Родопите за напреднали

Даваме ти малко tips & tricks къде, какво и как в любимата ни красавица Родопа планина.

0 коментара Сподели:

Не знаем дали сме споделяли, че древната и гостоприемна Родопа планина е сред любимите ни дестинации. Освен че е най-обширната планина в България и заема около една седма част от българската територия, тя е средновисока планина, което прави разходката по сравнително ниските ѝ хълмисти възвишения едно от най-приятните изживявания. Това, че е магична, че в нея се крият много тайни, че природата ѝ е лечебна и зареждаща, можеш сам да усетиш в първите минути, а ето и още няколко неща, които със сигурност не трябва да пропускаш, когато я посетиш.

ЧИСТА ХРАНА

Започваме с буквално най-сладкото. Преди да поемеш нагоре по възвишенията на Родопите, ти е нужна вкусна подсилка за организма, а тук определено ги разбират тия работи. Родопският клин е вид родопска баница, за която сто кила ракия даваме, а освен нея на място те очакват всеизвестният пататник, качамак, страхотни хлябове и погачи, култовият смилянски боб, апетитни сармички и още. Ние пък ти подсказваме да опиташ марудниците (запомни това име!!!), или родопските палачинки.

Когато си поръчаш марудници, очаквай вкусни и дебели палачинки, печени на традиционен родопски сач, в компанията на извънземно вкусно кисело мляко.

За това, какво са мамули, пироле, тенурки и голеник, ще ти разкажем друг път, но не пропускай да поръчаш и тях. За легендарното родопското чеверме мислим, че е излишно да ти казваме, но моля те (!), ако нямаш време за всичко – просто мини през живописната местност Юндола на 16 км от Велинград и вземи от малките сергийки на местните най-вкусните сладка от диви ягоди, арония, горски плодове и какво ли още не. Козето и овче сирене и мляко също си заслужават всеки лев.

НА ВСЯКА КРАЧКА – ЧИСТА ВОДА!

В едно от най-красивите кътчета на Родопите е сгушен живописният Велинград, на който сме чести гости. Освен вкусна храна, чист въздух и традиционното за този регион гостоприемство, тук те очаква и едно от най-големите богатствата на Родопите – живителната сила на многобройни минерални извори. Във Велинград се намира уникално хидроминерално находище, състоящо се от близо 80 минерални извора, което го прави едно от най-големите в Европа и въобще в света. Не случайно през 2008 година Велинград е обявен за СПА столица на Балканите. Минерална вода „Велинград“ не преминава през допълнителна обработка или процес на пречистване. Това не е нужно, тъй като тя е природно чиста благодарение на своя изключително дълбочинен произход – от 1200 метра. Това я предпазва от всякакви външни замърсявания и повлияване от неблагоприятни метеорологични условия. Освен това  дълбочинният произход помага на водата да се филтрира по естествен начин, преминавайки през множество порести скали, докато се изкачи до земната повърхност. 

Идва от душата на Родопите, спор няма.

Ето ти една причина да не пропускаш тази вода. Най-добрата новина е, че можеш да вземеш част от това богатство  на Родопите със себе си вкъщи. Минерална вода „Велинград“ е подходяща за ежедневна употреба, защото е със стабилен физико-химичен състав и ниска минерализация. Най-важното е, че със своето pH 9.28, минерална вода „Велинград“ е високо алкална. Добре известен е фактът, че приемът на алкални храни и напитки намалява киселинността в човешкото тяло, повлиявайки добре на храносмилането и метаболизма. Независимо обаче дали ще дойдеш тук на ваканция със семейство, или пък приятели, със сигурност не пропускай да опиташ кристално чистата минералната вода, бликаща от душата на Родопите.

 

ЗА ТЯЛОТО

Щом си тук, е ясно, че искаш да се раздвижиш и ако си фен на катеренето, ти препоръчваме да не пропускаш върховете първенци. Голям Перелик е най-високият със своите 2190,2 м, а след него се нареждат Голяма Сюткя, Голям Персенк, Баташки снежник, Малка Сюткя и Малък Персенк. Ако пък не си от „катерещия тип“, не пропускай да се разходиш из пещерата Снежанка край град Пещера, в местността Добра вода в северните склонове на Родопите, да разгледаш Чудните мостове, или както ги наричат тук Скалните мостове – скален феномен, който е разположен в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи. Мостовете се намират на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк, така че гледката е наистина спираща дъха.

ЗА ДУШАТА

Родопа носи вярата в недрата си, а освен магичните ѝ родопски песни тук те очакват и множество чудеса. Естествено най-популярна е местността Кръстова гора в централната част на Родопите, близо до Кръстов връх. Местността е позната също като Родопската Света гора заради намиращия се там манастирски комплекс, а легендата твърди, че тук е заровен част от Кръста Господен. Освен Кръстова гора в Родопите се намират и най-древните ни и известни светилища като Перперикон. Както знаеш, тук според мистиците е и един от най-силните енергийни портали в страната ни – мистичният триъгълник Белинташ – Караджов камък – Кръстова гора в Централната част на планината.

Ако искаш още тайни от любимите Родопи – виж Раят е в Родопите.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *