Към Септември през септември

Или няколко причини да се качиш на теснолинейката Септември – Добринище точно сега

0 коментара Сподели:

Есента леко пристъпва към нас и ни обгръща с обещания за уют, слънчеви лъчи и още приключения сред природата,

които да заредят душите ни за идните мразовити месеци. През този най-златен сезон гората се оцветява от великолепни багри, а ако искаш да им се насладиш в един от най-живописните райони на България, имаме чудесно предложение за теб. Ако пък не си се качвал на теснолинейката Септември – Добринище, със сигурност не трябва да изпускаш.

Между двете гари се намира единствената функционираща теснопътна железопътна линия у нас.

Междурелсието е 760 mm, известно още като босненски тип. За справка – стандартното разстояние между релсите на линията е 1435 mm. Теснолинейката ни има трасе с дължина 125 километра, по което има 22 спирки.

Благодарение на инициативата на една от най-любимите ни бири – „Пиринско“, в периода юли-август 2021 г. бяха обособени зони за отдих на пет малки, но живописни гари и спирки, които се нуждаеха от обновяване – Септември, Цепина, Аврамово, Св. Петка и Якоруда. На тези локации бяха поставени информационни табели с интересни места по маршрута на теснолинейката, които могат да бъдат разгледани от туристите. По цялото трасе са монтирани пейки за пикник, беседки за отдих, както и информационни табели с подробна информация за региона, историята и маршрута на теснолинейката, както и възможностите за туризъм в района.

Изборът на гарите и спирките, нуждаещи се от облагородяване, е направен на база обща натовареност и поток от туристи, както и с цел да се изградят удобни зони за изчакване на влаковете.

Щастлив съм, че теснолинейката започна да добива визията, която хората очакват да има, подобно на други атракционни железници по света

споделя Кристиан Ваклинов – основател на сдружението „За теснолинейката“.

Освен обновените спирки, теснолинейката има изцяло реновиран Вагон за Отдих Пиринско, в който до края на месеца пътниците ще могат не само да се  насладят на красиви природни гледки и студена бира, но и да научат повече за историята на емблематичната теснолинейка. Проектът за обновяването на теснолинейката и облагородяването на спирките се реализира от водещия бирен бранд Пиринско в партньорство с Български Държавни Железници, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и Кристиян Ваклинов  – основател на Сдружението „За теснолинейката“ и деен радетел за нейното спасяване и опазване.

В случай че преживяването е в bucket list-а ти, няма по-подходящо време от сега!

Покрай края на лятото – как да се преборим с депресията

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *