Краят на лятото дойде – как да се преборим с депресията

Есенната тревожност е нещо истинско, за което трябва да внимаваме

0 коментара Сподели:
Autumn girl

Нищо не може да се сравни с повея на тъга, който всеки път усещаме през септември. Есенната тревожност е съвсем реално състояние на духа, което напоследък се наблюдава все по-масово сред хората по целия свят. Според експертите по психология причината за това се крие във връщането на работа, лудницата в офиса, началото на учебната година, надвисналия страх от приближаващата зима и празниците, свързани с нея, а също и съжаление, че не си изпълнил всичко от списъка с мечти за лятото.

Признаците за есенната тревожност са доста категорични: отпадналост и депресия, тревожност и прекомерна притесненост, избухливост, сънливост, както и тотална липса на интерес за ежедневни занимания.

Ако забележиш някой от тези фактори – това е предвещание за нещо притеснително, което се задава на хоризонта. Няма време за отлагане, трябва да се действа! Колкото по-рано, толкова по-добре. Ето няколко начина да се справиш ефектно с есенната тревожност:

Намери нещо, което остава еднакво при прехода към студените дни

Във всеки преходен период е важно да намериш какво ти дава чувство за стабилност и да се вкопчиш здраво в него. Не е нужно да е човек, нито пък голям ритуал – просто си въведи рутина от няколко стъпки и я спазвай религиозно всеки ден, за да няма изненади. Скуката винаги успокоява.

Не оставяй важните нужди на заден план

Тайната на щастието не е в партитата и алкохола, а напротив – в добрата храна и достатъчния сън. Ако добавим към това и малко упражнения, системата започва да придобива завършен вид. Също не подценявай нуждата от хидратация. Не безалкохолни, не смутита – добрата стара вода.

Не губи връзка със света

Времето се променя към по-лошо и съответно всички почват да се крият вкъщи. Много по-трудно става просто да засечеш някого, но усилията по организиране на срещи и излизания си заслужават. В този сложен период заложи на приятни хора с позитивно отношение към света.

Не спирай да се вслушваш в нуждите си

Има неща, които можеш да промениш, и такива, които просто приемаш и продължаваш напред. Вслушвай се в нуждите си и не се притеснявай да искаш разбиране от страна на останалите. Нуждите ти в момента са приоритет, след три месеца, като излезеш от дупката, ще мислиш за другите.

Бъди добър със себе си

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни, но все пак… Не прекалявай с вътрешния натиск. Промените не се отразяват добре на никого, затова недей да добавяш още стрес към и без това сложната ситуация, като вкарваш допълнително напрежение.

Autumn girl

Говори за емоциите си

Колкото повече премълчаваш своите състояния, толкова повече бутилираш емоциите, което определено прави нещата по-лоши. Изговорените проблеми обикновено олекват, защото осъзнаваш тяхната нищожност. Също и правилната компания прави чудеса за раненото съзнание.

Подготви се за зимата

Ако ти е станало тъжно през септември, какво ли да очакваме около Коледа? Колкото по-рано се подготвиш за студените месеци, толкова по-добре. Понякога малките неща се оказват най-големите: здрава имунна система и позитивна приятелска среда винаги са формула на успеха.

Създай си домашен уют

Понякога имаме нужда от доза материализъм. Вещите създават комфорт, а това доказано оправя настроението. Малко цвят в интериора и красиви детайли тук-там ще променят изцяло усещането за апартамента ти и гарантирано ще повдигнат духа ти. Не всяка промяна е лоша, има и добри.

Autumn girl

Дишай спокойно

Сигурно си казваш „Как пък не бях се сетил?!“, но понякога очевидните неща ни убягват. Когато се напомпаш с емоции, най-добрият начин да изпуснеш пара са дихателни упражнения. От една страна, те забавят ритъма на сърцето, от друга, ти дават нещо за правене, различно от притеснение.

Не спирай да виждаш голямата картинка

Каквото и да се случва, опитай да запазиш перспектива върху цялостната ситуация. Малко е трудно, когато не се чувстваш съвсем във форма, но ако се налага, напомняй си по няколко пъти на ден очевидното. Сезоните идват и си отиват. След всяко лято идва есен, след всяка зима – пролет. И това състояние ще премине без следа. Нищо не е финално, нищо не е фатално. Важното е да продължаваш напред.

За да се разведриш, защо не видиш 10 от най-великите рекламни клипове на всички времена?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *