Живееш ли наистина активен живот?

Тествахме Huawei Watch Fit, за да разберем дали действително се справяме толкова добре

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Точно като в една миниверсия на големия град, офисът на Go Guide събира на едно място перфектната симбиоза от темпераменти, цветове и лица. В центъра на този умален модел на мегаполис стои Йоана

– лидер на отбора ни професионално, а съвсем спокойно би могла да бъде и чисто спортно.

Не ни разбирай погрешно – почти всички в редакцията обичаме да се движим и да спортуваме, но ако говорим за съчетание между работа, грижа за семейството и самия себе си чрез спорт, Йоана определено е човекът, който олицетворява баланса. Нейната голяма любов е тенисът – доказателството откриваме в завидната колекцията спечелени купи.  Решихме, че тя е най-точният колега, който да изпробва предоставения ни смарт часовник Huawei Watch Fit, проследяващ над 100 спорта, стрес, сън, дори и нашумелия днес параметър „наситеност на кръвта с кислород“.

Предвид спортната натура на Йоана предположихме, че не за първи път използва подобен аксесоар. Грешили сме – преди това е използвала фитнес гривни, които обаче бързо са ѝ омръзвали. Любопитно, но факт, на пръв поглед Йоана се заинтригува първо от допълнителните функции на часовника:

Възможността да следиш качеството на съня си – какво е съотношението между дълбок, лек и REM сън, къде имаш проблеми, какви съвети получаваш. Сънят е много важен за спортиста и се заинтригувах, че имам основа да анализирам цялостната си форма. Което включва и кислорода, и стреса – всичко е важно.

На ниво употреба обаче Йоана бързо потъва в проследяването и анализа на спортните си дейности. Като активен човек, който се занимава редовно и целенасочено с тенис на корт, плажен тенис, ски и сърф сезонно, а междувременно йога, очакванията ѝ са с лекота да достига таргетите си за деня или поне да стои над средните: 

Голяма изненада беше да видя, че в дните, в които не играя тенис или не съм практикувала друга интензивна тренировка, съм далеч от целите за деня като калории, разстояние и активност. Колкото и да не вярвах, че това е възможно, се хванах как се опитвам да се движа повече, за да „оправя“ деня – ходя повече пеша, качвам стълби, дори правя упражнения вкъщи.

Представяте ли си да накарате Йоана да се движи повече? Щом става при нея, става при всеки, а часовникът на ръката може да бъде по-настоятелен от фитнес инструктор. Най-малкото е денонощно с вас и чистото любопитство ще ви кара постоянно да търсите информация за себе си – да, няма какво да се лъжем, най-интересният обект за нас сме самите ние. И неусетно почваме да се опитваме да го накараме утре да покаже нещо по-добро. Ласкателно и мотивиращо е.

Да се върнем към професионалиста. Йоана наистина е такъв по отношение на тениса, всички в семейството тренират и печелят купи, дори малкият Дани. Така че база за анализ да искаш.

В рамките на експеримента ни Йоана тества Huawei Watch Fit по време на няколко приятелски тенис срещи, в които с изненада установява, че през половината от времето е имала не особено интензивна тренировка (загрявка) и само 50% е била по-интензивна и е влизала в режим отслабване. Времето е наш приятел и ѝ предоставя възможността да тества часовника и по време на истински турнир от веригата Weekend Tour. Там може да съпоставя видовете натоварване за всеки един мач.

В срещите с по-дълги и интензивни разиграванията в разбивката се появиха и други параметри като аеробни и анаеробни натоварвания, които са много характерни за тениса. В анализа на конкретна тренировка влиза и препоръка колко часа са необходими за възстановяване след последната активност.

Йоана знае, че както сънят, така и цялостното време за възстановяване са много важни за целите, които гоним, и тези детайли наистина я впечатляват, още повече, че ги намира за доста точни, дори когато става дума за домашна фитнес тренировка. И говорейки за цели, уточнява, че те могат да са много различни, затова и изгорените калории не са най-важният критерий. Може да искате да отслабнете, огромна част от хората искат точно това, но има и други възможни смислени цели – издържливост, мускулна маса, експлозивност и т.н.

Извън спорта Йоана има таланта винаги да изглежда спокойна и уравновесена.

Такава ли е наистина? Предвид интензивността на деня ѝ, включваща 2 деца, управление на бизнес в трудни времена, спорт и време за себе си и приятели, самата тя е убедена, че е подложена на огромно напрежение. С любопитство започва да следи показателите за нивото на стрес и … остава приятно изненадана.

Оказа се, че в много малка част от времето минават над нормалното ниво към средно и съвсем инцидентно във високо. Хубавото е, че можеш да направиш извод какво те изкарва от пистата, и да си по внимателен следващия път, когато попаднеш в такава ситуация. 

В природата на Йоана е да работи с информация. Под една или друга форма ние всички го правим и в днешния информационен хаос е безценно да можем да работим с важната, точната и релевантната за нас. Във време, в което както физическата, така и психическата ни форма са подложени на дългосрочно предизвикателство, за всички ни е полезно да разбираме повече себе си, тялото си, кои неща от ежедневието ни натоварват и стресират и кои работят за нас в позитивна посока.

Ако виното е напитката, която небцето ти обича

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *