Отвътре навън: Солун

Разходи се с нас из този жив, жив град, който е така учудващ в спокойствието си

0 коментара Сподели:

Ясо, паликари и наздраве!

За поредна година се озовахме в Гърция, но тази бе със специално намигване към Солун. След няколко дни непрестанни обиколки по топлите улички, носещи от онова определено усещане за Гърция, открихме всички тайни, не толкова тайни и някои съвсем явни места за хапване и пийване. Опитахме от всичко по много и сега можем да ти кажем едно безапелационно – GO Thessaloniki! Ако си тръгнал с цел гурме туризъм, определено има какво да те изненада. Разнообразието от морска храна и вариации на гръцка салата никак не е учудващо, а задължително. Даже без него, светът би бил едно ужасно и тъжно място.

Гърците са от онези хора, които могат да ти изкарат душата с памук и усмивка. И ти да си я дадеш, без бой..

Поздрави на гръцки с „Ясас!“ и виж как това дава началото на една игра, своеобразен ритуал, свързан с храненето. Ще получиш подробно обяснение за всичко, което те интересува, стига да попиташ – кое точно узаки върви най-добре с тиро, на кое вино ще му е най-добре с риба в устата ти и кое глико (сладко – бел.р.) ще те направи най-доволен. Истината е, че всякак ще ти е хубаво, защото в Солун просто е ху-ба-во! Минахме през много и различни места, но тези три ни харесаха истински и това е причината да ги видиш преди да излзе картата.

Cin-cin

В абсолютен разрез с разположението си, точно до Агиа София, Cin Cin e едно от местата, на които ще се намериш в спокойния гръцки оазис на кафето, коктейлите и десертите. Радостта ни при откриването му граничеше с „Искам да живея тук!“ – уют и свежест в едно.

Estrella

Estrella e със световна слава на кафе, което прави луди неща с традиционната храна – каквато и сладост да си пожелаеш, тя ще е там за теб. Прави снимки, защото иначе никой няма да ти повярва колко много красоти си изял. Задължително пробвай „бугатсан“, ама задължително!

Le Coq Tail Mix Bar

Този бар е от ония места, на които искаш и ще се върнеш пак. Кацнал е на върха на Стария град и гледката му пълни погледа от край до край. Правиш 100-процентов очен контакт с морето и всичко около теб, докато си пийваш коктейла. А той е ясен, името на бара говори достатъчно.

Истината е, че в този град има всичко, което се сетиш да си пожелаеш. Само се сети да го направиш..

Солун е пълен с традиционни места, на които да се усетиш и като турист, но има още много, които да откриеш сам. Ние ще ти ударим едно рамо, за да не се чувстваш твърде изгубен. Ако романтиката ти е на сърце, отиди да видиш Веселите чадъри на крайбрежната алея. За своите 21 години съществуване скулптурата на Йоргос Зонголопулос е запазила лекотата и добрите емоции, които внушава, без значение кога си там.

Зеленината обаче е малко и в търсене на най-свежата намерихме гръцкия прочит на Гауди – Градината на пашата. Място, до което да стигнеш не само заради причудливите ѝ форми, но и заради гледката от там към морето. Пращаме те и на още един спот, с който можеш да си нахраниш душата качествено – Солунския музей за фотография. Пространството около него е изключително приятно да се разходиш, да погледаш морето и дори да пиеш една бира. Вечер имаш още една гледна точка към нощен Солун и джем сесии. И дааа, в Солун е хубаво. За уикенд, два или за цял живот.

Ако имаш нужда от повече арт в своето ежедневие, заповядай тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *