Вдън гори: пътеки из България

Планински приключения и екопътеки

0 коментара Сподели:

С раница на гръб, с дъх на свобода  и чист въздух, те разхождаме из някои от най-живописните кътчета из богатата ни на вдъхновяващи гледки страна.

Ако градската жега ти е омръзнала, а морето е пренаселено за вкуса ти, планината крие спокойствието, за което жадуваш.

Стягаме багажа и потегляме по пътеките, които ще ни отведат до тайните градини на единството между тялото и духа. Вдишваме…

Крушунска екопътека
(на откриващата снимка)

Мога да посещавам крушунската бигорна каскада всяка година, и никога няма да ми омръзне. Последователността от светло тюркоазени вирчета, сенчести пътеки, освежаващи водопади и дантелена пяна, е зашеметяваща. Тук те очаква оазис с цветовете на мечтите ти. Тъй като последните години дестинацията стана по-позната за хората, ако имаш възможност, се насочи натам през седмицата, за да усетиш истинската сила на природата. Разходката в Ловеч след това е почти задължителна!

Еменски каньон

Екопътеката е първата  в България, наречена Негованска, по името на реката. Намира се в полите на Предбалкана, на 20 км западно от Велико Търново. Течащата вода извайва в мекия варовик ниши, тераси, вирове и водопади. Над тях се извисяват високи отвесни скали. Разходката до пещерата и каньона трае около три часа при спокойна походка, а наградата е един от най-красивите водопади в района – Момин скок.

Името му идва от легендата за три моми, които скочили заедно от скалите, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османски войни.

Под изливащата се вода се образува красив вир, а през пролетта, когато реката е най-пълноводна, усещането за витаещи магически сили тук е всеобхващащо. Разходката по скалите разкрива главозамайващи гледки, а пещерата има национална и европейска значимост – тя е едно от подземните местообитания на прилепи в България! Освен тях, тук можеш да видиш черен щъркел, царски орел, орел змияр и други редки видове. От тук ще си тръгнеш напълно зареден с енергия.

Трън и ждрелото на р. Ерма

Красотата на местността Краище е безкрайна, а живописното ждрело е една от най-забележителните природни творби в района. Обявено е за защитена територия още през 1961, а екопътеката е изградена през 2003. Разходката е лека и приятна – ако дестинацията, която търсиш, е лежерна, сложи координатите на гр. Трън и не го мисли повече. Бурните води на реката са си направили път през високите скали и са образували магично място, на което те очакват пълнещи очите гледки, мостчета, тунели, малки водопади и улеи. Има и място за барбекю и пикник!

Покори връх Преспа

Няма как да си говорим за величествени гледки, без да сложим пинче някъде из Родопите. Тези пълни с магия склонове крият съкровища сред зеленина и чист въздух. Един от най-любимите маршрути те възнаграждават гледките на връх Преспа.

Селото, от което тръгват туристическите групи – село Манастир, е най-високото селище на Балканите.

Преходът е по-дълъг от представените дотук, но стигнеш ли до каменната кота на върха, ще разбереш защо си струва. От него можеш да продължиш и към връх Свобода, обвит с множество легенди и предания.

Хижа Момина вода

Родопските пътеки ни отведоха до кът за отдих и отмора, който всички истински планинари ще оценят. Напълно обновената хижа „Момина вода“ гостоприемно очаква своите посетители в прегръдката на свежия планински въздух в боровата гора. В близост може да посетиш панорамния връх Картола или да се разходиш до язовир Хайдушки поляни. Тук определено се усеща духът на планината.

Местност Картола, Момчиловци
087 777 6559

@Mominavoda

А ако ти се разхожда в града – ето къде се спираме по „Оборище“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *