Корекция на социализма (should I stay or should I go)

Станислав Беловски се завръща в ракия бар Ракета с нова изложба, вдъхновена от социализма

0 коментара Сподели:

На 7 ноември, Деня на Великата октомврийска революция, и дни преди 25-годишнината от промените в България, в Ракета ракия бар се представя изложбата на Станислав Беловски, Корекция на социализма (should Istay or should I go).

ракия бар Ракета, Корекция на социализма, Станислав Беловски

 

Работите в изложбата повдигат въпроси за паметта, носталгията, желанието. От една страна, цялата ни сегашна култура и общество са се оттласнали от социалистическото. От друга страна, има една соцносталгия у хората. Тя навлиза в попкултурата през визуалното. Сайтовете за споделяне на снимки и артефакти от времето преди 1989-та, самият ресторант Ракета Ракия се радват на голям интерес.

„Реших, че ще е интересно в соцносталгичния интериор на Ракета Ракия бар да се поставят точно тези – коригирани – портрети на соца, които да провокират въпроси, спомени”.

Изложбата Корекция на социализма всъщност щеше да е напълно невъзможна преди 1989-та, по времето на този социализъм. Тя е израз на едно специфично игрово и непочтително отношение към всичко соц, което е характерно за тийнейджърите от 80-те и 90-те и сякаш не присъства в позициите на по-старите или на още по-новите поколения.

ракия бар Ракета, Корекция на социализма, Станислав Беловски

 

Откриването е на 7 ноември от 18:30 ч. в Ракета Ракия бар. Изложбата ще представи писателят Васил Георгиев, автор на „Апарат”, получил наградата „Роман на годината” 2014 на Фонд „13 века България”.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *