Тя е шефът: 9 жени и ресторантите, които управляват

Срещаме те с дамите, които са шефове в бизнес с много chef-ове

0 коментара Сподели:

Какво съвпадение – ресторантите отново отварят врати в началото на март, когато тръгваме по следите на жените в ресторантьорския бизнес. Те са смели, имат предприемачески нюх и сервират любов. От красивите чинии, през неустоимия вкус и разтапящите се по небцето истории, до организацията, скрита от очите на посетителите, те са тези, които разстилат белите покривки на успешния ресторант. На празника на жената те запознаваме с 9 дами, които овкусяват живота, за да ни сервират най-доброто ястие – емоцията. Можеш да поръчаш с доставка до вкъщи от ресторантите им, като използваш Takeaway.com, които подкрепят усилията на дамите в този бизнес и ни вдъхновяват да потърсим рецептата за успех.

Мила Карамфилова от La Bottega, София
Готвя рядко, но се надявам, че вдъхновявам другите да го правят.

Мила не осъзнава, че е отворила собствен ресторант, докато не се вижда как го движи. Попада на хора, които от години се занимават с този бизнес и които предават опита, трупан с години. Всичко след първия ресторант е история, идеи, възможности, хора. Голямото предизвикателство пред нея за 2021 е да развие в La Bottega техниката на естествена, дива ферментация:

Ферментиралите по естествен път зеленчуци и плодове понякога имат хранителна стойност, доста по-висока от натуралните, но процесът е деликатен – много фактори трябва да са налице и да се пипа прецизно, защото малки грешки могат съвсем да влошат резултата.

Каква е рецептата за успех като жена, собственик на ресторант? Мила казва: 1 кг търпение, примесено с вяра (в равни количества), 400 г нюх, 300 г доверие, минато през фино сито. 2–3 супени лъжици решителност, предварително разбъркани с твърдост и благородство. Щипка визионерство и експериментиране – на вкус. Обелваме излишното его. Накълцваме на дребно страха. Отстраняваме излишните очаквания и внимателно отцеждаме каквото забележим некачествено и вредно. Изсипваме всичко на едно място и месим дълги години, докато получим хомогенна смес.

Петра Димитрова, El Gallo Cantina Mexicana, София
Пълният комплект, необходим за успеха – мотивация, опит, упоритост, страст и позитивно мислене, че нещата ще се случат.

След 18 години в корпоративния свят в един миг Петра се изправя пред решението да „изгориш всички мостове назад“. Лесно на думи, но не толкова на практика, защото в крехките първи стъпки, човек естествено се връща в познатото или в зоната на комфорт. В „живия живот“ Петра съзнава, че може да разчита само на своите умения, но поставя именно тях под въпрос. Тук ключова се оказва подкрепата и увереността на нейния партньор Дарко. 

Мексиканският ресторант Ел Гайо е естественото продължение на бара, а името му не е случайно. За нас той е пресечна точка на стрийт фуд и коктейлната култура. Все пак добрите коктейли винаги са вървели ръка за ръка с добрата и вкусна храна.

Кое е най-странното място, на което Петра е готвила? Как ти звучи бурито на пистата малко над Бъндеришка поляна в Банско? Едно е сигурно: „Това да къмпингуваш на диво – без ток и вода наблизо, ти дава прекрасна възможност да си сред природата, да експериментираш с храната и да бъдеш отговорен към ресурсите, с които разполагаш.“

Нели Парчик от Boom Burgers, София
Аз съм се научила, че едно от най-важните неща в ресторантьорството (както и в живота!) е да приемаш всичко с усмивка.

Нели е от тези професионалисти, които намират чара на индустрията, които работят в ежедневната динамика и постоянната възможност за растеж и адаптация. Една от главните цели в ежедневието ѝ е да остави приятелите на бранда доволни. Boom Burgers е проект, започнат от съпруга ѝ, и в началото не е мислела, че ще се присъедини към бизнеса. Десет години по-късно е пристрастена към това, което работата ѝ дава. Когато я попитахме кое е най-странното място, на което е готвила, тя каза:

В гората, на накладен огън, по време на проливен дъжд. Пълна трагедия, въобще не искам да си го спомням дори.

Със стабилна подкрепа и много нови идеи, не спира да развива кръгозора си и проектите, които поема. През 2021 е решила да разграничи понятията fast food и junk food, защото те далеч не са синоними. Задачата да повлияеш на културата на хранене на младото поколение далеч не е лека, но здравето е едно от най-важните неща за Нели и не се съмняваме, че ще успее.

Нели Иванчева от „Айлякрия“, Пловдив
Ресторантът реши да го отворим, не – ние

Емоция, позитивни вибрации, женска сила и много, много кеф във всяка една стъпка – така се достига до успеха в слънчев Пловдив. Според Нели, когато влагаш тези съставки, ястието няма как да не се получи добре. Предпочита да ѝ готвят, а за собствено мото припознава това на ресторанта:

Животът е прекрасен – наслаждавайте му се!

Като истински и топли хора мисията, която предприемат тази година, е да върнат естествените удоволствия от живота – истинска, сочна храна, пресни занаятчийски продукти, божествени напитки, лежерни разговори. Нямаме какво друго да направим, освен да се обърнем към свята щастлива, необременена природа.

Екатерина Дишлиева от „Супичката“, Пловдив
Искам все повече хора да се замислят какво слагат в устата си

Когато наемат ресторанта, Екатерина се вдъхновява от готвачката (и до днес работеща в мястото) за това да предлагат наистина домашна храна. От маслото, през зеленчуците и изцяло българското месо – всички продукти в ресторанта са такива, каквито собствениците биха сложили на трапезата у дома. Говори за организацията в „Супичката“ като за „домакинство“ и не е случайно – в ресторанта всички се чувстват като едно семейство.

Храната, която приготвяме и отношението, с което подхождаме, е сякаш посрещаме гости в собствените си домове. За нас всички клиенти са еднакво ценни, а на някои от тях познаваме дори личните истории, радости и трагедии. За нас е чест да споделяме ежедневието им!

Храната не е просто средство за оцеляване за Екатерина, която е убедена, че освен здраве тя ни дава и емоция. Именно затова личната ѝ мисия за 2021 е да помогне повече хора да разберат, че работещите в ресторантьорския бизнес и обслужващият персонал са личности, които заслужават уважение: „Нека не подценяваме професията и нека не омаловажаваме труда на всеки, замесен в ресторантьорството“.

Женя Садъчева от Le Petit Paris, Пловдив

През 2021 искам хората да върнат усмивките си, да не вижда страх в очите на никого.

Ресторантът е храм на женската енергия, хубавата храна и изключителните иновации. Le Petit Paris е вдъхновен от носталгията към сестрата на Женя, която живее в Париж от години. Освен с рецепти, които галят небцето ти, мястото е известно с иновативни технологии, внимателно подбран дизайн, великолепно представяне на ястията и добре премислени концепции.

Успехът на жените като собственици се крие в тяхната упоритост, устойчивост на трудности, целомъдрие, женски усет за красиво, майчино обгрижване на персонала, сплотяване на екипа като едно голямо семейство и не на последно място: кулинарен нюх.

В ресторант Le Petit Paris приготвят храна на автентично испанско барбекю на дървени въглища JOSPER, което придава опушен вкус на ястията. Успехът се крие и в това да заимстваш от най-добрите в света и да го предложиш на местния пазар, казва Женя. Готвила е в детска градина, когато е трябвало да представят уменията на родителите пред децата, постоянно се предизвиква и развива. През 2021 година иска светът да се върне обратно към нормалното си съществуване и хората да върнат усмивките си, да не вижда страх в очите на никого.

Златина Александрова от Red Canape, Варна
Приемам всеки ден за предизвикателство

Златина е четвърто поколение ресторантьор – от тези, които уважават и безкрайно обичат изкуството и с невиждана устойчивост се справя с това, което ѝ сервира ежедневието. Да устояваш на промени и предизвикателства са основните съставки в личната ѝ рецепта за успех. Добавя всеотдайност – за добра консистенция. Добре разбърква с кураж и сила – поравно, а за разкош на всичко – щипка любов!

Вярвам, че кулинарията и споделянето на традиционни национални вкусове са сред най-успешните световни посланици на щастие, усмивки и удовлетвореност.

Правила е барбекю от морски дарове и риба при разразила се лятна буря на брега на Атлантическия океан, живяла е в Португалия, работи от малка и е преминала през всички позиции в различни обекти. Мечтае за скорошно окончателно овладяване и излизане от пандемичната обстановка, както и безпроблемно справяне с последиците от нея.

Юлия Капралова от Corner Burgers, Варна
Когато вярваш в успеха и си сигурен в това, което правиш, няма как да не го постигнеш.

Рецептата за успех не е толкова сложна за Юлия Капралова, собственик на Corner Burgers – трябва само да си напълно убеден и влюбен в това, което правиш. Към вече готовото „ястие“ слагаш и щипка лудост, както по храната, така и по преследването на момента.

Ако тази лудост е налице, независимо дали готвиш бургер или сладолед от сьомга, ще издържиш всичко – ненормалното работно време, умората и определената социална изолация, в която те поставя професията. Само така можеш да предложиш качество и да спечелиш клиентите.

За да издържиш всичко това, особено като жена, трябва да разчиташ на подкрепа, казва Юлия, която счита себе си за голяма късметлийка, защото намира такава в лицето на своето семейство и съпруга си, с когото винаги творят, експериментират и се учат заедно. Вдъхновението да открие първия по рода си бургер ресторант във Варна идва именно от съпруга ѝ и баща ѝ, който дори ѝ предава тайната на перфектния бургер и собствената рецептата за телешка кайма. Покрай работата в ресторанта най-необичайното място за готвене за Юлия се оказва собствената ѝ кухня, но имайки предвид плановете ѝ да отворят ново място, може би скоро ще се появи нова, най-интересна локация за готвене.

Мари от Gyros Factory, Варна
Ако искам да живея в един по-добър свят, самата аз се старая да съм по-добра. С тази призма всеки от нас може да стане промяната.

Какво означава едно място да бъде успешно? В случая на Gyros Factory успехът е в промяната на мнението за бързото хранене и превръщането му от евтина алтернатива на ресторанта в качествено, вкусно, социално преживяване. Мари решава да отвори ресторант, след като покрай сина си вижда места за бързо хранене – малки пространства със съмнителна хигиена.

Исках да има място, откъдето без притеснение да купиш бърза храна на детето си… и не само.

Мари вярва, че единственото, което можем да променим в света, сме ние самите, а от там започва цялостната промяна за добро. Най-необичайното място, на което е готвила? Всяка чужда кухня, в която всичко ти е непознато и на незнайни места.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *