3 дами от 3 банди

Нежните вокали, без които тези музикални групи нямаше да са същите.

0 коментара Сподели:

Макар всяка банда да забива яки парчета благодарение на груповата си работа, лицето, което най-често оглавява кориците на албума, е това на вокалиста. Групите с дълъг сценичен живот се броят на пръсти. Намират се и такива, които успяват да победят страничните ефекти на славата, егото, суетата и борбата за надмощие. Кои вокалистки изстреляха своите бендове начело на класациите от 80-те, та чак до 90-те и днес, ще видиш в нашата мини класация.

Vaya Con Dios

Групата с божествено име бързо се изстрелва по върховете на класациите. Те сякаш наистина вървят редом с Бога. Въпреки че са създадени в Белгия, в ритмите им винаги можеш да усетиш много латино сленг с извивки. Вокалистка е Дани Клейн. Тя преминава през различни банди, докато открие своя състав в инструментите на бенда Vaya Con Dios. Освен с музика, базирана на етно и фолклорни мотиви, групата печели почитатели и със силно изразените си социални позиции. Дани Клейн и бендът на Vaya Con Dios са редовни участници в протести, провокирани от проблемите с нелегални имигранти и сепаратистките движения в Белгия. На 8 април 2008 групата проявява смелостта да се включи в шествие към Европейския парламент в Страсбург по повод Международния ден на ромите, изпявайки техния химн „Джелем, джелем“. Симбиозата между участието на групата в болезнените теми и леките ритми, които изпълнява, карат милиони да купуват техните албуми и да симпатизират не само на музиката им. През 2014 групата направи свое прощално турне, но музиката им звучи, сякаш всичко ново тепърва предстои…

Sade

Да! Шаде е група. Освен неповторимия си глас и екзотична визия Шаде дава и името на своята група, която сътворява през '83. През годините групата решава единствено нейният фейс да се появява върху обложките на албумите. Останалите членове на състава са само мъже: Пол Денман (бас), Андрю Хол (клавиши) и Стюард Матмен (саксофон). Тези господа предвидливо дават път на гласа и лицето на Шаде, което се оказва безпогрешна рекламна стратегия. И тримата не спират, освен да свирят за нея, и да пишат текстовете за най-големите им общи хитове. През 2010 групата издаде едва шестия си албум. Прекрасен и силен. Главният сингъл Soldier of Love не слезе от топ чартовете със седмици, а най-вероятно и ти още го въртиш на плеъра си.

Boney M

При Бони М съотношението жени-мъже е изцяло в полза на първите. Трите женски вокала помагат на групата да се превърне в диско сензация, чиито песни успяват да поддържат градуса на купона и до днес. Истината е, че групата изминава труден и дълъг път, докато дойде пробивът. В началото трите дами Лиз Мичъл, Марсиа Барет, Мейзи Уилямс, придружени от единствения кавалер в лицето на Боби Фарел, обикалят до припадък дискотеки, клубове и панаири с надеждата за световна слава. Чудото се случва през 1976, когато ги канят в немско вечерно шоу и успяват да изпеят колко е кул Дади пред наистина голяма аудитория. За съжаление през 2015 единственият мъж в групата Боби Фарел почина от тежък инфаркт след концерт на групата в Санкт Петербург. Към днешна дата дори и без кръшния танцьор групата продължава сценичния си живот с различни турнета. През 2017 те гостуваха и у нас, като взеха участие в мащабния мюзикъл „Оркестър без име“. Трите дами изглеждат все така неотразимо и излъчват чудесна приятелска хармония.

Съвсем скоро, на родна земя, ще можеш да се насладиш на още една дама със силен глас.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *