Жокерите на Джордж Р. Р. Мартин

Фантазията на Джордж Р. Р. Мартин обединява идеите на майстори на научната фантастика, за да създаде впечатляващ мозаичен роман

0 коментара Сподели:

Всички сме чели не един роман за супергерои и мутирали чудовища. В този жанр периодичните издания като комикси, серии и цели индустрии бълват броеве и филми с тази тематика. Макар че някои поредици имат хиляди броеве и десетки години опит, романите с тази тематика са много по-малко.

Точно затова епичното начинание на Джордж Р. Р. Мартин и някои от най-вещите в хорър занаята е толкова вълнуващо.

Историята започва още през 80-те, когато излиза една от първите много нашумели настолни игри в сай-фай жанра – Super World. Като по случайност Джордж Мартин става запален фен и започва да играе с приятелите си ентусиасти. Ако някога си играл Dungeons & Dragons (или си гледал The Big Bang Theory), знаеш как работи този тип игри – разиграват се истории, които стават коя от коя по-интересни.

Докато играе с другарите си по перо, авторът на „Игра на тронове“ забелязва колко вълнуващи сюжети създават, и съзира потенциална книга. Всеки един от авторите може да разкаже гледната точка на героя си и заедно разказите да се превърнат в една обща история. Книгата, която излиза през 1987, се оказва само една от многото, които продължават да излизат през следващите години, та чак до днес. Едноименната поредица „Жокери“ наброява 26 тома и това е дори без към тях да броим съпътстващите новели, разкази и комикси.

Мартин е не само в ролята на автор, но е също така и съставител и редактор,

а още дузина автори, между които и самият Роджър Зелазни, създават наратива. „Жокери“ представялва алтернативна история на събитията от Втората световна война и последвалите десетилетия. Щастливците, надарени със суперсили, т.нар. аса, са в пъти по-малко от „жокерите“, които поради очевидни причини будят страх и ужас у населението. Доста от „жокерите“ живеят в новосъздадени гета, докато „асата“ често се радват на светлината на прожекторите и не им трябва много, за да се превърнат в обект на обожание.

Във втората половина на ХХ век пък върлува извънземен вирус (звучи  ли ти познато?),който променя облика на оцелелите. Идеята как би изглеждала Земята, ако малък процент от обитателите й развият свръхчовешка сила, телекинеза и др., е разгърната от авторите по невероятно актуален начин, а драматичните събития в този фикционален свят са повече от любопитни.

Не мога да побера информацията дори само за първи том в очертанията на една статия.

За щастие можеш да го откриеш преведен на български в сайта на Ozone.bg! В момента феновете на поредицата чакат с нетърпение том 3, а за да не останеш незапознат с чудния свят на „Жокери“, можеш да се възползваш от намалението в Ozone, с което ще спестиш 25%, и ще получиш вход към една наистина вълнуваща поредица.

A тази комедия определено не е за изпускане.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *