Кратък вино наръчник от Оля Идва, или как да пием вино like a pro

Нашият виноредактор разказва как комбинира двете неща, които най-много обича

0 коментара Сподели:

Най-добрите натюрморти в света се делят на два вида – и тези, които ми изглеждат по-истински и достоверни, винаги имат вино до храната.От както свят светува, виното присъства на трапезата, като историческите факти не показват специално отношение между храната и виното. По-скоро в древността вино се е консумирало понякога като по-добрия и по-хигиеничен вариант на питейната вода. А комбинацията му с храна винаги е зависела от регионалната храна и кулинарната култура. Точно затова и до ден-днешен смятам, че когато консумираш български продукти и българска кухня, е най-добре да си избереш български сорт или вино. Дори и когато ядеш чисто средиземноморска салата в Пловдив – винаги можеш да намериш българско розе, което е направено в средиземноморски стил. А избор има огромен и българските вина стават все по-добри.

Природата е създала удоволствието от храненето, за да можем да оцелеем. Точно както при секса.

Храната, на която се наслаждавам – без значение дали си я готвя, поръчвам, или ми я сервират в ресторант, е храната, която внимателно избирам според вкуса си – красива е за очите, ароматът ѝ натиска милиони копчета в мозъка ми, а вкусът ме кара да преяждам. И макар че по нашите географски ширини най-подходящите напитки по време на хранене са ракия, узо и бира, аз регистрирам огромно количество съмишленици, които държат да поставят чаша хубаво вино до храната, на която се наслаждават. И това е прекрасно. Първо, защото виното е с по-малък алкохолен процент, не те издува и не те кара да ходиш през 10 минути до двете нули. И второ – защото за разлика от другите напитки то не доминира с вкус над храната. Сякаш всяко вино е създадено, за да подсилва удоволствието от храненето, без да съсипва цялата магия от подправки, зеленчуци, сосове и маринати, с които така усърдно „оцеляваме“ всеки ден.

Да комбинираш вино с храна според някои е цяло изкуство, според мен – в момента, в който научиш малко повече за вината, можеш да комбинираш и вино с музика. Или по-скоро търся добра причина да си отворя бутилка във всяка ситуация.

Производители

Лесно можеш да намериш информация за производителя на дадено вино онлайн. Някои се гордеят с милиони тонове грозде и огромно производство на вина с красиви етикети. Други са малки семейни изби, които правят всичко на ръка, понякога виното им е грубо и различно, много често независимите винари правят чудеса. И ако критерият ти е като моя – предпочитай вина в къси серии (което е различно от Limited edition и Reserve) на малки производители вместо вина, които се произвеждат в милиони бутилки. Точно поради тази причина почти никога не съм купувала вино от верига или хипермаркет. Там стигат само тези, които са произведени в огромни количества. А аз търся скрити съкровища. И не се отразява на бюджета ми.

Търговци

Когато говорим за малки срещу големи, ако въобще има такъв дуализъм – малкият винен или специализиран магазин никога няма да позволи масово, некачествено или изкуствено напомпано от рекламни бюджети вино да стигне до рафта. Такива търговци пият и разбират от вино.

А във винения бизнес е въпрос на чест и морал да предлагаш само това, което пиеш и харесваш – в заключение най-доброто вино.

Обичам тези места – има ги навсякъде, дори в центъра на Габрово, и съм си купувала абсолютни енологични шамари за 12 – 15 лв.

Цена

Ако си ок да си купиш крем за лице, чистачки за кола и голяма пица за 2 лв., значи този абзац не е за теб. Освен ако не го вземаш от щанда на производителя или от самата изба – остави обратно бутилката с табелка АКЦИЯ 7,99 лв., защото, докато стигне до този рафт в супермаркета, тя се е оскъпила поне с 35%. Изводите оставям за на другата сутрин.

Качество

Да – може да се определи от цената, защото при едно супер евтино вино няма как да очакваш да няма спирт или есенции, или каквото и да е, което не е влязло в някоя друга линия на същия производител. И не – не може цената да определя качеството и да трябва да дадеш 80 лв. за хубаво вино – виж пак коментара ми за малките производители.

Комбинации

Има различни отправни точки за правилата на wine pair и най-лесният за мен е този, който ще ти помогне на момента само по етикета на виното или с един въпрос към продавача/сервитьора да разбереш кое е виното за твоята храна. Това, което е основно за характера на виното освен цвета му, е видът. Ето как изглежда и най-бързият курс по съчетаване на вино с храна.

БЕЛИ ВИНА

Леки/сухи/свежи/без дъб – всичко, на което би сложила лимон. От морски дар през салати с цитруси, чак до чийзкейк.

Ароматни – бяла риба, силни сирена и суши. Паста или ризото със сирена. Бели тестени десерти.

Плътни/с дъб – смело към пикантните храни. Пилешко и сирена са очевидните заподозрени, но не се притеснявай да опиташ и нещо мариновано, ферментирало или екзотична кухня.

РОЗЕТА

Пенливи бели/розета – противно на очакването, опитай ги със солени храни – прекрасен контраст. И много добри за първо питие за вечерта.

Леки/свежи розета (стил Прованс) – всичко, с което би пил мастика, и всички нетестени десерти. Паста или ризото с морски дарове и сепии.

Плътни розета (розе от рубин е фаворитът ми за 2017) – предястия, силни тапаси и, о! изненада! – стекове. Не може да си представиш колко е очарователна комбинацията между силно розе и добра скара.

ЧЕРВЕНИ ВИНА

Леки/свежи червени вина – колбаси, пастети, зеленчуци и некисели вегетариански храни. Червена риба и всичко, което хвърчи. Пица, лазаня, мексиканска и тайландска кухня.

Стегнати червени вина/със средно тяло – тук манатарките триумфират. Червена паста, всичко с балсамико или редукции, задушени меса и кореноплодни.

Богати/плътни червени вина/с дъб – картофи с подправки, дивеч, агнешко, телешко, трюфели, тестени десерти с шоколад,

Плодови вина – нямаше как да пропусна този вид. Най-добре ледени или с лед и сода. Едно добро плодово вино няма нужда от много храна, но ако избираш за десерт – комбинирай го, все едно избираш плода за украса на десерта – така няма да сбъркаш.

Каквато и храна да избереш – някъде някой е направил вино за нея. И няма по-голямо удоволствие от пътешествието, което ще изминеш, докато намериш виното за любимата ти храна. А по пътя ще научиш толкова много, че следващия път ще ми помагаш с тази статия.

Наслаждавай се на храната и виното и консумирай всичко, което природата ни дава с умереност и устойчиви практики на ум.

Наздраве!

Ето и няколко сладки изкушения.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *