Какво да правя със себе си – да пия чай или да се обеся?

Чудиш се накъде да поемеш с живота? Не си единственият.

0 коментара Сподели:

Има въпроси, за които не можеш да питаш Google. Добрата новина е, че не си сам в това творческо търсене на вътрешната си същност. Всеки човек по света, по един или друг начин си задава именно същия въпрос. Истината обаче е една – никой не може да отговори вместо теб. Трябва да се вслушаш във вътрешния си глас, защото той винаги знае най-добре отговорът, който работи за теб и само за теб. И все пак, има няколко трика, които винаги помагат.

Ето какво може да те приближи до истината за следващия житейски ход:

Говори си с хора, за предпочитане нови и извън средата ти

Направи си списък с хора, чието мнение уважаваш и се свържи с всеки от тях, прекарай малко време, общувайте. Не очаквай да ти търсят работа, не изсипвай проблемите си на главата им – даже не споменавай, че се намираш в криза. Просто ги остави да говорят за живота си, слушай и търси паралели, които могат да ти бъдат от полза. Както, по принцип, се прави в един нормален разговор. Ще се изненадаш, колко много ще научиш.

Започни нещо, без значение какво

Даже да не е точно правилното нещо, дори в последствие да се окаже пълен провал.

Всеки неуспех е важна крачка към бъдещо постижение.

Всяко занимание размества пластовете на вселената в посока непостижимата мечта, към която цял живот се стремиш. Така трупаш опит, контакти, получаваш възможности. Подготовката е нещо важно, но прекаленото мислене преди да направиш първата крачка, може да те накара да се откажеш изобщо да действаш. Никога не е загубено време. Също, как да разбереш, че искаш или не желаеш да правиш нещо, ако не опиташ?

Вдъхновявай се от великите

Отиди в любимата си книжарница и грабни първото томче, което ти хване окото от автобиографичната секция. Не се ограничавай обаче единствено до хора, на които си фен. Вземи си още няколко книги. Такива, които покриват хора в различни вселени от твоята. Така се трупа опит без да се налага сам да си чупиш главата. Също, обръщай специално внимание на главите, които включват първоначалните успехи на великите – оттам можеш да черпиш вдъхновение със съвети как да промениш собствената си съдба.

Подготви се психически за дълъг път

Всички искаме решение на момента, нямаме търпение – нещата трябва да се случат тук и сега. Това обаче просто е невъзможно. Колкото по-рано се настроиш с търпение за процесите на света, толкова по-спокоен и изпълнен с успехи ще бъде остатъкът от живота ти.

Кризата на съществуването не е една – стотици са. Те идват и си отиват като непрестанната битка с тях ни превръща в хората, които сме.

Няма един-единствен магически момент, няма просветление и богоявление, след което всичко да се подреди като с магическа пръчка. Пътуването е безкрайно, затова трябва да сме търпеливи.

Редовно напускай зоната си на комфорт

Една от причините да си в това състояние на духа е именно липса на провокации от правилния тип. Не спирай да опитваш нови неща. Никога не стеснявай хоризонтите си, напротив, разширявай ги непрекъснато. Ако те е страх от нещо – още по-добре! Най-добрият начин да се справиш с притеснението е да се изправиш очи в очи с проблема. Пробвай да разчупиш рутината даже с нещо най-тривиално и виж какво се случва – резултатите са просто феноменални.

Бъди готов за провали, но не се предавай

Нищо не става добре от първи опит. Да се откажеш преди да си се научил – това е най-сигурният начин никога да не направиш нищо. Всяко занимание се състои от концепция и реализация. Желанието и идеите са нещо страхотно, те са двигателят на всеки проект, на всяка промяна. Ако обаче не стиснеш зъби и не изтърпиш спънките по трасето, необходими за превръщането на идеята в реалност, всичко си остава просто едно добро намерение. Провалът не е финален – просто трябва като състезателите по мотокрос всеки път като изпуснеш завоя, да се изтупаш и да се върнеш на пистата.

Радвай се, че не знаеш какво следва

Наслаждавай се на моментите, в които животът е като изгубена магистрала, осветена единствено твоите фарове.

Научи се да изпитваш удоволствие от тази неизвестност. Нека вселенската неопределеност за теб да носи тайнственост, а не напрежение и безпокойство. Всички тези неподозирани компоненти на хаоса, накрая се събират в едно комплексно и ново Аз – точно такова, каквото си си го пожелал. Така мечтите  се превръщат в реалност, а фантазиите в ежедневие. И никой не е наясно как точно ще стане това. От това незнание на следващия епизод идва тръпката в живота. Така че, отложи лошите идеи, пий един чай и се замисли какво да последва в твоя собствен сериал. Този, който пишеш, режисираш и даже играеш главната роля.

Покрай края на лятото – как да се преборим с депресията

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *