5 стъпки в пясъка на Ситония

GoGuest: Майки те очаква

0 коментара Сподели:

Майки е познатият домакин, който винаги ни посреща в таверната 5 Steps in the Sand. Разположена в Ситония, това е мястото, което повече от 30 години подарява усещането за свобода точно на брега на морето. В компанията на вкусната храна, която жена му приготвя по автентични рецепти, наследени от жителите на района, това е райското кътче, в което нямаме търпение да се завръщаме.

Кой стои зад храната в кухнята?
32 години има един и същ готвач в кухнята и това е жена ми. Повечето места сменят готвачите си всяка година и никога не знаеш дали другата година вкусът няма да е различен. В този ресторант 32 години ястията са по-вкусни от миналогодишните, защото същият готвач става все по-добър.

Откъде се снабдявате с риба и морски дарове, които да приготвяте?
Не купувам от пазарите, всяка година имам няколко лодки, които са се заели със задачата да ме снабдяват с продукти, и винаги имам прясна риба.

Никога не слагам нещо в кухнята ми, което аз самият не бих ял.

Как решихте да сте в бизнеса?
Роден съм тук и започнах бизнеса с майка ми. В момента ресторантът е добре и не бих искал и да го правя по-голям.

Любимите клиенти? 
Всички са еднакви за мен и са добри. Не правя разлика между тях. Независимо колко пари са решили да похарчат в заведението ми, винаги ще получат високо качество на обслужване.

Какви са мечтите ви за мястото?
Те са по-скоро за сина ми, който е в чужбина и е много добър мениджър. Надявам се, че ако той види нещо красиво и успешно тук, ще се завърне и може би ще направи хотел към мястото, който да управлява.

Какви са най-често поръчките на българските клиенти?
Предимно няколко неща – узо, тарама, октопод, гръцка салата.

Какво е най-специалното при вашите ястия?
Чиста кухня и прясна храна. Когато това е факт – всяко ястие е специалитет. Когато започнахме бизнеса, преди жена ми да започне да готви, готвеше майка ми. Жените от селото, което е много старо –

всяка дошла при нея с автентична рецепта, която презентира района.

Сега само жена ми знае точно как се правят рецептите в менюто. Дори понякога се шегуваме, че трябва да издаде книга, за да не се изгубят. Да я предлагаме в ресторанта като допълнителна екстра. Затова мога да кажа, че тук всяко ястие е вкусно, нямаме нещо, което да е най-специално, защото всички са.

Какви са съветите ви за хората, които сега стартират ресторантьорски бизнес?
Персоналът е много важен за мястото. Помня, веднъж бяхме в София, в един много добър ресторант и това, което най-много ме впечатли, беше едно момче, което сервираше и гледаше като котка всичко, което се случва в заведението, и реагираше на всичко – точно това трябва да се случва.

И от изкуството в кухнята към изкуството на платното – няколко филма за художници, които си заслужава да гледаш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *