Татуировките: преди, сега и винаги

Don't think it, ink it

0 коментара Сподели:

Във всяко време и във всяка култура татуировките са били едно от основните действащи лица всеки път, когато се стигне до приобщаване към или открояване от общността, групата или валидните за съответния миг социални конструкти. Татуировките често биват натоварени със същите социални кодове, които носят облеклото и външният вид като цяло, а редица учени (особено в последните години) опитват да бъркат надълбоко в душите, умовете и страховете на любителите на татуировки, за да систематизират причините, поради които те се сдобиват с тях на първо място. И на второ, и на трето…

Защото, съмняваме се да не си чувал как от устата на татуист излизат думите:

Без една, може. Само с една… трудна работа!

Началото на едно красиво приятелство

Началото на красивото приятелство между човешкото тяло и декориращите го рисунки датира от мозъкът-ни-не-го-побира колко отдавна. Най-древното доказателство за наличието на тази практика изобщо е леденият човек с прякор Ötzi, когото немски туристи са открили по случайност в алпийски ледник. Тялото на замръзналия мумифициран Ötzi е покрито с 61 татуировки, за които антрополозите вярват, че са направени по следния, съвсем простичък начин: върху прорезни рани по кожата на Ötzi са поставени различни билки. Впоследствие местата на прорезите са обгорени с нажежено острие на метален инструмент, за да оставят желаните белези, запазили се до днес. Преди да се натъкнат на Ötzi, живял преди повече от 5000 години, за най-стария образец на татуиран мъж се е смятал един древен обитател на днешно Чили, който имал татуирани мустаци над горната си устна.

Това от своя страна недвусмислено доказва, че хипстърската мода датира от незапомнени времена

и че чисто и просто се пробужда за нов живот през вековете. Последното, разбира се, е шега. Единственото недвусмислено доказателство тук е, че татуировките са били и продължават да бъдат неизменна част от човешката история. Намерените навсякъде по света примитивни инструменти за направата им ясно сигнализират, че е така.

Никой не е съвършен

Татуировките не са просто древни. Или по-скоро точно защото са древни, причината да ги има ще трябва да потърсим накъде доста дълбоко в човешката психика. Подобно на пластичната хирургия или диетите (или татуираните мустаци на древния чилиец), татуировките са част от подсъзнателната ни нужда на изглеждаме по-добре, да направим тялото си по-красиво, да отговорим на социалните очаквания или да привлечем вниманието върху себе си, отличавайки се от социума. Жени и мъже с ниско самочувствие, тревожност и неудовлетвореност от собственото си тяло са „буствали“ (извиняваме се за чуждицата, но действително не намираме по-подходяща дума) през годините тези си чувства в позитивна посока само с няколко часа „жилене“ и сдобиването си с нова татуировка.

Експериментално доказано е, че удовлетворението на жените от този процес трае до три седмици след направата на татуировка,

а след изтичането на този период умуването им започва наново. Неслучайно именно жените са тези, които най-често се подлагат на лазерни процедури и изтърпяват същата (а казват и по-лоша) болка с нова сила, за да премахнат следите от старото си решение. Над 1000 жени, посетили студио за премахване на татуировки например, са отговорили на учуденото: „Защо изобщо си направихте татуировка, след като сега искате да я премахнете“, с простичкото: „Ами, исках да бъда различна“.

Братя по рисунки

Откакто светът е започнал да се върти и човеците заедно с него, последните неизменно са имали желанието да бъдат част от племена, групи, банди и отбори. Нуждата да принадлежиш към социума или да се впишеш в различни обществени групи е толкова силна сега, колкото е била винаги.

Криминалните татуировки например са членската карта на всеки от бандата.

Те носят информация за уменията, постиженията и вярванията му и много често са кодирани така, че да не бъдат разбрани от останалите. Фалшиви или незаслужени татуировки, символизиращи принадлежност, се наказват сурово, така че толкова по темата.

Не само престъпниците обаче се гордеят с татуировки, обозначаващи, че са част от братството. 90% от войниците в САЩ имат татуировки, с които пазят паметта на загинал другар или спомен за опасно оцеляване. Близо 40% от татуираните хора по света въобще са военни, а за моряците е известно, че са били едни от първите мъже, донесли татуировките в Западния свят: от чист интерес, много свободно време и доста скучни курсове до Полинезия и обратно.

Нещо зло се задава

Най-голямото зло, което може да те срещне, е жизненият ти път внезапно да спре. Това, вярваме ние, е най-големият проблем, пред който всеки човек бива изправен. Всичко друго все някак се преодолява – повече или по-малко успешно. Виждал ли си обаче как татуиран човек отговаря на въпроса: „Какво ще стане с татуировката ти, когато един ден остарееш?“. Предимно с въртене на очи и пълно възмущение, че такъв вариант изобщо се споменава.

Хората, които са склонни да си направят татуировка, не са склонни да живеят за никакъв друг момент освен настоящия.

Това, казват, са хора, които не се страхуват от рисковете и търсят приключения (дори самият риск да платиш за мега-яката-мракобесна татуировка, а да получиш Спонджбоб Квадратни гащи е винаги налице). Доказателство за рискотърсачеството на любителите на татуси е и фактът, че в началото на миналия век мястото, където хората най-често си правели татуировки, бил циркът. С обилно декорираните с татуировки циркови артисти обикновено пътувал и човек, умеещ да татуира. Той бил готов да нарисува всеки желаещ от публиката, разбира се – срещу съответната сума.

Сексът и татуировките

Проучване от 2012 г., проведено от Медицинския университет в Полша, е успяло, слава на боговете, най-сетне да обори един от най-разпространените и досадни стереотипи относно жените, чиито тела са украсени с татуировки – че са много лесни мишени. Женските татуировки не са и никога не са имали намерението да бъдат явна покана за флиртуване. Въпреки това връзка между секса и татуировките все пак има. Хората с татуировки, е доказано в гореспоменатото проучване, са по-сексуално активни от хората без. Обяснението зад този извод е простичко:

татуираните мъже и жени харесват повече телата си, чувстват се по-секси и се наслаждават повече на любовта

с различни или пък със собствените си дългогодишни партньори. Нищо повече.

Без една може, с една – никога

За да не излезе, че татуировката е продукт, който води към пристрастяване, за финал остана да развенчаем и този мит. Голям е процентът на хората, които действително се връщат за още. Но техните подбуди са доста далеч от класическите казуси на пристрастяване. След като веднъж си направил първата си татуировка (тук говорим и от личен опит), обикновено чакаш години, преди да посегнеш към втора, преценяваш последиците от първата, премисляш проекта за втората и събираш сумата, която си готов да инвестираш. Поправи ни, ако грешим, но вярваме, че това поведение е диаметрално противоположно на изгарящото желание да получиш нещо веднага и да се почувстваш мигновено добре от употребата му. Значи, толкова за пристрастяването. И накрая, ако те интригува,

татуировките всъщност помагат при терапия на хора с пристрастия.

Много пациенти биват призовавани да се татуират като акт на обещание, знак за напомняме или чисто и просто хвалба за постигнатия до момента успех от лечението.

Ако татусите са извън зоната ти на комфорт, разбери повече за границите й и как да ги разшириш тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *