е изключен от Съюза на българските писатели. От октомври 1944г писателят е многократно арестуван и впоследствие изпратен и в „трудово-изправително селище“ в Бобовдол. В края на 50-те и началото на 60-те години на 20 век властта променя вижданията си по Македонския въпрос. В резултат на това Талев е реабилитиран напълно, като се посвещава на свободна писателска практика и бива удостоен с множество награди и звания.

Противоречие 4

Преди демократичните промени площад „Журналист“ носи името на българска младежка активистка, като до низвергването на съпруга ѝ Георги Чанков през 1957 г. е пл. „Йорданка Чанкова“, а след това – пл. „Йорданка Николова“. Към наши дни на площада, кръстен на меко казано видни комунистически деятели е издигнат паметник на писателя дисидент Георги Марков, който на 7 септември 1978г е ранен в центъра на Лондон и на 11 септември издъхва в болницата „Сейнт Джеймс“. „Надявам се този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на Георги Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт“, заяви президентът Плевнелиев в речта си при откриването на монумента.

Обиколката приключи.

Спазих обещанието си да бъде напълно безплатна. Ако ти е писнало още на второто противоречие винаги можеш да си хванеш 10-ка трамвай и да си биеш камшика към „Вишнева“, където да презаредиш батериите по средата на работния ден на една от най-романтичните локации в центъра на София.

Потопи се във Вяра, Надежда, Любов и София.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *