5 форми на изкуството, които променят София през април

Цветовете на града блестят, благодарение на артистите и различните

0 коментара Сподели:

Fine Acts, Михаил Новаков

София е цветна, многолика и пълна с пъстри и различни хора. Това е прекрасно, от една страна, но от друга, често е предпоставка за това често да чуваме израза „реч на омразата“. В обществото, политическата и медийната среда, виждаме как тя нараства. С различните идват и тези, които трудно ги приемат. През април имаме удоволствието да станем свидетели на арт интервенциите на 34 български артисти, които се изправят срещу омразата.

Инициативата е на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие. Сред имената, които се включват, са Станислав Беловски, Венелин Шурелов, Николай Петров – GLOW, Розалина Буркова, Деси Баева, Вито Валентинов и много други.

А ето и на какво можем да станем свидетели:

Лично осветление – Венелин Шурелов

Почти съм убедена, че тази инсталация вече е попадала пред очите ти. Чрез уличното осветление в близост до галерия „Сердика“ до Женския пазар на тротоара се появяват „лицата“ на една невидима общност, върху която често стъпваме. Художникът Венелин Шурелов създава нещо, което те кара да се замислиш.

Другите хора – Станислав Беловски

Фокусирайки се върху бежанците, Станислав Беловски използва огледала и таланта си да създаде една докосваща картина. Можете да я видите до края на април в двора на „Гьоте Институт“. Емоцията, която предава, заличава всички различия между нас. Събирайки известната вълна на Кацушика Хокусай и фотография на Paula Bronstein, Беловски показва, че всички сме хора – с мечти, емоции, желания.

Отпразнувай многообразието – Николай Петров – GLOW

GLOW е познат на публиката с цветните си стенописи и емоцията, която предава. На ул. „Бачо Киро“ 38 вече се намира най-голямата му творба досега. Чрез ярки, контрастиращи цветове той  празнува многообразието сред нас. Творбата представя обществото като многоцветна композиция, изградена от многобройни мозаични части, създаващи едно цяло.

Серия илюстрации на различни автори

Може би най-обширната  част от кампанията на Fine Acts е тази. В рамките на кампанията 30 български артисти създават свободни за ползване илюстрации, посветени на темата слово на омразата. Те са публикувани под отворен лиценз и са достъпни за некомерсиална употреба от активисти и граждански организации. Част от илюстрациите бяха изложени като широкоформатни постери по спирките на градския транспорт в София, Пловдив и Бургас.

Интерактивна инсталация – Вито Валентинов

За финал на кампанията Love Speech ще бъде представена и интерактивна арт инсталация, създадена от артиста Вито Валентинов. На 23 април в КО-ОП ще бъде открита изложбата, от която е част и тази творба. Създадена от различни обекти, с които посетителите могат да взаимодействат, тя представя езика на омразата чрез реални движения на физически обекти в изложбеното пространството.

Изкуството е един от най-мощните инструменти за това да достигнем до сърцето на аудиторията. Редица научни изследвания казват, че мнения се променят не чрез предоставяне на още и още факти, а чрез предизвикващи съпричастност преживявания – каквото е изкуството.

казват от Fine Acts

Тук говорим с Весо Овчаров, който лети в облаците

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *