Easy Like a Sunday Reading: Три книги, които вървят с пясък и чайки

Тези книги ще ти правят добра компания докато лежиш под горещото слънце и правиш наздраве на чайките с чаша мента

0 коментара Сподели:

Колкото и неделната депресия да се опитва да ни гони, когато под краката ни има пясък, всичко е наред. Безгранично, красиво, леко и лепкаво. Със сол в косите и любови в очите. И това лято има книги, които с вълнение ще ти правят компания на кърпата и ще те карат да си мечтаеш за хубави светове, да обичаш и да дишаш леко.

Лятно пътуване, Труман Капоти

Със сигурност обичаш да закусваш в Тифани или то поне с удоволствие гледаш филма и се наслаждаваш на Одри Хепбърн и нежната й актьорска игра. Преди да напише култовия си роман обаче, Труман създава “Лятно пътуване”.

Един изгубен ръкопис, който след време се появява на бял свят и започва да вълнува.

В тази история ще срещнеш едно младо и красиво момиче, което се отличава с абсолютно същата непринуденост и жизнен кипеж, които познаваш от Холи Голайтли. Макар и да лежиш край вълните на родното черноморие внезапно ще усетиш, че си в горещия Ню Йорк след Втората световна война. Ще пожелаеш да обядваш в Сентрал Парк и душата ти ще олекне и полети напред към синевата. Книга, която напомня, че макар и понякога онзи, когото чакаме, да не идва, все ще стигнем до морето.

“Сега ще завали, мислеше си тя, но така и не заваляваше, мислеше също: сега ще дойде, но той така и не идваше. Тя палеше цигари и ги оставяше да станат на пепел между пръстите й; часовете, трънени, разпъващи на кръст, очакваха заедно с нея и се ослушваха, когато тя се ослушваше; но той не идваше. Минаваше полунощ, когато тя се обади на портиера да докарат колата й. Светкавица скачаше от облак на облак, злокобен безгласен пратеник, и колата като паднала мълния препусна през покрайнините на града, през еднообразни мъртвозаспали села.

На зазоряване видя морето.”

Книга на разкаянията и утешенията, Цочо Бояджиев

но има граница и откъм малкото така че

не мога да похваля тази пестеливост

в писмата ти когато гледам

как зъзне като циганчето в подлеза

под гарата премръзналата ти любов

облечена във прекалено малко думи

Винаги ще имаш нужда от малко поезия, поне мъничко. Защото с нея светът е по-красив и с повечко смисъл. Новата стихосбирка на Цочо Бояджиев умело разсъблича, тихо нашепва, ранява и прегръща. А всичко, от което се нуждаеш понякога, е точно това.

Две ръце, които да послужат за нежна рамка на тялото ти и да го съберат вътре цялото.

Човекът, който продаде морето, Николай Ценков

Новата българска литература и първите книги на даден автор винаги са важни и вълнуващи. В случая с Николай говорим за сборник с дванайсет истории, които се случват по различно време и на различно място. Много от сюжетите са вдъхновени от реалния живот и са разказани през гранични човешки ситуации. С всяка история ще пътуваш и ще се губиш къде ли не по света. След част от разказите ще имаш усещането, че си посетил някои романтични площади на Катания, топлите улици на Джакарта ще разлеят усмивка по лицето ти, а накрая ще се върнеш и към любимия и толкова твой личен Созопол.

Хубавото е, че някъде между всички тези пътувания ще намериш и мъничко късче от себе си. 

Тези три книги със сигурност ще ти правят истински добра компания докато лежиш под горещото слънце и правиш наздраве на чайките с чаша мента.

А какъв е животът по испански, виж тук.

Тук сме събрали някои (без)срамни истории.

Как да предпазиш кожата си от слънчевите лъчи на плажа, гледай тук в новото ни видео. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *