20 неща от началото на века, които не ни липсват

Не много носталгичен поглед към модата от началото на века

0 коментара Сподели:

Обичам деветдесетте. Много неща през това десетилетие заслужават вниманието ни – рок  музиката преживява едни от най-добрите си години. Киното разширява властта си и шедьоври правят своите премиери постоянно, а някои режисьори направо ни разбъркват мозъците. Субкултурните движения оцветяват облика на градовете…  Често се случва да чуя: „Не съм много запознат с 90-те, но помня началото на XXI век, което е почти същото“. ГРЕШКА!

Не може да има нещо по-далеч от истината. И за да не звучи сякаш просто си говоря, ето

20 примера за кошмарното време между началото на милениума и приблизително 2005/6.

Butterfly clips

Лизи Магуайър, Бъфи и Хилари Дъф… Ако си от същото поколение, съм убедена, че детството ти е белязано от броя пъти, в които си стъпил на такава щипка. И не, болката от настъпване на лего не се сравнява.

Коса на вафлички

Любим на всички и стайлинг по това време беше коса на вафлички, сплетена по главата донякъде, и закачена с горните щипчици. Фойерверките в косата подчертаваха по странен начин главите ни, но поне партито беше гарантирано.

Ужасен изкуствен тен

Колкото по-оранжеви, толкова по-добре. Не знам как, но самата Парис Хилтън започна този тренд, в комбинация с платинено изрусена коса. Е, ние имахме достъп до доста по-евтини продукти, които ни правеха на още повече петна, цапаха дрехите и ни караха да миришем на изкуствен тен поне 2 дни.

Умпа-лумпите от фабриката на Уили Уонка определено можем да определим като пионери на тази визия.

Ела на Go Guide After Work Social Club vol. 10!

Сребърни сенки за очи

Гримът не е това, което беше.

Потник бельо

Знаеш за какво говоря – точно тези сатенени топчета с данели. Всяко момиче имаше поне 10. Всякакви цветове и всякакви материи. Под него често имаше тениска в контрастиращ цвят.

Дънки с ниска талия

Ок, може би не всеки е фен на високите талии, но тук не става въпрос за обикновено „ниска“ талия. Визирам типичните за периода много, много ниски талии. Самият факт, че помня прашките на съученичките си от началното си училище, говори достатъчно. 

Пола с панталон

Не знам кой е започнал това модно движение, но бърз преглед на снимки от червения килим от това време пълни очите ми с чарлстони под поли. Не разбирам как идолите ни – хората, които плащат на стилисти, са взимали такива решения за визията си. Какво да очакваме от обикновените тийнейджъри…

Клинове до коленете

За дните, в които само по рокля ще ти е хладно, а с дънки под нея ще ти е прекалено топло…

Най-често съчетани с дълго колие и пантофки.

Деним в огромни количества

По принцип не е лоша идея. В случая на Бритни Спиърс и Джъстин Тимбърлейк (ако не ги помниш като двойка, със сигурност се чудиш на тази статия ) е толкова нелепо, че заслужава мястото си в тази селекция.

Von Dutch шапките

Не случайно се наричат Trucker hats. Нека ги запазим за тях.

Вратовръзки върху потници и вместо колани

Вратовръзката е стилен аксесоар. Не съм против кражбата от гардероба на приятел/баща/брат, ако е направено с малко мисъл. Но защо Аврил Лавин и всички след нея решихме да носим вратовръзки с карго панталони и изрязани потници, все още не мога да си обясня.

Потник върху тениска

Беше много важно да има

няколко видими слоя дрехи.

Космати обувки

Ботушите на Йети са едно от най-непрактичните творения на модния бизнес. Достатъчно топли са за снежни дни, но ако си правила грешката да ги обуеш в мокро време, знаеш последствията. Не искам и да се сещам за дрехите, с които ги съчетавахме. Особено късите поли.

Велурени анцузи

Да, точнотези на Juicy Couture. Всяка готина майка от тийн драма носеше такъв, когато влизаше в стаята на детето си с въпрос „Искате ли нещо – бисквити, сок… презервативи?“.

Кичури

Днес има балеаж, омбре, техники… Но косата, наподобяваща скункс, си е запазена марка на това време. За този тип фризура се използва игла за плетене и гумена шапка с дупчици. Мъжете също пострадаха от този тренд (припомни си Джъстин Тимбърлейк и половината NSYNC).

Признавам обаче, че леко ми прилича на бяло-кафяв шоколад в бурканче.

Пончо

Вярно е, че от пончо до пончо има много голяма разлика. И макар индианските мотиви в модата да бяха доста странни, тук не визирам тях. Представям ви онези пончота на големи дупки, в ярки цветове, които всички имахме. Guilty as charged съм тук!

Слънчеви очила с „решетка“

Ако паметта ми не ме лъже, тези очила тръгнаха от самия Кание. Сигурна съм, че не е знаел какво започва. Нито че съпругата му ще бележи следващото десетилетие, но със сигурност се е разписал с едно от най-безсмислените неща в целия списък.

Гумени гривни

Лъжеш, ако кажеш, че не си носил на китката си поне няколко гумени гривни.

Тук теченията бяха няколко – едните бяха тип Livestrong, другите овъртахме по две, вдъхновени от Кристен Стюарт, а по някое време се появиха и разни с животинки…

Ленти за китки

Независимо дали идвахме от тенис корт, или прикривахме емо същността си, лентите за китки бяха постоянен аксесоар.

Мънички кученца като аксесоар

Животните не са моден аксесоар и каквато и да е ситуацията

– мястото на едно чихуахуа не е в чанта на червения килим.

Категорично!

След цялото това искам да кажа, че личният стил и това, как се обличаш, си е напълно твоя работа. Ако нещо от гореспоменатите ти харесва, го носи с високо вдигната глава и Dilemma на Кели и Нели за саундтрак. Никой не трябва да те спира да се изразяваш чрез стила си и макар че сега се смеем на тези трендове, сме харесвали много от тях тогава. След 20 години вероятно ще се смеем на вида си сега, та… Live your extra life! 

А когато имаш път към морето.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *