Опознай света от своята кухня: Рори Милър

Крилца по ямайски и домашни донъти

0 коментара Сподели:

Представяме ти кампанията Опитай света от своята кухня на Coca-Cola Bulgaria, с които се колаборираме за една вкусна поредица, защото, макар и затворени в къщите си, въображението не познава граници по време на пандемия, а пътуванията са мираж повече от всякога. Селектирахме петима чужденци от четири различни държави на три различни континента, които чрез любовта си към храната и уханията от близо и далеч ще ни заведат на пътешествие до всички мечтани кътчета на планетата чрез характерните за тях вкусове и аромати. Нищо не ни спира да опознаем света от кухнята си, нали?

Пивовар и барбекю маниак, Рори Милър е един истински приключенец в кухнята.

Израснал в Сиатъл, той решава да загърби живота си в Щатите и да се премести в България. Пренася американската традиция, като създава своя малка пивоварна, в която произвежда крафт бири. Разбира се, на бирата човек не може да се наслаждава на гладно, та кулинарната му страст никак не изненадва. Първите си крачки в професионалната кухня прави в едно от най-успешните кулинарни предавания в страната, което вдъхновява и експериментите му с необичайни комбинации и продукти досега. За живота в България, носталгията по дома и най-важните съставки ти разказва повече тук:

Живееш в България вече доста години, та със сигурност от време на време ти липсва родината. Кое е ястието, което ти помага да пребориш носталгията?

Нещото, което винаги ме кара да се чувствам добре и което най-много ми липсва от Щатите, не е американско, а мексиканско, което въпреки всичко доста се е американизирало последно време. За мен няма нищо по-хубаво от едно вкусно тако или бурито… енчилада или тамале.

Виж още: Искаш ли да те заведем на ресторант по време на локдаун?

Въпреки завидните ти кулинарни умения трябва поне веднъж да си имал неуспешен опит в кухнята. Кажи ни сега кой е най-големият ти кулинарен провал?

Доста често се провалям в кухнята.

Най-доброто решение обаче е да умееш да импровизираш и да превърнеш грешката в нещо полезно и „ядливо“. Въпреки това не е нетипично за мен да забравя нещо на котлона или във фурната и то да загори или дори да се запали… Затова и съм развил и специални вкусови предпочитания за изгорели храни, за да не ги изхвърлям.

Кои са трите съставки, без които не можеш да живееш?

Трите най-важни съставки за мен са: чили на прах, лук на прах и кимион.

Както вече си говорихме, ти си познат тук най-вече с любовта си към барбекюто и хубавата бира. Можеш ли да ни кажеш защо точно тези две неща обичаш толкова много? Има ли някоя конкретна случка, която да е подбудила тази страст у теб?

Моята любов към барбекюто и бирата не е следствие от някоя интересна история. 

По-скоро е нещо носталгично, което ме пренася обратно на всички онези семейни барбекюта през лятото, когато всеки готви нещо и го носи.

Разбира се, в моето семейство всеки пие бира, дори и най-малките. Именно затова тази напитка е носталгичен елемент, който ми напомня както за щастливи моменти, така и за няколко излагащи. Но мисля, че това се случва при много хора. Например, когато някой тук подуши миризмата на запалена скара на въглища, това веднага му навява спомен за кебапчето на баба Тонка от село.

Какви чувства буди у теб времето, прекарано в кухнята?

Както при много хора, за мен готвенето е форма на медитация. В един момент сякаш всичко останало изчезва и само кухнята съществува. Това е най-добрият метод за релаксация, когато искам да остана сам със себе си. Когато обаче други хора влязат в кухнята с техни лични скандали и драми, може да стане доста „непредвидимо“. Тук обаче идва онази радост от това да сготвиш за някой друг и да му поднесеш нещо истински вълнуващо и запомнящо се. Именно това ме вдъхновява и зарежда.

Сподели с нас ценен кулинарен съвет, който си научил през годините и до ден днешен прилагаш?

Да мериш всичко до последния грам е напълно безсмислено. Научи се как да готвиш рецептата с естествените мерилки, по-позната тук като „на око“. Това важи за всичко освен, разбира се, ако не приготвяш някое гурме печиво. Но тогава те съветвам: престани да бъдеш толкова претенциозен и вместо това си опечи един вкусен пай!

А ето го и в действие:

Какво ти трябва?

1 пакет пилешки крилца
120 мл соев сос
1 чаша захар
10 мл топла вода
1 ч.л. хималайкса сол
2 лимона + кората
2 портокала + кората
Табаско – половин бутилка
50 мл олио
500 мл вода
1 щипка ванилия
3 с.л. ямайски микс от подправки 

За ямайския микс от подправки: 

1 с.л. лук на прах
1 с.л. чесън на прах
2 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. сол
2 ч.л. пипер
2 ч.л. мащерка
2 ч.л. захар
1 ч.л. бахар
1 ч.л. сушен магданоз
1 ч.л. сладък червен пипер
½ ч.л. чили
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. карамфил
¼ ч.л. кимион
1/2 ч.л. канела 

За соса: 

500 г кетчуп
1 ч.л. уорчестър сос
5 скилидки печен чесън
250 г масло
Лют сос или лют червен пипер (количество по желание)
1 лук
сол и пипер

Домашни донъти с крем от рикота и ягоди 

За донътите: 

360 мл топло мляко
2 с.л. суха мая
1 с.л. (20 г.) захар
85 г. масло
1 яйце
500 г брашно
1 ч.л. сол 

За крема с рикота: 

120 г крема сирене
500 г рикота
240 сметана
1 ч.л. ванилия. 

За пълнежа с ягоди: 

1 кг пресни ягоди
3 с.л. захар
1 лимон (сок и кора)
1 ч.л. ванилия

Ако се вдъхнови да обиколиш света от своята кухня, виж как можеш да спечелиш и награди от Coca-Cola тук.

Тук ти разказваме за една вълнуваща нова рубрика

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *