Среща с Деди Йожи

Музиката на Йосиф Цанков

0 коментара Сподели:

Странните времена, в които живеем отложиха премиерното представяне на програмата, което неуморният тромбонист Вили Стоянов готвеше за пролетта, но благодарение на домакинството, от страна на дирекция Култура, към Столична Община „Среща с деди Йожи” ще има, в лятното кино на НДК (кино Кабана), на 9 юли.

В своята биография всеки музикален изпълнител и автор има „опора“, „основа“, върху която се развива.

Музикантите от Брас Асоциация са „посягали“ неведнъж към творчеството на Йосиф Цанков. При това винаги много успешно. За първи път обаче брас задругата в лицето на Вили Стоянов и Мишо Йосифов приемат предизвикателството да разработят цяла програма с пиеси на големият Йожи. Сякаш са имали нужда да извървят пътя до музикалното богатство, оставено от Йосиф Цанков.

Вили Стоянов, който е и внук на именития композитор е избрал едни от най-красивите мелодии, от недалечното минало, които Михаил Йосифов е претворил по прекрасен начин. В новите аранжименти на познатите мелодии се крият творческите импулси на талантливите музиканти, както и техните стилови предпочитания. Ще чуете познати пиеси претворени в нови стилове – тангата ще преливат в латино ритми, фокстротът ще суингира, и музиката ще се събуди за нов живот.

За премиерното представяне на програмата, на сцената с Вили и Мишо излизат Димитър Льолев (саксофон), Милен Кукошаров (пиано), Даниеле Феббо (контрабас) и Борислав Петров (барабани).

Поради познатата ни вече ситуация, билетите са ограничени, затова препоръчваме предварителното им закупуване от мрежата на EVENTIM и URBO.
Линк към събитието във ФБ: Лятна среща с деди Йожи

Йосиф Цанков и наследството му са национално богатство.

В творческия си път Йожи, както го наричат близките му, оставя за поколенията над 500 музикални произведения –

автор е на първите български оперети, валсове, фокстроти и румби и заслужено си спечелва титлата „Патриарх на българската музика”. Йосиф Цанков е един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Блакантон”, Йосиф Цанков ни подарява песни като „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Птици мои“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, "Повей ветре", "Вместо сбогом", "Твоята китара", "Керванът", "Страсно обичам жените" и много други.
Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко.През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.

Носител е на 6 (от 8) награди в първия конкурс за естрадна песен през 1964. На негово име е учредена награда на Съюза на българските композитори, която се връчва на фестивала “Златният Орфей”. Във връзка с 90-годишнината от рождението му Цанков е удостоен посмъртно с орден „Стара Планина" I степен.

Велислав Стоянов е тромбонист, един от най-активно свирещите и записващи музиканти на родната сцена. Преподавател по цугтромбон в НМА „Панчо Владигеров”, диригент на духовия оркестър и ръководител на джаз бенда в НМУ „Любомир Пипков”.

Михаил Йосифов е тромпетист и композитор. Преподавател по тромпет и диригент на биг бенда в НМА „Панчо Владигеров”.
Двамата са основатели на Българската Брас Асоциация, която стои зад проектите Биг Бенг Брас Асоциация, Брас Асоциация Комбо, Михаил Йосифов Секстет, BrazzViliDJ,RomaNENO Project, Old School Trombone и други.

И двамата са носители на приз „Златно перо” за принос към българската култура.

Тук можеш да прочетеш за още велики българи, за които може би не знаеш. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *